שתף קטע נבחר

כשישראל רועדת. רעשי האדמה הקודמים

הרעש שמרכזו היה סמוך לקפריסין, הוא אחד החזקים בישראל ב-20 השנה האחרונות. מאז המאה ה-18, כמעט כל מאה שנה מתרחש רעש הרסני כאן: לרעידה הבאה נהיה מוכנים?

היא הפחידה רבים - ולא במקרה: רעידת האדמה הערב (יום ו') הייתה אחת החזקות ביותר שהורגשו בישראל ב-20 השנה האחרונות. מרכזו של הרעש, שעוצמתו הייתה 5.3, היה דרומית-מזרחית לקפריסין, והוא הורגש בצפון הארץ, במרכז וגם במזרח ישראל. למרבה המזל, גם הפעם לא נגרמו נזקים חמורים.

 

בשני העשורים האחרונים רק בשני מקרים אירעו באזור רעידות חזקות יותר, אך מרכזן היה רחוק יותר מישראל. ב-1995 האדמה רעדה בים

סוף בעוצמה 6.2. המוקד היה 150 ק"מ דרומית לאילת, ובעיר נפערו סדקים בכבישים. בשנה שעברה הורגש רעש בעוצמה 5.9, שהמוקד שלו היה בכרתים, הורגש גם בישראל - וגם במדינות השכנות.

 

ב-2008 התרחשה רעידת אדמה מעט פחות חזקה. עוצמתה היה 5.3, אך המוקד שלה היה לא רחוק מצור שבלבנון, והיא הורגשה היטב ברוב שטחה של ישראל.

 

הרעש האחרון שגרם לנזקים מסוימים בשטח ישראל אירע לפני 8 שנים. אז,בפברואר 2004, האדמה רעדה בים המלח בעוצמה של 5.1. חלקים מכמה מבנים קרסו, קריית הממשלה פונתה.

 

כל אותן רעידות, שעוצמתן מוגדרת בינונית, לא הובילו לנפגעים בנפש - אבל רעידה מעט חזקה יותר עשויה לשנות את כל התמונה. ב-1956 נהרגו כ-150 איש מרעידה בהר שוף שבלבנון, ב-1927 רעש שעוצמתו הייתה 6.2 בסולם ריכטר הסב נזק כבד ומספר הרוגים עצום ליישוב הקטן של אותה תקופה. יותר מ-300 בני אדם נהרגו בארץ ישראל וכאלף בתים נהרסו בעקבות הרעידה. שכם, טבריה, רמלה ולוד היו בין

הערים שנזקקו לשיקום ממושך לאחר מכן.

 

במאה שלפני כן, המאה ה-19, רעידת האדמה ההרסנית ביותר התרחשה ב-1837. בצפת לבדה נהרגו אלפים, חומות העיר טבריה נפלו וגלים עצומים הכו בחופי הכנרת. אבל לא רק הצפון הושפע - גם ביריחו וביפו פגע הרעש.

 

הסברה שרעידת אדמה חזקה מתרחשת בישראל אחת לכ-100 שנה מתבססת גם על כך שגם קצת פחות ממאה שנה לפני כן אירע רעש עצום. ב-1759 נהרגו אלפים בלבנון, והרעידה פגעה גם בטבריה ובעכו. על פי ההערכות מאותם ימים, כ-200 נהרגו בצפת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני סלומון
ב-1995, נפערו באילת סדקים בכבישים
צילום: דני סלומון
מומלצים