שתף קטע נבחר

חשש: מחיר הגלידה יזנק בגלל מחסור בווניל

מחירי הווניל עלו ב-20% בחודשיים האחרונים, עקב יבולים דלים ביצרניות העיקריות - מדגסקר ואינדונזיה. פעילות של ספקולנטים שצוברים מלאים, תורמת אף היא לנסיקה במחיר. אנליסטים מזהירים: הגלידות יתייקרו השנה ב-10%

מחיר הגלידה עשוי לזנק ב-10%, על רקע משבר ביבול העולמי של תרמילי הווניל - כך מזהירים מומחים בתחום. האנליסטים חוששים מכך שמחיר התבלין נמצא על סף נסיקה, על רקע חשש ממחסור עולמי.

 

 

ב"טלגרף" הבריטי פורסם, כי המחסור מורגש עקב שילוב של שני תנאים: יבולים דלים בשתי המדינות המובילות מבחינת ייצור, והעובדה שגורמים ספקולטיביים בשוק צוברים מלאים וגורמים לנסיקה בשוק הסחורות. המחירים הסיטונאים של הווניל עלו ביותר מ-20% בחודשיים האחרונים - מ-25 דולר לקילוגרם לשיעור של 35 עד 40 דולר לקילוגרם.

 

העלייה פוגעת באלפי בתי עסק המשתמשים בווניל - החל מיצרניות משקאות קלים, דרך מפעלים לממתקים, בשמים ותרופות - ועד לחברות לייצור גלידה. עם זאת, המומחים סבורים כי מחיר הווניל צפוי לצמוח בשיעור נוסף, מה שעשוי לאלץ את יצרניות הגלידה לגלגל את העלייה במחיר אל הצרכנים.

 

הווניל גדל במספר קטן בלבד של מדינות, והדבר גורם לכך שהמחיר מושפע בחדות מאיכות היבולים. מדגסקר היא היצרנית המובילה, יחד עם אינדונזיה, אך גם הודו ומקסיקו מגדלות כמויות קטנות יותר של וניל. במקסיקו צנח היקף הייצור 90% בשנה האחרונה, על פי נתוני חברת Mintec.

 

על פי ההערכות, סוחרים מרכזיים בעולם צוברים מלאים מהיבולים ממדגסקר, שעדיין לא הושפעו מהעליות, מתוך ידיעה לכך שלמדינה יהיה למעשה מונופול עולמי. על פי הנתונים, 40% מהאספקה העולמית של הווניל הגיעה לאחרונה ממדגסקר - תוך כדי קפיצה עצומה בכמות ההזמנות. הווניל הוא התבלין השני ביוקר שלו בכל העולם - אחרי הזעפרן - משום העבודה הרבה הדרושה לצורך הפקתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מקלות וניל
צילום: Index Open
החברות יגלגלו את המחיר אל הצרכן
צילום: Jupiter
מומלצים