שתף קטע נבחר

היערכות בשב"ס נוכח מצבו של שובת הרעב

חאדר עדנאן, השובת רעב כבר יותר מחודשיים, במצב קריטי אך יציב. בשב"ס חוששים מהפרות סדר אם ימות. הליגה הערבית מטילה על ישראל את האחריות המלאה למצבו

שירות בתי הסוהר נערך להפרות סדר בבתי הכלא הביטחוניים, במקרה שבו תחול הידרדרות נוספת במצבו של העצור המנהלי חאדר עדנאן או במקרה שימות. עדנאן (33) השובת רעב זה 62 יום, מאושפז בבית החולים זיו בצפת ומצבו מוגדר קריטי אך יציב. בסוף השבוע הוחלט להסיר מידיו את האזיקים שבהם היה כבול למיטתו, אך השמירה עליו נמשכת.

 

בשב"ס הורו למנהלי בתי הסוהר והסוהרים שבהם כלואים אסירים ביטחוניים לגלות ערנות בכל הקשור להתנהלותם וכוונותיהם להפר את הסדר אם מצבו של עדנאן יחריף. בנוסף יתגברו את בתי הכלא ביחידות מיוחדות במידת הצורך. בימים האחרונים פתחו מספר אסירים בטחוניים בשביתת רעב לאות הזדהות עם עדנאן, אך בהמשך הם חזרו לאכול.

 

בשבוע שעבר קיבל עדנאן ביקור משפחתי בבית החולים ול-ynet נודע כי הוא התארגן לביקור בכוחות עצמו. במקביל פנה ארגון רופאים לזכויות אדם לנשיא המדינה, כדי שיתערב בנושא.

 

גורמים ביטחוניים הדגישו כי עדנאן שבת רעב מיומו הראשון בחקירה ועשה כן גם כשהיה עצור בידי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, ששחררו אותו מאוחר יותר.

 

חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה ביקר היום את העציר בבית החולים. "הוא לא יכול ללכת או לעמוד", סיפר ל-ynet. "הוא אמר לי שמעצרו לא מתבסס על רקע ביטחוני, לכן הוא מתחזק בעמדתו וממשיך בשביתה, ודורש או שישוחרר - או לשפוט אותו".

 

סירב להיבדק

עדנאן, תושב עראבה שליד ג'נין, מבכירי תנועת הג'יהאד האיסלאמי בגדה המערבית, נעצר ב-17 בדצמבר והחל בשביתת רעב יום לאחר מעצרו, בטענה כי הוא חף מפשע. הוא מוכר לשב''ס וגם בעבר היה עצור מנהלית ואף ריצה מאסרים בעוון עבירות בטחוניות.

 

בתחילת חודש ינואר הועבר למרכז הרפואי של השב"ס, אולם סירב להיבדק ולא איפשר ביצוע מעקב אחר מצבו הבריאותי. ועדת האתיקה לפי זכויות החולה כונסה לדיון בעניינו ב-17 בינואר, שוחחה עם העצור והתרשמה כי אינו רוצה למות. בעקבות כך החליטה להתחשב ברצונו ולא לכפות עליו טיפול רפואי.

 

בתום 44 ימי שביתת רעב ולאור חוות דעת רפואית כי יש סיכון ממשי לחייו, כונסה הוועדה פעם נוספת וצורף אליה איש דת, קאדי, שאף נפגש עם העצור ביחידות. לאחר שהובהר לעדנאן כי הוועדה שוקלת לכפות עליו קבלת עירוי, הוא הסכים להתפנות לבית חולים ולהיבדק שם, זאת בתנאי שיוכל להתייעץ עם רופאים לזכויות אדם. על פי עצתם הוא הסכים ליטול כדורי אשלגן וחזר למרכז הרפואי של השב"ס. בהמשך הודיע כי הוא מחריף את השביתה ומפסיק לשתות מים. 

 

"הסלמה ישראלית נגד זכויות אסירים"

הליגה הערבית מטילה על ישראל את האחריות המלאה על חייו של עדנאן. תת מזכ"ל הליגה לעניינים פלסטיניים, מחמד סביח, אמר כי על הקהילה הבינלאומית ללחוץ על ישראל כדי שזו תחדל מהתוקפנות שהיא מפגינה כלפי העציר.

 

הוא הוסיף כי מעצר מנהלי הוא דבר המנוגד לחוק, ומה שהכי מסוכן, לדבריו, הוא שבית המשפט הישראלי העניק גושפנקא למדיניות שפוגעת בזכויות האסירים והעצירים הפלסטינים והערבים. לדבריו, מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי שלח לאחרונה איגרת למוסדות אמנת ז'נבה, הצלב האדום וארגוני זכויות אדם אחרים כדי לעדכנם בהסלמה הישראלית נגד זכויות האסירים.  

 

שביתת הרעב של עדנאן יצרה איחוד שורות בעניינו בקרב מרבית הפלגים הפלסטיניים. הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן ציין כי ידרוש את התערבותן של מדינות וגופים בינלאומיים שילחצו על ישראל לשחררו. ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד נפגש עם אביו של עדנאן ודרש גם הוא מישראל לשחררו. גם ראש צוות המו"מ הפלסטיני, סאיב עריקאת, קרא לשחררו. בכירי הג'יהאד האיסלאמי הודיעו לפני כמה ימים כי החלו בשביתת רעב לאות הזדהות עם העציר.

  

בנוסף לקריאות הסולידריות, בפלגים הפלסטיניים ציינו כי הפרשה אינה מהווה סוגיה אישית, אלא כזו שנוגעת לכלל האסירים הפלסטיניים הכלואים בישראל. במהלך הפגנת האלפים שהתקיימה בסוף השבוע בעזה לאות סולידריות עמו, קראו הפלגים הפלסטינים לחטוף חיילים ישראלים כדי לשחרר את האסירים הפלסטינים וכדי להביא לסיום סבלו של עדנאן. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון וחסן שעלאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדנאן. שובת רעב
צילום: AFP
בכירי הרשות למען העציר
צילום: AFP
מומלצים