שתף קטע נבחר

מצוקת פסח: "נחגוג עם מה שיש. תפוחי אדמה"

משפחות רבות יוכלו להרשות לעצמן חגיגה רק בסיוע תורמים ועמותות. "מי שתרם בראש השנה אמר עכשיו שאין לו, אז במה שיש נעשה חג די פשוט", סיפרה אלמנה מטבריה

בעוד רוב הישראלים עסוקים בקניות שלפני החג, רבים מחפשים בלית ברירה מקורות אחרים שיוכלו לסייע להם לערוך סדר פסח כהלכתו. "אני מחפשת תורמים", סיפרה שרה (שם בדוי) מטבריה, אלמנה ואם לתשעה. "לפחות שפעמיים בשנה, בראש השנה ובפסח, נרגיש אווירה של חג", הביעה תקווה.  

 

עושים סדר - פסח ב-ynet:

מוכנים להתנדב? לקראת פסח עמותות הסיוע קוראות לכם

8 שיטות לדסר רגוע עם הילדים

לתת מתנה גם למארחים וגם לקהילה

 

מאז שנהרג בעלה בתאונה לפני חמש שנים היא מגדלת לבד את תשעת ילדיה. כמפרנסת יחידה היא עדיין מחכה לקבלת תרומה של חבילות מזון, שימלאו את שולחן החג. "כל העול עליי, יש לי שני בנים חיילים שאני מממנת. כואב לי בבוקר כשהם מבקשים כמה שקלים ואין לי מה לתת", סיפרה. "הם אוהבים אייס-טי. לפני שהם יוצאים מהבית אני מכינה להם מים עם פטל במקום זה, הם צוחקים עליי".  

 

שמונה מילדיה עדיין מתגוררים בביתה השכור שבו ארבעה חדרים. פעם בשבוע היא מקבלת חבילת מזון מעמותות כמו "אור חנניה".

 לדבריה, "בכל שבוע אני צריכה לדאוג איך להתקיים, לחשוב ממה לקנות חלב וחלות", סיפרה שרה. היא חשה צורך להודות ללא הרף לנציג העמותה. "יש שם בחבילות המזון שמן, קפה, תה, סוכר, חומוס, שעועית, קמח, מרק עוף, נרות לשבת, קצת אטבי כביסה. פעם בשבוע אני הולכת אליו והוא ממלא לי שקית יפה", אמרה.

 

להערכתה, עלותה של ארוחת החג שהיא מתכננת לבני משפחתה נאמדת בכ-1,700 שקלים. "עם הפירות והשתייה זה אפילו קצת יותר", לדבריה. "אני מחפשת עוד תורמים, חשוב לי שתהיה ארוחה עשירה עם דגים, בשרים, שנוכל לשים עופות בתנור. היו מצבים בסופי שבוע שהעברנו רק 'חפיף' עם מוצרי חלב. אמרתי לילדים שאין לי, מה שיש תאכלו".

  

היא תרה אחר חבילות מזון שיוכלו לספק את משאלותיה. "יש מישהו שמחלק חבילות יפות לחג, אבל ממני הוא ביקש 400 שקל בתמורה. איזה מין דבר זה? למה לאחרים הוא נותן חינם וממני הוא דורש כסף? למה ב'אור חנניה' לא דרשו ממני כסף? שאלתי אותו אם זה בגלל שאני לא חרדית, בסוף ירדתי ממנו".

  

איש עסקים אמיד מהעיר סייע למשפחה בשנים קודמות. "הוא היה נותן לנו כל חג 200 שקל בתווי קנייה. אבל בראש השנה האחרון הוא לא נתן כלום, וגם בפסח הזה התקשרתי והוא אמר 'אין לנו, השנה אנחנו לא עושים חלוקה'. אז במה שיש נעשה חג די פשוט. יהיו תפוחי אדמה". 

 

הדברים ששמענו נאמרים על רקע העימות המתלהט בין שר הרווחה משה כחלון לעמותות הסיוע. גורמים בקרב הפעילים מתחו עליו ביקורת על ביטול המכרז לביטחון תזונתי, תקף כחלון חלק מהעמותות, שעושות שימוש בפונים אליהן כדי לגייס כספים: "אל תשפילו את האנשים. כל יפי הנפש - שיראו לי קודם כול כמה הם משתכרים בעמותות. רוצים לעשות צדקה? תעשו. אבל אל תצלמו ואל תשפילו אותם. מדינת ישראל היא שצריכה לעזור לאנשים האלו וזה מה שאנחנו עושים עם הענקת תלושים לחג".

 

אנשי הרווחה צבעו את הבית

בביתה של אסרת, שעלתה ארצה מאתיופיה ב-1991, לא שוררת אווירת דלות, אך אין ספק שהמשפחה שמתגוררת בכרמיאל היא קשת יום. במיוחד כשבעלה נכנס לדירה ושק קמח על כתפו.

  

בסלון ניצבת טלוויזיה, וכולו מרוהט בצמצום ובפשטות. על הקירות המסוידים לעילא ועל הדלתות החדשות בחדרים סיפרה אסרת: "ביקשתי מהרווחה בעירייה שיעזרו לי, הם שלחו אנשים שצבעו את הבית והחליפו חמש דלתות". היא מקפידה לא להסגיר שום בעיה. "אין קושי, עירייה עוזרת, כרמיאל אנשים טובים". רק כשהיא נשאלת על הילדים שלה, ניכר שהיא מצטערת שאינה יכולה להעניק להם יותר. על בגדים חדשים לחג אין מה לדבר. "אין לי מספיק כסף. הילדים שלי טובים, הם לא אמרו לי על זה כלום".

  

כשבוע וחצי לפני ליל הסדר קיבלה אסרת את דמי קצבת הנכות שלה מביטוח לאומי - 4,300 שקל. סכום שאחרי הוצאות שוטפות צריך להספיק להאכלת שמונה פיות בערב החג. "לא גדלנו פה, גדלנו באתיופיה. שם לא היה לנו אף אחד שיעזור לנו, לא הייתה עזרה של עירייה, היינו מסתדרים לבד. לקניות בחג אני מחכה שיעזרו לי, ואם לא, אסתדר לבד. אני מחכה, בינתיים עוד לא התקשרו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סדר כהלכתו, בסיוע העמותות
צילום: shutterstock
אסרת מכרמיאל. "הילדים לא אמרו כלום"
צילום: עידו בקר
מומלצים