שתף קטע נבחר

עצומה לשר החינוך: "מסע ציד נגד האזרחות"

הסערה הציבורית בנושא ביטולו של ספר האזרחות "יוצאים לדרך אזרחית" ממשיכה לעורר הדים. עשרות מומחים מהאקדמיה יעבירו היום מכתב לשר החינוך, גדעון סער: "פסילת ספרים היא אות לצנזורה והגבלת חופש דעה והבעה"

מחברי הספר "יוצאים לדרך אזרחית", שבוטל בהוראת משרד החינוך, זוכים לתמיכה מעשרות מומחים מהפקולטות לחינוך ולמדעי המדינה, שחתמו על מכתב הקורא לשר החינוך, גדעון סער, להפסיק את ההכפשות הפוליטיות ולהעביר את הדיון לפסים ענייניים. "בשנה האחרונה מתנהל מסע ציד נגד רכז מקצוע האזרחות ועל הרקע הזה התקבלה ההחלטה השגויה לפסול את הספר", אמר פרופ' דן אבנון, מהפקולטה לחינוך באוניברסיטה העברית, מיוזמי המכתב.

 

"כבוד השר. אנחנו, העוסקים בחינוך ובחינוך אזרחי, מצטרפים למחאה שהביעו מורי האזרחות נגד ההתקפות שלוחות הרסן שמופנות כלפי מפמ"ר (מפקח מרכז מקצוע) אזרחות, מר אדר כהן", כתבו המומחים במכתב שיועבר היום (א') לשר. "אנו סבורים כי חשוב ואף רצוי לנהל דיון ציבורי יסודי בהבחנה בין לימודי אזרחות לחינוך אזרחי, ובתוך כך גם לעסוק בשאלות של ערכי היסוד של המדינה ואופן הקנייתם במסגרת מערכת החינוך. אנו מביעים דאגה עמוקה מהפיכת הדיון החשוב הזה להתקפה אישית על עובד ציבור העושה את מלאכתו נאמנה. גם אנו מוקירים את מקצועיותו של מר כהן ואת יושרו".

 

המומחים קוראים לשר לתת גיבוי חד-משמעי לכהן ולפעול "להעברת הדיון החשוב הזה לפסים ענייניים". הם מביעים חשש שללא גיבוי, יתחילו לסמן כנורמה עובדי ציבור מקצועיים "שאינם מיישרים קו עם כוחנות מפלגתית. בנוסף אנחנו מביעים דאגה על הדרך שבה נפסל ספר לימוד האזרחות. פסילה גורפת של ספר בשל טעויות ספורות נוגדת את החינוך לפתיחות וביקורתיות. יתרה מזאת, פסילת ספרים היא אות לצנזורה והגבלת חופש דעה והבעה".

  

מחבר הספר: פועלים כמו במשטר אפל 

ד"ר אסף מצקין, ממחברי הספר, קורא למאבק ציבורי. מצקין, מורה לאזרחות ומרצה במכללת בית ברל, פרסם בסוף השבוע מכתב לאנשי אקדמיה ובו טען כי "הרדיפה המפלגתית של הספר וכותביו נמשכת יותר משנה וכוללת השמצות, פגיעה בעובדות ועוד. בדומה למשטרים אפלים, הספר נפסל באופן חד-צדדי מבלי שהטענות הוצגו בפני כותבי הספר ולא ניתנה אפשרות לתיקון. מדובר בהחלטה אומללה של מנכ"לית משרד החינוך שסימנה יום שחור לדמוקרטיה הישראלית".

 

פרופ' דן אבנון קרא לשר סער להתערב בנושא ולהגן על הדרגים המקצועיים במשרד מפני התקפות פוליטיות. ד"ר ריקי טסלר מבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית הגישה בסוף השבוע מכתב קובלנה לוועדת האתיקה בכנסת נגד יו"ר ועדת החינוך, ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו), בטענה שהדיון שהתקיים בשבוע שעבר בוועדת החינוך בכנסת ובו הוחלט על ביטול הספר, הונע ממניעים מפלגתיים שאינם מקצועיים. "דומה שהיו"ר פעל באופן חד-צדדי ולא אובייקטיבי. הוא סימן את מטרת הישיבה מראש: פסילת ספר האזרחות, שנתפס בעיניו כפוגע במגזר שאותו הוא מייצג. לא היה דיון ציבורי, אלא משפט בזק למפקח האזרחות".

 

ח"כ מילר: "חבל שיש המסתכלים על זה מנקודת מבט פוליטית" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ מילר: "חבל שיש המסתכלים על זה מנקודת מבט פוליטית"(צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ אלכס מילר ציין מנגד כי "עצם הדיון וההחלטה של משרד החינוך לבטל את הספר הוכיחו את החשיבות של העלאת הנושא על סדר היום של ועדת החינוך. לא יעלה על הדעת שנתעלם מסוג כזה של מחדלים כפי שקיימים בספר הלימוד. צר לי שבמקום להתייחס לחשיבות העניין, יש כאלה שבוחרים להסתכל על הנושא מנקודת מבט פוליטית".

 

יו"ר ועדת המקצוע: אין שחר לטענות

בדיון בוועדת החינוך הדגישה מנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר שההחלטה לאשר את הספר הייתה תקלה חמורה. "הנחיתי להפסיק את השימוש בו מיד בכל בתי הספר, משום שהספר רווי טעויות רבות שמפלות קבוצות ומגזרים בחברה הישראלית ומציגות באופן לא מאוזן שסעים, ואת הוויכוח בין ימין לשמאל ובין ערבים ליהודים". שטאובר הוסיפה כי על פי נוהלי משרד החינוך כל ספר לימוד עובר בדיקה של שני מומחים מתחום הדעת וכן יועץ משפטי. "במקרה זה אירעה תקלה והספר אושר מבלי שתוקנו כל ההערות של המעריכים החיצוניים".

 

הספר שבמוקד המחלוקת - "יוצאים לדרך אזרחית" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הספר שבמוקד המחלוקת - "יוצאים לדרך אזרחית"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

פרופ' אשר כהן, יו"ר ועדת מקצוע האזרחות וחבר הפקולטה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן, טען כי "הטענות על פגיעה בדמוקרטיה הן חסרות שחר. למחברי הספר נוח לקחת את הוויכוח הענייני לשדה הפוליטי ומשם להגיע לטיעונים כמו רדיפה פוליטית. בספר היו פגמים מקצועיים שלא קשורים לאידיאולוגיה ובנוסף, היחס כלפי קבוצות וגישות שונות לא מאוזן ולכן הספר נפסל".

  

הוא ניפק מספר דוגמאות לטעויות בספר:  

ברית המועצות צוינה בספר כמדינה רב-אתנית למרות היותה קונפדרציה.  

בספר מצוין בטעות כי ליהודי ארה"ב יש אוטונומיה פרסונלית.  

הדיון המוצג בספר בנושא הבחירות דל ביותר, בשעה שהנושא מהותי בלימודי אזרחות.

אימוצה של התרבות האמריקנית בישראל מוצג בספר במסגרת "חסרונות הגלובליזציה".  

הסבר חלקי מאוד ולא מדויק לצמיחת ש"ס כתגובה לאי-ייצוג במפלגות החרדיות.

בספר מצוין כי המערכת הדו-גושית נוצרה בבחירות 1977 ולא בבחירות 1973.  

הקטע במסגרת על יחסי ישראל-סוריה מוטה באופן חד-משמעי לכיוון אחד בלבד ללא הדגשה של הנימוקים בעד השארת הגולן בידי ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר השנוי במחלוקת
עטיפת ספר
קריאה להפסיק ההכפשות. סער
צילום: גיל יוחנן
הדיון בוועדת החינוך
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים