שתף קטע נבחר

חתונה מגיל 18: סוף לתופעת "ילדה יולדת ילדה"

במועצה לשלום הילד שמחים על החלטת השרים לאסור על נישואי קטינים: "עד כה נערה הייתה רשאית להקים משפחה בזמן שאסור לה לצאת לטיול בלי אישור הורים". בממוצע נישאות בשנה בישראל 4,610 נערות ו-538 נערים

"ישראל, שמחזיקה בשיא העולם המערבי בנישואי קטינות, תיישר קו עם מרבית המדינות המתוקנות". אישור הצעת החוק האוסרת על נישואי קטינים בישראל הוליד הערב (יום א') גילויי תמיכה ותקווה לשינוי "מצבים אבסורדיים ובלתי נסבלים", כהגדרת המועצה לשלום הילד.

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2009, מתוך כ-50 אלף גברים שנישאו באותה שנה, 477 היו מתחת גיל 18, מתוכם 333 יהודים, 139 מוסלמים וחמישה דרוזים. ל-50 מתוך 477 החתנים הצעירים לא מלאו 17.

 

מנתוני הלשכה עלה עוד כי מתוך 48,997 כלות שנישאו ב-2009, ל-4,179 לא מלאו 18. מתוכן 1,201 יהודיות, 2,781 מוסלמיות, 25 נוצריות ו-166 דרוזיות. ל-506 מהכלות הללו לא מלאו 16, ול-1,257 לא מלאו 17.

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, הביע תקווה כי הכנסת תלך בעקבות הממשלה ותקדם במהירות את החקיקה בנושא. במועצה טענו כי "במצב החוקי הקיים יש אבסורדים בלתי נסבלים, שלפיהם נערה רשאית על פי החוק להקים משפחה, אך בה בעת איננה רשאית לצאת לטיול בית ספר ללא אישור הורים, או לקבל טיפול רפואי לא חתימת הורה ואפילו להצביע".

 

על פי המועצה, נישואי בוסר של קטינות גורמים ברוב המקרים למצוקה כפולה, ולתופעה של "ילדה יולדת ילדה". נתונים שפרסמה המועצה בשנה שעברה מלמדים שבישראל מהוות הכלות עד גיל 18 (כולל) למעלה מ-15 אחוז מכלל הכלות, בעוד שבעולם המערבי נע שיעור נישואי הקטינות בין 1-2.5 אחוזים בלבד.

 

4,610 נשואות נשואות בשנה

על פי נתוני המועצה, בממוצע נישאות בישראל מדי שנה 4,610 צעירות עד גיל 18 ו-538 צעירים. לאחרונה חל גידול במספר נישואי הנערות מתחת לגיל 16 והוא הגיע ל-636.

 

עם זאת טוענים במועצה לשלום הילד כי היקף התופעה גדול בהרבה מהנתונים הרשמיים, מאחר שחלק גדול מנישואי הקטינות מתחת לגיל 17 כלל לא מופיע ברישומים של משרד הפנים או רשויות אחרות. כך, למשל, ב-2008 היו למעלה מ-500 לידות של קטינות מתחת לגיל 17, שחלקן היו נשואות - גם אם לא באופן רשמי.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

במקביל טוענים במועצה שלמרות התרחבות התופעה השלילית, מצטמצם והולך מספר התיקים שנפתחו במשטרה נגד המעורבים בהשאה בלתי חוקית של קטינות. ב-2008 נפתחו שני תיקים בלבד ושניהם נסגרו (אחד מחוסר עניין לציבור והשני מסיבה לא ידועה). ב-2009 נפתח תיק אחד בלבד (נגד שני נאשמים), אך גם הוא נסגר בשל חוסר עניין לציבור.

 

"גם במדינות ערב העלו את גיל הנישואים"

הצעת החוק האוסרת על נישואי קטינים קודמה בין היתר גם על בסיס דו"ח שהפיק מרכז רקמן לקידום מעמד האישה באוניברסיטת בר אילן. הדו"ח מצביע על נתונים דומים לאלה שנמצאים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה,

אלא שהוא שם דגש על ההשלכות של המספרים: למעלה מ-500 נערות יולדות מדי שנה בישראל, ועבור עשירית מהן לא מדובר בלידה ראשונה.

 

ראש מרכז רקמן, פרופ' רות הלפרין-קדרי, בירכה את ההצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה: "החוק שמעמיד את גיל הנישואים המינימלי בישראל על 17, נחקק לפני יותר מ-60 שנה ואינו עולה בקנה אחד עם ההתפתחויות החברתיות והמחקריות בנושא".

 

פרופ' הלפרין-קדרי היא גם חברה בוועדת האו"ם לביעור האפליה נגד נשים, ובהקשר זה ציינה כי "בשנים האחרונות אפילו כמה מדינות ערב דיווחו לוועדת האו"ם על העלאת גיל הנישואים המינימלי אצלן ל-18 שנים. הגיעה השעה לאמץ חקיקה זו גם בישראל ולמנוע נישואים מוקדמים ואמהות מוקדמת אצל נערות שאינן בשלות לה - גופנית ונפשית. כיום ידוע שהעלאת גיל הנישואים המינימלי גם מצמצמת את חשיפתן של נשים לאלימות במשפחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איסור על נישואי קטינים: "ליישר קו עם המדינות המתוקנות"
צילום: index open
ד"ר יצחק קדמן. לקדם במהירות את החקיקה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים