שתף קטע נבחר

חוק התספורות: אות קלון ואיבוד שליטה בחברה

חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה הציגו את הצעת החוק שמבקשת לשים קץ לתופעת התספורות בשוק ההון. הסנקציות למתחמקים מהחזר חובות: איסור על מכירת אג"ח למוסדיים במשך 10 שנים, העברת השליטה בחברה ושיעבוד חלקו של בעל השליטה ברווחים לטובת הנושים. "תג מחיר מרתיע"

חברי הכנסת כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) יו"ר ועדת הכלכלה, מאיר שטרית (קדימה) ואריה אלדד (האיחוד הלאומי) הציגו היום (ג') בכנסת את הצעת "חוק הקלון הכלכלי" נגד מבצעי ה"תספורות" בשוק ההון. החוק מבקש להילחם בתופעה הכלכלית שחותכות בחסכונות הפנסיוניים של הציבור שהושקעו בהנפקות אג"ח כושלות.

 

 

לפי הצעת החוק, יודבק אות "קלון כלכלי" על בעלי שליטה בחברות מנפיקות האג"ח שלא עמדו בהתחייבותם לפרוע את חובותיהם במועדם, כך שמשקיעים המוסדיים לא יורשו לקנות במשך 10 שנים את הנפקות האג"ח הבאות של חברות שבשליטתם.

 

בנוסף, תועבר השליטה בחברה המבקשת הסדר חוב הכרוך בוויתור על 20% מהחוב ומעלה מבעלי השליטה לנושים כתנאי לאישור הסדר החוב. כמו כן, מבקשים מנסחי החוק לשעבד את חלקו של בעל השליטה ברווחי החברה מבקשת ההסדר, או בחברות אחרות שבהחזקתו לטובת נושי האג"ח שבהסדר במקרה של אי עמידה בהחזר החוב.

 

השעבוד המוצע יחול גם לטובת הנושים שהחברה הגיעה איתם להסדר החוב, כל עוד לא נפרע מלוא החוב. מציעי החוק אומרים כי "ניתן לראות בהסדר זה סוג של הרמת מסך בין בעל השליטה לבין החזקותיו השונות, שמטרתה למנוע ממנו להתחמק מתשלום החוב בתירוץ של היעדר מקורות תשלום. זאת בשעה שכיסיו מלאים מעסקיו האחרים".

 

"גזילת כבשת הרש"

ח"כ שאמה-הכהן אמר כי מדובר בהצעת חוק מידתית המחייב לגזור על מבצעי ה"תספורות" על חשבון הציבור החוסך בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה, "תקופת צינון" שתרחיק אותם מזירות המשחק בשוק ההון. "יש בחוק תג מחיר מרתיע למי שמתכוון להפר את התחייבותו לרוכשי האג'ח שהנפיק", אמר.

 

ח"כ אלדד אמר כי "התופעה הגוברת של הסדרי החוב איננה ביצוע 'תספורות', אלא היא גזילת כבשת הרש. החוק נועד ליידע את הציבור על קרן של איזה צבי הוא עומד לשים את כספי חסכונותיו, שמא מדובר בצבי שעלול לברוח להם עם כל כספם".

 

ח"כ שטרית, לשעבר שר האוצר, אמר כי קבלת החוק תמנע מטייקונים שלא עמדו בהתחייבותם לגייס הון נוסף בבורסה למשחקיהם. לדבריו, אין מנוס מהנפת השוט שבחוק על השחקנים שגורפים הון מניהול כספי הציבור, כמו מנהלי קופות שלוקחים משכורות של מיליוני שקלים בשנה גם אם הקופות אינן מרוויחות שקל לטובת המשקיעים.

 

"הציבור תמים"

על האפשרות שהממשלה לא תתמוך בהצעת החוק והיא לא תעבור בכנסת, אמר שטרית כי "אי תמיכת הממשלה פירושה הפקרת ציבור החוסכים והגנה על הטייקונים, ומותר לקוות שהמסר הזה יחלחל לממשלה ויניע אותה לשקול את תגובתה לטובת מי שבחר בה".

 

ח"כ שאמה-הכהן הוסיף כי שר האוצר מבקש היום לאזן בין הגנתו על ציבור המשקיעים להגנתו על הטייקונים והחוק נועד להפר את האיזון הזה לטובת הציבור בתקווה שהשר והממשלה יהיו קשובים לרחשי לב הציבור.

 

יו"ר התנועה לאיכות השלטון, אליעד שרגא, שעומדת מאחורי החוק אמר כי את הגשת החוק ילווה מסע הסברה ציבורי שידגיש את המחיר היקר של הסדרי החוב, כאשר בשלוש השנים האחרונות הם היו כרוכים ב"תספורות" בהיקף של 7-10 מיליארד שקל, כלומר באובדן של 5% מהשקעות הציבור בנוסף להפסדים המצטברים מניהול הכספים בידי המוסדיים.

 

לדבריו, "תכונת הטמטום האנושי מאפשרת לבעלי ההון לעבוד על הציבור התמים שלא מתמצא בסמטאות שוק ההון כך שהוא גם לא יודע איפה נמצאים באמת כספי הפנסיה שלו ועד כמה מהמרים בו המנהלים והמשקיעים בהם". ח"כ אלדד הוסיף כי מבחינה זו מסע ההסברה הציבורי חשוב לא פחות מהעברת החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצחק תשובה. ביקש הסדר חוב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים