שתף קטע נבחר

איראן: כן לתוכנית גרעינית - לא לתוכנית מסים

ההתחמקות מתשלום מסים באיראן הפכה מזמן ל"ספורט הלאומי" וחלק גדול מהמשק האיראני מתנהל ב"שחור". בניסיון להתמודד עם לחץ הסנקציות הגובר, החליטה ממשלתו של אחמדינג'אד לבצע רפורמה במערכת המס ללא הצלחה. בינתיים עוד ועוד לקוחות מוותרים על הנפט האיראני

אם להשתמש במינוחים של הזירה הפוליטית האמריקאית, נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד הוא "ברווז צולע". צולע מאד.

 

 

בחודשים האחרונים סופג המנהיג האיראני מהלומה אחרי מהלומה. האחרונה שבהם הייתה התבוסה של אנשיו בבחירות לפרלמנט. קודם לכן הוא נכנס להיסטוריה כנשיא הראשון מאז 1979 שמוזמן לשימוע בפרלמנט לפני הדחה והעמדת מקורביו למשפט בחשד למעילת ענק בנקאית (בהיקף של 2.6 מיליארד דולר).

 

עימות עם הממסד הדתי

במתכוון או שלא במתכוון סייעו הסנקציות הבינלאומיות להגברת המתיחות בצמרת השלטון באיראן והביאו בעצם ל"סימונו" של אחמדינג'אד על ידי הממסד הדתי ובראשו משמרות המהפכה. הנשיא האיראני מבחינתם הרחיק לכת בהערכת כוחו ועשה טעות פוליטית קשה כשניסה לייבש את המקורות הכספיים של ממסד זה.

 

מאז 2010, בניסיון להתמודד עם לחץ הסנקציות הגובר, החליטה ממשלתו של אחמדינג'אד לפחות כלפי חוץ לנסות ולבצע רפורמה במערכת המס של איראן במטרה לאתר מקורות הכנסה חליפיים. כיום, כשעוד ועוד לקוחות מוותרים על הנפט האיראני הצורך בהגברת גביית המסים דחוף עוד יותר.

 

אבל ייתכן כי ההכרזות של אחמדינג'אד על הצורך ברפורמת מס נועדו להחליש את המעמד האיתן של משמרות המהפכה שמזמן הפכו לכוח הדומיננטי במשק האיראני. מקורות באיראן טוענים כי המשמרות הם מעלימי המס הגדולים ביותר במדינה עם שווי של 20 מיליארד דולר בשנה. ישנה טענה כי בחדרי חדרים מכנה אחמדינג'אד את משמרות המהפכה "אחינו המבריחים".

 

התחמקות ממס – הספורט הלאומי

אבל לא רק בגלל נתון זה נראית המשימה של אחמדינג'אד לבצע רפורמה במערכת המס ככמעט בלתי אפשרית. למעלה מ-40% מהאיראנים נהנים מפטור ממס באופן חוקי. אין צורך לומר כי הגופים הגדולים במדינה, ובראשם משמרות המהפכה פטורים מתשלום מסים ובוודאי מלהציג את הכנסותיהם והתנהלותם הכספית.

 

הנסיונות של הממשלה להתחיל בגביית מיסים מהסוחרים הסתיימו עד כה בכישלון חרוץ וזה כולל רק לפני כמה שבועות מחאות בטהרן של סוחרי זהב וטקסטיל שלא מוכנים לשלם מיסים על עסקיהם. בקיץ 2010 יצא מעמד הבזארים העוצמתי (הסוחרים המסורתיים) לגל מחאות בשוקי טהרן לאחר שאחמדינג'אד הכריז על מס מכירות חדש. הוא מיהר לבטל את ההחלטה.

 

ההתחמקות מתשלום מסים באיראן הפכה מזמן ל"ספורט הלאומי". בכלל, היעדר מערכת מיסוי מסודרת של המדינה מוטמעת היטב בשיעה. חכמי הדת השיעים באיראן מקבלים את שכרם ממס מיוחד שנקרא "מס עניים" ונתרם על ידי ציבור המאמינים. המס הזה נמצא באחריותו של המנהיג העליון וזאת להבדיל מאנשי הדת במדינות הסוניות שנהנים משכר ממשלתי. מכאן, שהחלטתו של אחמדינג'אד לנסות וליצור מערכת מיסוי מודרנית חותרת תחת סמכות הממסד הדתי.

 

קרנות סודיות

אבל מעבר לסיבות הדתיות, גביית מסים ניתנת לביצוע במערכת כלכלית חופשית שם גם ישנה שקיפות מי מרוויח כמה. באיראן המצב כמובן שונה. פרסומים לגבי ההכנסות רלבנטיות לגבי חברות ממשלתיות מועטות. ההכנסות של שאר הגופים הפעילים במשק הן בגדר ניחוש בלבד. "הבזארים" אינם מדווחים לשלטונות מהו מחזור המכירות שלהם ולשלטונות אין גם דרך לפקח על כך.

 

מעבר לכך יש לזכור כי חלק גדול מהמשק האיראני מתנהל ב"שחור". בעיר כמו טהרן שם האוכלוסייה מגיעה לכ-15 מיליון נפש חלק גדול ממחזור העסקים מתנהל מחוץ לספרים. במצב כזה קשה לנהל מערכת גביית מיסים רצינית.

 

לכל אלה יש להוסיף את "קרנות הצדקה" (בונייאד) שעוסקות כמעט בכל מימד של המשק האיראני אך הן פטורות מתשלום מסים. קרנות אלה הנשלטות על ידי משמרות המהפכה אחראיות כמעט על כל מגזר במשק האיראני החל מייבוא מוצרי בסיס וכלה בניהול בתי מלון וחברות תקשורת.

 

בעבר נטען כי אחת הקרנות הידועות - "קרן המדוכאים" - עסקה גם במימון רכישת רכיבים לתעשיית הגרעין. יש לזכור כי "קרן המדוכאים" הייתה זו שהשתלטה על נכסי משפחת השאה בשנת 1979. ההערכה היא כי נכסי הקרן הזו שווים כ-15 מיליארד דולר. מובן שכל פעילותה על מאות חברותיה נסתרות מעיני הציבור האיראני.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחמוד אחמדינג'אד: מסומן על ידי הממסד הדתי
צילום: AFP
מומלצים