שתף קטע נבחר

ההכשרה המקצועית שלא מכשירה

כדאי שנכיר את המסלול המצפה למובטל שמחפש הכשרה מקצועית: עליו לעבור מסכת בירוקרטית שמחייבת אותו להיות נחוש במיוחד כדי לקבל את הקורס. במידה שעבר את כל זה, הוא יגלה ש-30% מדמי האבטלה מקוצצים לו. וזאת למרות שבמהלך עבודתו הופרשו ממשכורתו תשלומים לביטוח הלאומי

בשקט בשקט, בקול דממה דקה וכמעט בלי שנרגיש, התכווץ ודעך מערך ההכשרות המקצועיות בישראל בעשור האחרון. יש שיאמרו - "אז מה?" שהרי עוולות חברתיות-כלכליות רבות, ולכאורה חמורות יותר, העמיקו אחיזתן בחיינו.

 

  • בדיקה: הקורסים שהמדינה מציעה למחפשי עבודה

 

בואו נודה, בנושא עוולות אף פעם אין פה מחסור. כך שמול ההידרדרות המתמשכת ביחסי העבודה ובשוק התעסוקה, להתנוונות של מערך ההכשרה המקצועית לא היה סיכוי לתפוש את תשומת הלב הציבורית. וחבל שכך, שכן התכווצות זו היא בבחינת "הרוצח השקט" של שוק העבודה.

 

הסיכוי להשתלב בעבודה, להתפרנס בכבוד ולהתקדם במדרג החברתי-כלכלי טמון בהשכלה ובהכשרה מקצועית. ללא הכשרה מקצועית גדל הסיכון להידחק לשולי שוק התעסוקה ואף להיפלט ממנו. כבר היום, מאוכלוסיות מתרחבות של גברים ונשים, נמנעת ההזדמנות להתפתח מקצועית ולהתעדכן בהתאם לשינויים הדינמיים של שוק התעסוקה.

 

מגמה זו פוגעת במיוחד בא/נשים בגיל 45 פלוס, בנשים בכלל ובנשים המשתייכות לקבוצות מודרות ומוחלשות בפרט. ומנגד, מקומות העבודה משוועים לכוח אדם מקצועי ומיומן שאינו בנמצא. כך, הלקוחות המרכזיים של ההכשרה - הן מקומות העבודה המחפשים לקלוט עובדות ועובדים מוכשרים והן אוכלוסיית דורשי ודורשות העבודה - יוצאים מופסדים.

 

כבר היום חסרים למשק הישראלי אלפי עובדים מוכשרים ומיומנים במקצועות התעשייה. והפער הזה הולך ומתרחב. בפועל, בין אם כתוצאה של מחדל ובין אם בכוונת מכוון, הולך ומתרחב המעגל של "חוטבי עצים ושואבות מים" - אלו שאין להם ולהן כל סיכוי - בשוק התעסוקה הישראלי. וכל זה מתרחש, כאמור, מתחת לרדאר הציבורי.

 

תשקיעו בנו!

נכון, הכשרה מקצועית עולה כסף. אך בעוד שבמדינות המפותחות מתייחסים אליה כאל השקעה חיונית בתשתיות, הרי שקובעי המדיניות אצלנו רואים בה הוצאה מכבידה. וכך, ההשקעה בהכשרה המקצועית במשרד התמ"ת קוצצה בעשור האחרון ביותר מ-60% וכיום היא נמוכה פי 3.5 לערך מהמקובל במדינות ה OECD.

 

יתר על כן, תוכניות ההכשרה סובלות מחוסר עדכון ומעודף ביורוקרטיה שהופך אותן ללא נגישות עבור אוכלוסיות רבות. וזה רק על קצה המזלג. תוכניות הכשרה אמורות להתעדכן בהתאם לצרכי האוכלוסייה ובהתאם למגמות בשוק התעסוקה. בפועל, לא כך קורה. הכשל הטמון בהעדר תוכניות למידה לאורך החיים (lifelong learning) - חמור במיוחד והוא מצביע על חוסר היערכות למגמת התבגרות כוח העבודה ולמגמה של העלאת גיל הפרישה.

 

ובתוך כל זה, כדאי שכולנו נכיר את המסלול המצפה למובטל (או מובטלת) שמחפש ללמוד ולהתפתח בקורס הכשרה מקצועית: נניח שהוא יודע מה הוא רוצה ללמוד ונניח שיש קורס כזה בנמצא, אזי עליו לעבור מסכת בירוקרטית שמחייבת אותו להיות נחוש במיוחד כדי לקבל את הקורס. במידה שהוא עבר את כל זה ומתחיל בשעה טובה ללמוד, הוא יגלה במהרה ש-30% מדמי האבטלה מקוצצים לו. וזאת למרות שבמהלך עבודתו הופרשו ממשכורתו תשלומים לביטוח הלאומי ואלו כוללים כספים המקנים לו זכות לקבלת דמי אבטלה.

 

קיצוץ הזכאות לדמי אבטלה בשל לימודי הכשרה מקצועית, לא רק שהוא פוגע בזכותו לרכוש השכלה מעודכנת, אלא יש בו כדי לגזול ממנו כספים עבורם הוא עמל. זאת ועוד, גם אם הוא מצא דרך להתקיים למרות הקיצוץ, הוא יגלה בהמשך שמשנת 2003 ואילך בטלה ההטבה שעל פיה, מובטלים הלומדים בקורסי הכשרה מקצועית ממשיכים לקבל דמי אבטלה לכל משך הקורס, אף מעבר לתקופת הזכאות הבסיסית.

 

כך שאם הקורס בו הוא לומד נמשך מעבר לתקופת הזכאות הבסיסית לדמי אבטלה, הוא יעמוד בפני דילמה לא פשוטה: האם ימשיך ללמוד ללא הכנסה בהווה או שמא יפסיק ללמוד ולהשקיע בעתידו בשל אילוצי ההווה הדוחקים. עבור א/נשים המשתייכים לאוכלוסיות עניות, חסרות רזרבות כלכליות, כלל אין דילמה. בלית ברירה הם יפרשו מהקורס. מירב הסיכויים שגם העבודה הבאה שימצאו תמקם אותם בשוליים המודרים והעניים של שוק התעסוקה. ואת המעגל הסגור הזה, המקבע ומעמיק את העוני עלינו להפסיק.

 

הסיכוי להקטנת פערים חברתיים ולצמצום מעמד העובדים העניים טמון בהנגשה של הכשרה מקצועית זמינה ומעודכנת. הכשרה מקצועית היא זכות בסיסית ועלינו, כציבור, להיאבק על כך.

 

מיכל דגן היא מנהלת מרכז מהות, עמותה המקדמת נשים בגיל הביניים להשתלבות ולהתפתחות בתעסוקה.

 

מרכז מהות יחד עם הפורום לקידום כוח עבודה רב-גילי והקואליציה להכשרה מקצועית פרסמו מסמך עמדה מקיף בנושא ההכשרה המקצועית ויוצאים במהלך של קידום שינוי במערכת ההכשרה המקצועית בישראל. בימים אלו הקואליציה והפורום מקדמים חקיקה בנושא תשלום דמי אבטלה למשתתפים בהכשרה מקצועית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים