שתף קטע נבחר

יעיל וליברלי: יוסף שפירא - מבקר המדינה החדש

הח"כים העדיפו את שופט בית המשפט המחוזי בירושלים על פני שופט העליון ריבלין ושלמה קלדרון. בפסיקותיו הבולטות: פתיחת חניון קרתא בשבתות, אישור הפריה לאשה באמצעות זרע של גבר נשוי ומתן פיצויים למשפחת פלסטיני שנהרג מירי של מג"ב

הכנסת בחרה הערב (יום ג') בשופט בית המשפט המחוזי בירושלים יוסף שפירא למבקר המדינה החדש. שפירא, שגבר על שופט בית המשפט העליון אליעזר ריבלין ועל נשיא לשכת המבקרים הפנימיים שלמה קלדרון, נחשב לשופט יעיל וליברלי. בין פסיקותיו הבולטות בשנים האחרונות ניתן למנות את מתן האישור לפתיחת חניון קרתא בירושלים בשבתות ובחגים ומתן פיצויים של מיליון שקלים וחצי למשפחת פלסטיני שנהרג מכדור גומי של מג"ב.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

שפירא, שיחליף בתפקיד את השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס המסיים את כהונתו, נולד בשנת 1945 בישראל ולמד בבית הספר התיכון "עירוני ג'" בירושלים. לאחר שירותו בצה"ל הוא למד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. בהמשך התמחה בבית המשפט המחוזי בירושלים ובמשרד עורכי-דין, ובאוקטובר 1972 הוסמך כעורך-דין.

 

השופט שפירא בלשכתו בבית המשפט בירושלים (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
השופט שפירא בלשכתו בבית המשפט בירושלים(צילום: עטא עוויסאת)

 

בתחילת דרכו עבד שפירא כעורך-דין שכיר וכעבור שנתיים הפך לשותף במשרד עורכי-דין. במסגרת עבודתו העניק ייצוג משפטי פרו-בונו לאגודת עיוורים ולאנשים ללא אמצעים המופנים מטעם האגודה לזכויות האזרח. ביולי 2003 הוא החל את דרכו השיפוטית, כאשר מונה לכהונת שופט בבית משפט השלום בירושלים, ושנתיים לאחר מכן מונה לשופט בבית המשפט המחוזי בעיר.

 

משנת 1999 משרת שפירא במסגרת שירות המילואים כשופט בית המשפט הצבאי לערעורים, ודרגתו היא אלוף משנה. בשנת 2000 סיים לימודי תואר שני בקרימינולוגיה באוניברסיטת לסטר באנגליה, ובשנים 2003-2001 שימש סגן יושב ראש בית הדין המשמעתי הארצי של לשכת עורכי-הדין.

 

שפירא הוא שופט הדן בנושאים אזרחיים ומסחריים, בין היתר בפשיטות רגל. גורמים המכירים אותו תיארו אותו כחביב ואהוד מאוד על השופטים. מקורביו מתארים אותו כאדם ש"יודע את מצוקות העם ויודע מה זה לעמוד בתור לטאבו ולמכולת. הוא מכיר את רחשי העם ומודע למצוקות החברתיות".

 

קבע שנעמי רגן העתיקה וחייב בפיצויים

השופט שפירא נחשב מקורב מאוד ליושב ראש לשכת עורכי הדין בירושלים, עו"ד אשר אקסלדור, ולחבר הכנסת רוני בר-און מקדימה. הוא נחשב גם חבר בברנז'ה המשפטית הירושלמית. עמיתים שלו אמרו היום ל-ynet: "מדינת ישראל רק תרוויח מהמינוי הזה".

 

 (צילום: מאתר בתי המשפט) (צילום: מאתר בתי המשפט)
(צילום: מאתר בתי המשפט)

 

שפירא נחשב לאחד השופטים היעילים ביותר במערכת המשפט, ופסקי דין שנתן בשנותיו כשופט מציגים אותו כשופט ליברלי. בין פסקי הדין האלה ניתן להזכיר את החלטתו התקדימית להתיר לאשה לעבור טיפולי הפריה באמצעות זרע של גבר הנשוי לאשה אחרת, מבלי שיהיה צורך ליידע את אשתו של האיש או לשמוע את עמדתה בנושא.

 

השופט שפירא אישר גם את פתיחתו של חניון קרתא בירושלים בשבתות וחגים, למרות ההתנגדות הנחרצת של גורמים חרדיים בעיר. הוא גם דחה עתירה נגד מינויו של דירקטור ערבי בקק"ל. הוא פסק פיצויים של מיליון שקלים וחצי למשפחת פלסטיני שנהרג מכדור גומי שנורה לעברו על-ידי מג"ב, וכשופט צבאי הורה לשחרר למעצר בית את אמו של "המהנדס" הפלסטיני יחיא עיאש, שהוחזקה במעצר 38 יום.

 

שפירא גם קבע כי הסופרת נעמי רגן הפרה זכויות יוצרים כשהעתיקה קטעים מספר אחר ושילבה אותם בספרה "ואל אישך

תשוקתך", וחייב את חברת "שטראוס" להסיר מאריזות "שוקולית" את תמונתו של ילד שהופיעה עליהן.

 

דווקא אחד מפסקי הדין הרגישים ביותר של שפירא, בעניינו של החייל יהודה כץ, אחד מנעדרי קרב סולטן יעקוב במלחמת לבנון הראשונה, בוטל לפני כמה חודשים על-ידי בית המשפט העליון. לפני כשלוש שנים קבע שפירא כי כץ הוא חלל צה"ל שמקום קבורתו לא נודע, והורה לפצות את משפחת כץ ב-60 אלף שקל אחרי שקבע כי המדינה התרשלה בכך שלא עירבה את המשפחה בהליך. עם זאת, הוא דחה את הטענה שהמדינה התרשלה בעצם הכרזתו של כץ כחלל צה"ל. בית המשפט העליון ביטל את הקביעה שכץ מת, וחייב את המדינה לשלם למשפחה 250 אלף שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט יוסף שפירא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים