שתף קטע נבחר

תיקון חוק הגנת הצרכן: קנסות ושחרור צרכנים

סמכויות האכיפה והפיקוח של הרשות להגנת הצרכן יורחבו. כך עולה מדיון ועדת הכלכלה שדנה בהצעת הממשלה לתיקון חוק הגנת הצרכן. עקב חשש מעושק מעריצי מדונה שייאלצו לקנות מים במחיר מופקע בהופעתה בישראל, ביקש היו"ר שאמה-הכהן להרחיב את החוק כך שיילחם גם בתופעת הצרכנים השבויים

ועדת הכלכלה החלה היום (ג') לקדם לקריאה שנייה ושלישית את הסמכויות הנכללות בהצעת הממשלה לתיקון חוק הגנת הצרכן. המשמעות: סמכויות האכיפה והפיקוח של הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן יוחמרו בהטלת קנסות מנהליים כבדים על העבריינים של חוקי הצרכנות.

 

עוד בערוץ הצרכנות

 

יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, לא הסתפק בהצעת הממשלה וכבר דרש להכין לישיבה הבאה הרחבה של החוק בסעיפים שיילחמו גם בתופעת הצרכנים השבויים בידי בעלי עסקים. אלה מאלצים אותם לשלם מחירים מופקעים על מוצרים מסוימים כמו על מכלי הפופקורן שנמכרים בבתי קולנוע במחיר יחסי שווה ערך עד ל-200 שקל לק"ג.

 

ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) העלה גם את החשש שבמופעים הקרובים של מדונה בסוף החודש, יחזור האיסור שהוטל על הצרכנים בעבר, גם במופעים דומים, להכניס לאולמות בקבוקי משקאות קלים, כדי לאלץ אותם לקנות בקבוקי מים במחירים גבוהים למדי. "זהו ניצול לרעה של מצוקה יזומה שהחוק החדש חייב להגן על הצרכנים מפניה", אמר.

 

ראש הרשות עו"ד תמר פינקוס טענה לעומתו כי "לא מדובר בניצול מצוקה, כי במקרים כאלה הצרכן יכול לבחור שלא לקנות את המים, או את הפופקורן". שאמה-הכהן לא ויתר. "לגישתי מדובר בצרכנים שבויים בפרקטיקה בלתי הוגנת ואני חייב להגן עליהם, גם אם שמורה להם זכות הבחירה".

 

הוא דרש ממשרד התמ"ת, האחראי לרשות וליישום החוק, לעגן בו עד לישיבה הבאה את ההגנה על הצרכנים גם מפני מצוקות כאלה, כי בכוונתו להעביר את החוק במהירות האפשרית.

 

עו"ד פינקוס אמרה בהצגת החוק כי מטרתו לקדם את רווחת הצרכן במהפכה שהוא יוצר ביכולת האכיפה והפיקוח של הרשות. "התיקון ימנע עבירות מאסיביות שגורמות לפגיעה בצרכנים ולהפסד של מיליוני שקלים למשק ולכלכלה", אמרה.

 

קנסות גם על עוולות

עם זאת היא ציינה כי החוק הקיים אמנם הגביל את סמכותה להתמודד רק עם עבירות פליליות, ועד כה צרכן שנפגע במישור האזרחי יכול לפנות לבית הדין לתביעות קטנות "או ליפול בין הכיסאות" אבל התיקון יאפשר לה להטיל קנסות מנהליים גם על הפרות חוק שאינן פליליות אלא מהוות "עוולה צרכנית".

 

"במקרה של הפרה אזרחית אין לממונה אפשרות להתערב והתוצאה היא תביעות בבתי דין לתביעות קטנות, או צרכנים שנופלים בין הכיסאות. התיקון יאפשר לממונה להטיל עיצום כספי גם על הפרות חוק הגנת הצרכן שאינן פליליות המוגדרות כעוולות צרכניות", הסבירה הממונה פינקוס.

 

מנהלת המחלקה המשפטית של איגוד לשכות המסחר, עו"ד שוש רבינוביץ, ברכה על תיקון החוק, אבל טענה נגד הפתח לאכיפה פלילית ומנהלית. היא הציעה "מסלול שיתחיל בהתראה מנהלית, ורק אם לא היו תוצאות יוטל עבור הקנס המנהלי. אם גם זה לא עזר ייפתח ההליך הפלילי". היא גם ביקשה לקבל הנחיות מהממונה באשר לקוד ההתנהגות שעליהם לאמץ.

 

המשנה למנכ"ל התאחדות התעשיינים, מאיר בר-אל, אמר כי "יותר מדי שינויים נעשים תוך זמן קצר, והקיצוניות הזאת תעשה יותר נזק מתועלת. עולם העסקים התחרותי רואה בצרכן נכס. מול עונשים כבדים הנפגעים יגנו על עצמם בבית המשפט, אבל אם הקנס יהיה סביר העוסק ינסה לסגור את הבעיה עם הצרכן. בכל מקרה העלויות יתגלגלו על מישהו, והצרכן ההגון שלא מתלונן ישלם יותר בגלל אלה שמרבים להתלונן", אמר בר-אל.

 

העבודה על החוק תמשך בימים הקרובים, עם קבלת התוספת להגנת הצרכן השבוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: גיל יוחנן
יו"ר ועדת הכלכלה כרמל שאמה-הכהן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים