שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

"האוצר לא מאמין לניצולים. מעדיפים שימותו?"

הרשות לזכויות ניצולי השואה "מוציאה לנו את הנשמה עם הביורוקרטיה, פוגעים בניצולים הכי נזקקים בישורת האחרונה של חייהם", מעידים בני משפחה וגורמים טיפוליים. "יש להם כוונות טובות, אבל הניצולים נפגעים מהגברת הפיקוח". באוצר מכחישים: הטיפולים ניתנים מיידית

"לפעמים יש הרגשה שבמשרד האוצר מחכים למותם של הניצולים כדי שיוכלו לחסוך כסף" - כך אומר ל-ynet ערב יום השואה אחד הגורמים המטפלים בניצולים. שורת גורמים, בהם עובדים סוציאליים ופסיכולוגים האחראים לטיפול ביותר מ-3,000 ניצולים, אומרים שהתנהלות המדינה בנוגע לאישור הטיפולים הנפשיים לניצולי השואה פוגעת בהם. "יש התנהלות בלתי תקינה שבמקרים מסוימים היא ביזיון מביש", טען גורם נוסף.

 

דיווחים נוספים בחדשות ynet:  

הכנסת תדון בקיצוץ לניצולים: "חותכים בבשרם"

שרדו וניצחו: סיפורי מדליקי המשואות ביום השואה

ניצול שואה בודד: "הקצבה בקושי מספיקה לאוכל"

 

כך מעיד גם דניאל ירון (54), תושב קדימה, שזועם על התנהלות הרשות לזכויות ניצולי השואה. אמו מאשה, בת 88, יוצאת גטו קובנה שבליטא, עבדה בכפייה תחת הוואפן אס.אס. אביה ואחיה נרצחו על ידי הגרמנים. הרשות הכירה בה כנכה בשיעור של 50%,

 כשהיא סובלת מדמנציה ומהפרעות נוירוטיות, בעקבות אירועי המלחמה. כל זאת לא מנע מהם לבטל אישורים לטיפול.

 

בשיחה עם ynet סיפר: "ביוני 2011 פניתי לרשות בבקשה לאשר סיוע של מטפלת במוזיקה. עד היום לא אישרו זאת, למעט אישור שניתן לדבריהם לפנים משורת הדין לתקופה של שלושה חודשים שבוטל בהמשך. לאחר מכן ביקשו שאעביר את ההתוויות לטיפול ואת הספרות המקצועית שתומכת בסיבות לטיפול. הבאתי המלצות משני רופאים בכירים לטיפול אינטנסיבי וסיפקתי ספרות מקצועית אבל זה לא ממש עזר. ברשות לא מאמינים. מבחינת התפיסה שלהם, חולה אלצהיימר לא צריך לקבל תרפיה במוזיקה, אבל עבור אמא שלי אלו שעות בודדות של שמחה".

 

ירון ציין עוד: "לפני חודשיים ביקשתי החזר הוצאות עבור טיפול במרכז לפסיכוגריאטריה. עד עכשיו לא קיבלתי תשובה. אנחנו מממנים בעצמנו את הטיפול, שאני יודע שאמי זכאית לו". לדבריו, "ברגע שאתה מוכר כנכה אתה זכאי לסט של טיפולים אבל יש זכויות שנודעו לי באופן מקרי. אף אחד לא טורח ואומר לך. זה גם חלק מהבעיה - יש הרבה ניצולים שאין להם משפחה מעורבת ולכן לא ממצים את הזכויות שלהם". הוא העיד: "לחלק מהניצולים אין יכולת להתמודד, אפילו אותי הביורוקרטיה התישה, הם מוציאים לך את הנשמה. זו כאילו שיטת עבודה אצלם. שלחתי אינספור מכתבים ונעניתי לאחר חודשים".

 

בשנים האחרונות - ביורוקרטיה על חשבון הניצולים

עובדת סוציאלית סיפרה על ניצולה כבת 80, אלמנה במצב דיכאוני, שפנתה לקבל סיוע. "הטיפול שלה מתעכב כבר יותר מחודש, אחרי שברשות ביקשו שנסביר מדוע היא זקוקה לפסיכותרפיה ארוכת טווח".

 

גורם אחר הדגיש: "ברשות עושים המון דברים טובים בשנים האחרונות. יש רצון וכוונות טובות, אפשר להבין את הרצון להגביר פיקוח ובקרה, אבל הניצולים נפגעים מהביורוקרטיה המוגברת". 

 

שורת גורמים מתארים כיצד הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר מבטלת, מעכבת ומשבשת טיפולים שבעבר ניצולי שואה היו זכאים להם ומקבלים ללא שיהוי. לדבריהם, "בשנים האחרונות יש שינוי. האוצר החליט לפקח, להסדיר ולבקר את התחום ואת ההוצאות על הטיפולים. זו אולי כוונה טובה, אבל היא הביאה ליותר ביורוקרטיה על חשבון הניצולים". כתוצאה מכך, לטענתם, מדי חודש נפגע הטיפול בעשרות מהם.

 

גורם מהם אמר ל-ynet: "לפעמים יש לי הרגשה שבמשרד האוצר מחכים למותם של הניצולים כדי שיוכלו לחסוך כסף". גורם אחר אומר: "למרות המאבקים של השנים האחרונות, במקרים רבים פוגעים בניצולים הכי נזקקים בישורת האחרונה של חייהם".

 

סיוע ל-18 אלף ניצולי שואה בשנה

הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר נותנת אישורי טיפול לכ-18 אלף ניצולי שואה בשנה, וכך מאפשרים טיפול נפשי דרך כמה ארגונים העוסקים בתחום ובהם העמותות "עמך", "אלה" וש"י. 

  

הגורמים טוענים כי בשנתיים האחרונות הרשות לזכויות ניצולי השואה מעכבת חלק מאישורי הטיפול לניצולים. במקרים מסוימים האישורים הגיעו לטענתם לאחר שהניצולים כבר נפטרו. במקרים אחרים נדחו בקשות לטיפול כיוון שהניצול או הניצולה דמנטיים. בנוסף נדחו בקשות לטיפול זוגי של ניצולים. במקרים רבים הטיפולים מופסקים באמצע עד לחידוש האישור.

 

אילוסטרציה. "בעשרות מקרים הטיפול נפסק באמצע" (צילום: מור כוכבי) (צילום: מור כוכבי)
אילוסטרציה. "בעשרות מקרים הטיפול נפסק באמצע"(צילום: מור כוכבי)

 

עובדת סוציאלית הסבירה: "עד לפני שנתיים, ניצול יכול היה לבקש טיפול ולקבל אותו תוך ימים. לעיתים האישור ניתן בדיעבד. כיום טיפול לא מתחיל לפני שהאישור ניתן. התהליך הזה אורך לפחות חודש". לדבריה, "בעבר הייתה הבנה שטיפול בניצולי שואה הוא טיפול קבוע, משום שהניצול זקוק לו לשארית חייו ולכן הוא אינו יכול להיות מוגבל בזמן. עכשיו יש לחדש את האישורים כל כמה חודשים. בין היתר זה גורם להפסקת טיפולים באמצע בעשרות מקרים". 

 

היא הוסיפה: "הניצולים תלויים באישורים ובטיפול. הם סובלים מתסמונת פוסט טראומטית כרונית עם סימפטומים של דיכאון, סיוטים ופלאשבקים. חלקם לא מסוגלים לישון בלילות. מדובר בניצולים קשישים, ובזקנה מנגנוני ההגנה נחלשים ולכן הסימפטומים מחריפים. עבורם הטיפול קריטי. עבור מטופלים מסוימים הטיפול הוא הגשר היחיד לעולם וההזדמנות היחידה לצאת מהבית או לפגוש אנשים".

 

משרד האוצר: 20 מיליון שקל בשנה

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "במשך שנים רבות מפעילה הרשות לזכויות ניצולי השואה תוכנית לטיפולים נפשיים לאלפי ניצולים במתכונת אישית המתאימה לניצול, לרבות טיפול בבית, ככל שהדבר נדרש. היקף התקציב לתוכנית נאמד בכ-20 מיליון שקל בשנה. האישורים לטיפול ניתנים על ידי הרשות באופן מיידי, ללא כל עיכוב, ותוך ליווי ומעקב מקצועי כנדרש. כל הגורמים המעניקים את הטיפול הנפשי נדרשים לעמוד בתנאי סף מקצועיים שקבעה

הרשות ובסטנדרטים שמתאימים לטיפול הייחודי כאמור".

 

במשרד ציינו עוד כי "עיקר הטיפולים הנפשיים המאושרים על ידי הרשות מבוצעים זה למעלה מ-20 שנה על ידי עמותת 'עמך' המתמחה בטיפול נפשי לניצולי שואה ולדור השני. גם ארגון 'אלה' עובד עם הרשות ומתמחה בטיפול נפשי לניצולי שואה. אנו ממליצים בחום לפנות אליהם ולבקש את התייחסותם לכלל הנושאים הנזכרים בפנייה, הם יפריכו את טענותיהם של עלומי שם למיניהם". 

 

מנכ"ל עמותת "עמך", דן ולדמן, הגיב לטענות ואמר, כי "90 אחוז מהדברים עובדים יפה מאוד. הרשות פתרה בעיות רבות בשנים האחרונות, בכלל זה מימון חלקי להפעלת מועדונים שיקומיים לניצולי השואה". עם זאת, הוסיף: "יש תקלות בשוליים אבל בסך הכל השירות בשנים האחרונות נמצא בשיפור".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם מחכים למותם? (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
צילום: סי די בנק
הביורוקרטיה מתישה (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
צילום: סי די בנק
"מוציאים לך את הנשמה" (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים