שתף קטע נבחר

פאנטה בסנאט: המרד בסוריה בודד את איראן

שר ההגנה והרמטכ"ל האמריקנים זומנו לשימוע בפני ועדת השירותים המזוינים כדי לדון באפשרות של התערבות צבאית בסוריה. פאנטה: "אל תטעו - בדרך זו או אחרת, המשטר הסורי יגיע לקצו. דמשק היא בעלת הברית היחידה של איראן באזור וחיונית לצרכים האיראניים כדי לתמוך בטרור נגד ישראל"

"אל תטעו - בדרך זו או אחרת, המשטר הסורי יגיע לקצו". כך הכריז היום (יום ד') שר ההגנה של ארצות הברית לאון פאנטה, שהתייצב עם מפקד המטות המשולבים של צבא ארה"ב מרטין דמפסי בפני ועדת השירותים המזוינים של הסנאט. השניים נשאלו על המצב בסוריה, לנוכח קריאות לאחרונה לארה"ב להתערב צבאית כדי לשים קץ למרחץ הדמים שמבצעים כוחות הנשיא בשאר אסד. ynet העביר שידור חי מהשימוע.

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

"סוריה היא מדינת ציר עבור איראן. סוריה היא בעלת הברית היחידה של איראן באזור והיא חיונית לצרכים האיראניים כדי לתמוך במיליטנטים באזור המאיימים על ישראל ועל היציבות באזור. ההתקוממות העממית בסוריה החלישה את אחיזת איראן באזור. בשעה שחמאס מבדל את עצמו ממשטרו של בשאר אסד, איראן הופכת במהירות לתומכת היחידה של אסד. זה מראה לעולם את הצביעות של טהרן. 

 

"משטר אסד התעלם מכל אזהרה". פאנטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"משטר אסד התעלם מכל אזהרה". פאנטה(צילום: AFP)

 

"כפי שציינה מזכירת המדינה הילרי קלינטון, משטר אסד התעלם מכל אזהרה, דחה כל הזדמנות", אמר פאנטה והזכיר את המאמצים הבינלאומיים לשים סוף לשפיכות הדמים במדינה הערבית. "הברוטליות של משטר אסד חייבת להיפסק וההליך הדמוקרטי בסוריה חייב להתחיל. אף על פי שסין ורוסיה חסמו באופן עקבי כל ניסיון במועצת הביטחון של האו"ם, אנו מנסים להעביר מסר ברור דרך הקהילה הבינלאומית שמשטר אסד איבד מהלגיטימיות שלו".

 

פאנטה: "לא נוציא מכלל אפשרות שום דרך פעולה"

"הממשל מתמקד כעת בתרגום הקונצנזוס הבינלאומי לכדי פעולה.

ראשית, אנו פועלים להגביר את הבידוד הבינלאומי על משטר אסד ומנסים לעודד מדינות נוספות לחבור אל מאמצי ארה"ב, האיחוד האירופי והליגה הערבית", אמר פאנטה והוסיף כי "לא נוציא מכלל אפשרות שום דרך פעולה".

 

פאנטה השווה בין המצב הנוכחי בסוריה לזה שהיה בלוב ואמר אין הסכמה בינלאומית רחבה להתערבות צבאית בסוריה. "אף על פי שהייתה תמיכה רחבה במועצת הביטחון ובליגה הערבית בסוגיית לוב, אין קונצנזוס כזה כרגע בנוגע לסוריה. פעולה חד-צדדית תהיה טעות", הסביר שר ההגנה האמריקני. "התערבות מבחוץ לא תמנע את מלחמת האזרחים בסוריה, אלא רק תחריף את המצב", חזר פאנטה על דברים שאמרה בעבר מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון.

 

"חייבים להפסיק את ההרג בסוריה". מקיין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"חייבים להפסיק את ההרג בסוריה". מקיין(צילום: רויטרס)

 

הרמטכ"ל האמריקני גנרל מרטין דמפסי אמר מצדו: "אנחנו עוקבים אחר קיצונים שינסו לנצל את המצב בסוריה. במיוחד בכל הקשור לנשק הכימי והביולוגי של סוריה. הוא צריך להישאר איפה שהוא עכשיו". דמפסי הבהיר שמאגרי הנשק הכימי בסוריה גדולים פי מאה מאלה שבלוב. על האפשרות שארה"ב תתערב בסוריה אמר דמפסי כי "אם ניקרא לסייע לעם הסורי, נהיה מוכנים לכך".

 

מקיין: "גורמים איראניים משתפים פעולה עם סוריה"

הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין, חבר בוועדה ובעבר מועמד לנשיאות ארה"ב, קרא השבוע לארצו לעמוד בראש תקיפות אוויריות של סוריה כדי להגן על האוכלוסייה האזרחית. אך הממשל האמריקני דחה עד כה אפשרות להתערבות צבאית מול דמשק. 

 

בישיבה בסנאט אמר מקיין: "כפי שה'וושינגטון פוסט' פרסם ביום ראשון, גורמים איראניים עובדים בשיתוף פעולה עם סוריה. לארה"ב יש אינטרס ביטחוני ברור לעצור את הטבח בסוריה, לנתק את הקשר בין חיזבאללה לבין איראן ולעצור את מימון הטרור, שתורם להתחמשות בנשק להשמדה המונית. הסנאטור מאריזונה הוסיף כי "הנשיא הבהיר כי על הטבח בסוריה להיפסק. זוהי המטרה הנכונה, אך ההרג ממשיך".

 

נשיא דמוקרטי התערב ביוגוסלביה לשעבר. מה עם הנוכחי? אובמה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא דמוקרטי התערב ביוגוסלביה לשעבר. מה עם הנוכחי? אובמה(צילום: AP)

 

מקיין הדגיש בישיבה את חשיבות שיתוף הפעולה הבינלאומי בנוגע למצב בסוריה. "עלינו לחפש שותפות פעילה מצד מדינות נוספות באזור, כסעודיה, ירדן וקטאר, וחשוב מכל - טורקיה". 

 

המועמד לשעבר לנשיאות הזכיר את תפקידה המכריע של ארה"ב בסיום מלחמת האזרחים ביוגוסלביה לשעבר. "אני רוצה לצטט איך הנשיא ביל קלינטון התייחס למצב בבוסניה בשעתו", אמר מקיין. "ישנם זמנים בהם אמריקה ואמריקה לבדה יכולה לחולל שינוי לטובה. אלו היו מילותיו של נשיא דמוקרטי. עכשיו מונחת לפני נשיא דמוקרטי אחר השאלה אם נאפשר לזוועות המוניות להתרחש בסוריה או שנעשה מה שנדרש כדי לעצור אותן".

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה התייחס אתמול במסיבת עיתונאים בבית הלבן לאוזלת ידה של הקהילה הבינלאומית בנוגע לסוריה, בהשוואה ללוב. "אני חושב שזו טעות מצדנו לנקוט צעדים חד צדדיים", אמר הנשיא. "בלוב אנחנו הנענו את הקהילה הבינלאומית, היה לנו מנדט של מועצת הביטחון, היה לנו שיתוף פעולה אזורי ושל מדינות ערב וידענו שאנחנו יכולים לפעול באפקטיביות בזמן קצר יחסית. המצב כאן מורכב הרבה יותר".

 

טפח ממורכבותו של המצב נחשף בדבריו של מפקד הכוחות האמריקניים במזרח התיכון, ג'יימס מטיס,

שאמר כי מערכות ההגנה האוויריות שסיפקה רוסיה לסוריה יקשו על אכיפת סגר אווירי. רעיון הסגר האווירי עלה בעבר כחלק ממאמץ סיוע למורדים. מטיס הוסיף כי דרושה תהיה מחויבות צבאית משמעותית אפילו כדי ליצור אזורים בטוחים לאספקת סיוע הומניטרי. הגנרל רמז לכך גם לדבריו של מקיין, שקרא ליצור אזורים מוגנים בסוריה.

 

"המטרה הסופית של תקיפות אוויריות צריכה להיות הקמת אזורים מוגנים, במיוחד בצפון סוריה, שם יוכלו כוחות האופוזיציה להתארגן ולתכנן את פעילותם נגד אסד", אמר מקיין בנאום בסנאט השבוע.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאנטה ודמפסי (ארכיון)
צילום: AP
מקיין. "להקים אזורים מוגנים למורדים"
צילום: רויטרס
מומלצים