שתף קטע נבחר

שר התמ"ת: "להוריד את המע"מ על מזון ל-8%"

שלום שמחון מפנה את אש המחאה כנגד יוקר המחיה לכיוון האוצר וראש הממשלה. "הממשלה צריכה להבין ש-16% מע"מ זה מיסוי גבוה מאוד שאינו קיים במדינות אחרות. ללא עסקת חבילה במסגרתה כל חוליה נותנת את חלקה לא תהיה הוזלה"

שר התמ"ת, שלום שמחון, מפנה את האש של מחאת הצרכנים לכיוונו של משרד האוצר. בכנס שנערך לרגל יום הצרכן הבינלאומי דיבר השר על יוקר המחיה וקרא לראש הממשלה ולשר האוצר להוריד את המע"מ על מזון ל-8%, חצי משיעורו היום (16%).

 

"לפני מספר חודשים הקמנו את ועדת המזון ובמקביל הנחנו עסקת חבילה להפחתת מחירי מוצרי המזון בכל שרשרת הערך", אמר השר. "ללא עסקת חבילה במסגרתה כל חוליה נותנת את חלקה לא תהיה הוזלה. זה כולל את כל מי שמרוויח, לרבות הממשלה".

 

שמחון התייחס לכך שבתחום המזון, הממשלה גובה מסים נוספים מהיצרנים, בנוסף למע"מ. "זה לא סביר שהמע"מ והמיסוי על המזון ימשיך להרקיע שחקים. אני פונה לראש הממשלה ולשר האוצר ואומר די לדמגוגיה. אין סיבה שהממשלה תגבה 22% על הקוטג'. לממשלה אין שום חלק בהליך הייצור של הקוטג'.

 

"הממשלה צריכה להבין ש-16% מע"מ זה מיסוי גבוה מאוד שאינו קיים במדינות אחרות. אין סיבה שנוסף למע"מ המדינה תגבה מיסים שונים ומשונים על אותו קוטג'. לא רק החקלאים, התעשיינים והרשתות אחראים. גם הממשלה צריכה לשנות את הכללים. לא יקרה דבר אם המע"מ יעמוד על 8%. אין סיבה שאמא תקנה חבילת נקניק ב-37 שקלים ומתוכם 12 שקלים תגבה הממשלה. זה אומר שהחוליות האחרות לא יתרמו את חלקן. וזה יגיע לכיס של הצרכן".

 

שמחון אמר עוד כי בישראל שטחי מדף עודפים בשיעור של 30%-40% וציין כי יתכן שיש להקים ועדה מיוחדת שתגדיר מי יכול להקים רשת שיווק והיכן, כדי לצמצם את עודף שטחי המדף, שעלותם מתגלגלת על הצרכן.

  

בתנועת "ישראל יקרה לנו" המרכזת את המאבק על הורדת מחירי המזון בישראל, הגיבו לדברים בטענה כי דרישתו של שר התמ"ת צנועה מדי. "המע"מ על מזון צריך לרדת לא רק ל 8% אלא לחלוטין – וזאת כדי להביא לכך שלממשלה יפסיק להיות אינטרס להמשך עליית מחירי המזון" נמסר מדובר התנועה".

 

"אין שום סיבה שאזרחי ישראל, אשר משלמים מסים על הכנסתם, יאלצו לשלם מס נוסף על הדלק האנושי - המזון. על ממשלת ישראל להפסיק לממן את עצמה על גב האזרחים ולמצוא דרכים כדי למסות את אלו שהיום מתחמקים מתשלומי מסים.

 

"המע"מ, הבלו על הדלק, העלאות במחיר החשמל והמים - הם דרכה של הממשלה לחפש את הכסף מתחת לפנס – במקום לשאול את עצמה מדוע אינה מצליחה למסות את הרווחים וההון השחור. ראוי שהממשלה תבטיח ותפקח על התחרותיות בין רשתות המזון – כי ללא הגברת התחרותיות הזו יש חשש כי מירב ההוזלה יתגלגל לכיסי רשתות המזון".

 

לאחרונה נשמעו טענות רבות, גם בתוך הממשלה והכנסת, כנגד חלקם של המסים העקיפים (מע"מ, מס הבלו) ביוקר המחיה בארץ. בין היתר, עלו הצעות לבטל את המע"מ על החשמל, כדי למתן את ההתייקרויות האחרונות ולהפחית את שיעור המס על הדלק, כמענה להתייקרות הנפט בעולם.

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, התייחס להצעות אלו בנאום שנשא אתמול בועידת האנרגיה ואמר כי "אני שומע כל הזמן את ההצעות הפופוליסטיות להוריד מע"מ ומסים ורוצה להזכיר לכם שמשקים שנהגו בחוסר אחריות ספגו מכות קשות לכלכלה ולאזרחים".

 

שטייניץ הזכיר, כי המדינה כבר ויתרה לאחרונה על הכנסות של למעלה ממיליארד שקל במיסוי על סולר ומזוט, כדי למתן את מחיר החשמל והבהיר כי הוא לא יאשר ויתור נוסף על הכנסות ממסים, שיפגע במקורות לתקציב המדינה. "האחריות מחייבת אותנו לנהוג ברצינות וכל חבר כנסת ועיתונאי לפני שהוא מציע הצעות כלאחר יד צריך לבדוק אותן טוב טוב. הכסף בישראל לא צומח על העצים, התקציב לא בלתי מוגבל וגם ככה הגירעון יהיה גבוה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלום שמחון
צילום: גיל יוחנן
הממשלה אחראית למחיר הקוטג'?
מומלצים