שתף קטע נבחר

אין חגיגה בלי עוגה? די לאוכל המזיק בימי הולדת

רגועים מכך שהילדים אוכלים ממתקים "רק" בימי הולדת? הגיע הזמן להכיר באמת המזיקה: הם מתרחשים הרבה יותר מהצפוי וכוללים כמויות אדירות של מזון מתועש, משמין ועשיר בצבעי מאכל. אז איך מפסיקים לקשר בין שמחה לבין המתוקים? מדריך

הסיטואציה הזו מוכרת לכולנו כהורים: מגיעים למסיבת יום הולדת לאחד הילדים בגן, בצד אחד נמצא שולחן ערוך להורים, עם קפה, בורקסים ועוגת הבית.

 

בצד השני נמצא שולחן הילדים, שבו מוגש הכיבוד כמובן פעמיים. אחרי הפעלה של חצי שעה מוגשת כמעט תמיד לחמנייה עם נקניקייה, ובחלק השני: ביסלי, במבה, תפוצ'יפס, סוכריות גומי וכמובן עוגת יום הולדת עטופה בבצק סוכר צבוע בשלל צבעי מאכל.

 

קראו עוד על תזונה לילדים :

  

כל האימהות והאבות במקום יודעים בוודאות שהאוכל המוגש באותו רגע מדורג אי שם בראש פירמידת המזון, בין הממתקים שיש להמעיט באכילתם.

 

אני נוהגת להתבונן סביבי באירועים כאלה, כדי לראות כיצד מתייחסים ההורים לאותם מזונות טעימים. ובכל פעם - בין שמדובר בג'ימבורי, בימי הולדת או אירוע אחר - אני שומעת את ההורים אומרים לפעוט: "אתה אוהב נקניקייה, נכון? לך קח!" או "אם לא תסיים את הצ'יפס לא תלך לשחק!".

 

ובכל פעם אני המומה מחדש. הם הרי יודעים ללא ספק שמדובר במזון לא בריא ומזיק, אז מדוע בכל זאת מעודדים ההורים לסיים מהצלחת או לגשת לאכול?

 

אני מניחה שיש לפחות ארבע סיבות אפשריות: הרצון לסמן "וי" על ארוחת הערב, חשש שמא הילד רעב, ההרגל לאכול אם יש מולנו אוכל - והכיף של אכילת חטיפים בימי הולדת.

 

אין יום הולדת בלי ממתקים?

אחד המשפטים השגורים בפינו ההורים הוא "כמה ימי הולדת כבר יש? מה, נוציא את כל הכיף לילדים?" או "אין יום הולדת בלי ממתקים!". האומנם? בגן יש לפחות 30 ילדים, מה שאומר 30 ימי הולדת בגן ועוד ימי הולדת בבית הילד. פרט לכך חוגגים את חנוכה, פורים, ל"ג בעומר ומסיבות כיתתיות, טיולי שבת, חופשות עם המשפחה, ביקורים אצל הסבתא ואירועים משפחתיים.

 

אם ניקח את כל המכלול הזה נגיע למסקנה כי רוב הילדים מקבלים בכל יום מזון מתועש עשיר בסוכר, במלח, בשומן או בכולם יחד. הילדים אוכלים חטיפים וממתקים הרבה יותר מפעם ביום, וזה מבלי להחשיב את דגני הבוקר המתוקים ואת השתייה הקלה, המהווה היום גורם להשמנה (בכוס קולה = 4 כפיות סוכר, ובכוס פטל = 3 כפיות סוכר).

 

על פי מחקר שערך ה-CDC, ילדים בגילאי 11-6 צורכים בממוצע 17 כפיות סוכר ליום, שהן כ-16% מכמות הקלוריות הנצרכת ביום.

 

לפני 20 שנה ממתקים היו יקרים, לכן היינו פוגשים בהם רק בימי הולדת ובחגיגות, אולם מאז השתנו הרגלי הצריכה וממתקים הם דבר שבשגרה. אפילו שקית הממתקים המסורתית שנהגו לחלק בסוף האירוע התחלפה בצעצוע קטן, מה שמרמז על כך שממתקים הם כבר אינם בגדר הפתעה.

 

לעתים נראה לנו שהדרך היחידה לשמוח היא באמצעות ממתקים, ואנו אלה שיוצרים את הקשר בין כיף ושמחה ובין ממתקים וסוכר. דבר זה מלווה אותנו גם כמבוגרים, כשמתוק מנחם אותנו ברגעי עצב. אבל לא חייבים לעשות את הקישור הזה בכל אירוע, והוא יכול להיות משמח מעצם תשומת הלב, המתנות והעיצוב המיוחד.

 

נראה שהדרך היחידה לשמוח היא באמצעות ממתקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נראה שהדרך היחידה לשמוח היא באמצעות ממתקים(צילום: shutterstock)

 

במקום נקניקייה - קלחי תירס

כדי ליהנות מחגיגה שמחה, מתוקה ובריאה הרבה יותר, הנה כמה הצעות להחלפת האוכל המתועש:

 

1. שפודי פירות צבעוניים. בננה, מנגו, תפוח, תותים, אבטיח... הכינו אותם מבעוד מועד, הכניסו למקפיא ונעצו את השפודים בחצי כרוב עטוף נייר כסף או בספוג של פרחים עטוף בנייר כסף. מובטח כי כבר בדרך מהמטבח לשולחן השפודים ייחטפו.

 

2. כריכונים. בעזרת חותכי עוגיות צרו מפרוסת לחם מלא עיגולים, כוכבים וכו'. בגרסה המתוקה מרחו שוקולד חרובים, סילאן וטחינה או ריבה, ופזרו מעל מעט שומשום (המשקיענים ייצרו פרצופים מפירות יבשים על הלחם). בגרסה המלוחה מרחו חומוס עם פסטרמה, או גבינה לבנה עם פרצוף מפלפל אדום ומלפפון.

 

3. רבעי פיתה. עם חומוס ופסטרמה או עם גבינה צהובה, מסודרים יפה על צלחת.

 

4. שמש של ירקות. בצלחת עגולה הניחו רצועות פלפל אדום, פלפל צהוב, מלפפון, גזר, זיתים מגולענים - כולם משמשים קרני שמש. לא תאמינו באיזו מהירות הצלחת נגמרת.

 

5. מעדן שוקולד משודרג. הניחו שתיים-שלוש כפות מעדן שוקול בכוסות קטנות שקופות, ופזרו מעל שיבולת שועל. השילוב ביניהם מפתיע והילדים מתלהבים.

 

6. סירות תפוזים. חתכו תפוזים או כל פרי הדר אחר לשמיניות בקליפתם, הוסיפו תפוחים ותותים במרכז

 

7. קלחי תירס. מבושלים ומוכנים לאכילה.

 

מוצאים תחליף לחטיף

אם בכל זאת חייבים להשלים את החגיגה עם חטיפים, הנה כמה אפשרויות מזינות יותר:

 

1. דבאייל. חטיף עשוי חומוס טחון הנראה בדיוק כמו ביסלי פלאפל. חטיף זה אמנם מטוגן, אך מכיל חצי מכמות השומן שילדיכם צורכים באכילת ביסלי. המוצר עשיר בחומצה פולית, אבץ, ברזל, חלבון וסיבים תזונתיים. הוא אינו מכיל מונוסודיום גלוטומט, טעמו כמעט זהה לזה של ביסלי פלאפל, והוא בהחלט מהווה תחליף למכורים לביסלי.

 

2. חטיף אורז יפני. נמכרים לרוב כמארז של שלוש חבילות בעשרה שקלים. הם עשויים אורז ואצות וטעימים להפליא.

 

3. שקיות תפוח עץ מיובש. שקיות קטנות של תפוחי עץ מיובשים ופריכים ללא תוספות מלאכותיות.

 

4. פופקורן שנעשה בבית על הגז. פופקורן שמכינים במיקרוגל עשיר בשומן, במלח ובשומן טראנס, ואילו פופקורן ביתי הוא טבעי, דל שומן, דל מלח וללא חומרים משפרי טעם.

 

5. עוגה ביתית. אין כמו עוגה אפויה בבית, טעימה ומפיצה ניחוח ביתי. קחו מתכון רגיל של עוגת שוקולד בחושה, החליפו את הקמח הרגיל בקמח כוסמין (או חצי ממנו בקמח מלא), השתמשו בשמן קוקוס בכבישה קרה במקום השמן או החמאה, ואת כמות הסוכר במתכון הפחיתו בחצי. העוגה תצא גם טעימה וגם מזינה.

 

6. בייגלה מקמח מלא.

 

7. פריכיות אורז עם דבש.

 

הכותבת היא יועצת תזונה טבעית . להצטרפות לעמוד הפייסבוק שלה לחצו כאן



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילדים אוכלים חטיפים וממתקים הרבה יותר מפעם ביום
צילום: shutterstock
מומלצים