שתף קטע נבחר

מחקר ענק: יובש ודלקות עיניים למשתמשי תרופה לאקנה

מחקר ישראלי גדול שנערך בבית החולים איכילוב על כ-15 אלף איש, מגלה תופעות לוואי חדשות לתרופה הפופולארית לאקנה, רואקוטן. לקרוא לפני שמחליטים ליטול את הכדור

אקנה היא אחת ממחלות העור השכיחות בעולם: כ-60% מבני הנוער והצעירים לוקים בה בדרגות שונות, ועלולים לסבול כל חייהם מצלקות קשות על פניהם. התרופה רואקוטן הוכחה כיעילה ביותר בטיפול באקנה, אולם מחקר חדש מגלה כי היא עלולה לגרום לתופעות לוואי קשות בעיניים. המחקר פורסם בכתב העת לרפואת עור Archives of Dermatology.

 

רואקוטן (ובשמה הכימי איזוטרטינואין) היא תרופה דמויית ויטמין A הניטלת בכדורים דרך הפה למשך מספר חודשים. היא מפחיתה את ייצור החלב והחלבון קרטין הנוצרים בשכבות החיצוניות של העור ומביאה להפוגה משמעותית עד ריפוי מוחלט של האקנה.

 

אלא שהתרופה כוללת תופעות לוואי קשות, הכוללות יובש בעור, גרד, רגישות לשמש, נשירת שיער, חולשה, דיכאון, כאבי פרקים ושרירים, עלייה בשומני הדם ואף נזק לכבד לעתים נדירות. משום כך נדרש המטופל לבצע בדיקות דם לאורך הטיפול ומעקב רופא.

 

המחקר שנערך על ידי ד"ר מאירה נוידרפר ועמיתיה מהמרכז הרפואי תל אביב על סמך נתוני מכבי שרותי בריאות, בדק 14,600 נבדקים בריאים הסובלים מאקנה ומטופלים ברואקוטן, למול קבוצה מקבילה של נבדקים בריאים עם אקנה שלא טופלו בתרופה.

 

תוצאות המחקר חשפו כי 13.6% מהמטופלים סבלו בשנה הראשונה לטיפול ברואקוטן מדלקות בלחמית ובעפעפיים, משעורה ומיובש בעיניים, ונזקקו לטיפול תרופתי. שיעור תופעות הלוואי הלכה וגדלה והגיעה למקסימום בחודש הרביעי לטיפול. בקבוצה המקבילה שסבלה מאקנה אך לא טופלה ברואקוטן, שיעור תופעות הלוואי עמד על 9.6%, ובקבוצה השלישית שלא סבלה מאקנה וגם לא טופלה כלל, עמד שיעור תופעות הלוואי על 7.1%.

 

בעקבות הממצאים, קראו החוקרים לרופאים ליידע את המטופלים על אפשרות קיום תופעות הלוואי בעיניים, ולשקול מתן טיפות תחליפי דמעות מלאכותיות עוד לפני תחילת הפגיעה בעיניים. בנוסף המליצו המומחים להסביר למטופלים על הסכנה שבהרכבת עדשות מגע בזמן נטילת התרופה ולהפסיק את התרופה אם הופיעו תופעות לוואי קשות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פצעי בגרות? זהירות בתרופה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים