שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP, AFP

המערב נגד סוריה: מגרשים את שגרירי אסד

במהלך מתואם הודיעו שורת מדינות מערב אירופה יחד עם קנדה ואוסטרליה על גירוש נציגי אסד - בתגובה לטבח בחולה. גרמניה קראה לכנס דיון נוסף של מועצת הביטחון, אחרי שהישיבה הקודמת הסתיימה רק בגינוי. שר החוץ הצרפתי התייחס לאפשרות של התערבות צבאית: "שולל תקיפה קרקעית"

המערב מחריף את צעדיו נגד שלטון הרודן בשאר אסד: צרפת, גרמניה, בריטניה, ספרד, איטליה, קנדה ואוסטרליה לא מסתפקות רק בגינויים לטבח שאירע בסוף השבוע בעיירה חולה בסוריה, שבה נהרגו 108 בני אדם. השלטונות בפריז, ברלין, מדריד ורומא החליטו היום (ג') לגרש את שגרירי סוריה עקב מעשי ההרג. בריטניה, אוסטרליה וקנדה הודיעו על צעד דומה נגד נציגי אסד המוצבים במדינות. לפי שר החוץ הבריטי, ארצות הברית צפויה גם היא להגיב בגירוש דיפלומטי.

 

מרחץ דמים בסוריה - הכתבות האחרונות:

דמשק מכחישה: חמושים איסלאמים אחראים לטבח

 

נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, הודיע במסיבת עיתונאים כי השגריר הסורי ישוב למולדתו "היום או מחר", וציין כי "לא מדובר בהחלטה חד צדדית, אלא בצעד שהתקבל בהתייעצות עם השותפים שלנו". הוא לא פירט באילו שותפים מדובר, אך זמן קצר מאוחר יותר נמסרה הודעה דומה מטעם השלטונות בברלין, ברומא ובמדריד. במקביל, משרד החוץ בלונדון הודיע על גירוש הממונה על היחסים הדיפלומטים של סוריה בבריטניה ושני נציגים סורים אחרים המוצבים בבירה.

 

גופות הילדים שנטבחו בסוריה. "הוצאו להורג"  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גופות הילדים שנטבחו בסוריה. "הוצאו להורג" (צילום: רויטרס)

 

לפני ההודעה האירופית, הודיעה אוסטרליה על גירוש שני הדיפלומטים הסורים הבכירים המוצבים בשטחה. שר החוץ האוסטרלי, בוב קאר, אמר כי הוא מצפה ממדינות נוספות לפעול כך - כתגובה לטבח בסוף השבוע. קנדה הצטרפה למהלך והודיעה כי תגרש את שלושת הדיפלומטים הסורים שנותרו במדינה. שר החוץ הקנדי אמר כי "הגירוש נועד להבהיר חד משמעית שמעשי ההרג לא מקובלים עלינו".

 

תקיפה בסוריה? "לא מהקרקע"

שר החוץ של גרמניה, גידו ווסטרוולה, קרא למועצת הביטחון של האו"ם להתכנס בשנית לדון במשבר בסוריה. דרישה המרמזת על כוונת מדינות במערב להחריף את הצעדים נגד סוריה, אחרי שבישיבתה הקודמת הסתפקה מועצת הביטחון בגינוי המשטר בדמשק בעקבות הטבח בחולה.

 

קבורת הרוגי הטבח בחולה. לקראת התערבות צבאית אווירית? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קבורת הרוגי הטבח בחולה. לקראת התערבות צבאית אווירית?(צילום: רויטרס)

 

על רקע החרפת הטונים במערב, התבטא שר החוץ של צרפת, לורן פאביוס, בנוגע לאפשרות של התערבות צבאית ושלל תקיפה קרקעית. "הצבא הסורי חזק. לפי שעה, אף מדינה אינה מוכנה לשקול התערבות קרקעית", ציין פאביוס שהוסיף כי "הסכנה מהתפשטות העימות באזור גבוהה מידי, בפרט לתחומי לבנון". התבטאותו יוצאת דופן, כיוון שעד כה מנהיגים שללו בפומבי התערבות צבאית בכלל - ללא התייחסות ספציפית לאפשרויות תקיפה מהאוויר או מהקרקע. במקרה של לוב, מדינות נאט"ו השתתפו בתקיפות אוויריות בלבד.

 

צרפת, יחד עם בריטניה וגרמניה, הובילה קו תקיף נגד ממשלו של בשאר אסד אחרי הדיווחים על הטבח בחולה,

שבו נהרגו עשרות ילדים. בדיוני מועצת הביטחון של האו"ם הפנו נציגי מערב אירופה אצבע מאשימה כלפי כוחות הצבא, האחראים לטענתם להרג האזרחים, בעוד רוסיה הביעה פקפוק. בחודש נובמבר אשתקד הודיעה צרפת כי היא משיבה לפריז את שגרירה בסוריה, אריק שבאלייה, בעקבות מקרי האלימות נגד אינטרסים צרפתיים במדינה הערבית.

 

גוף האופוזיציה המרכזי בסוריה, המועצה הלאומית הסורית CNS, בירך על ההחלטה לגרש את שגריר אסד. חברי המועצה קראו לקהילה הבינלאומית לנתק את כל הקשרים הדיפלומטיים עם המשטר בדמשק.

 

אחרי הודעת הגינוי החריפה של מועצת הביטחון, ממשיכים כוחות האו"ם בסוריה לחקור את ההרג בחולה.

דובר מועצת זכויות האדם של האו"ם, רופרט קולוויל, אמר כי 49 הילדים שנרצחו בטבח - הוצאו להורג בשני אירועים נפרדים. הוא הוסיף כי הפקחים מצאו שפחות מ-20 מההרוגים מתו מאש ארטילרית. קולוויל ציין כי עדים האשימו מיליציות התומכות במשטר בביצוע הטבח.

 

בצהריים דווח בדמשק על פגישה בין הנשיא אסד לבין קופי אנאן, שליח האו"ם לסוריה. אנאן קרא לאסד ליישם את תוכנית הפסקת האש בשישה שלבים שהציע האו"ם. "אנאן הדגיש כי המתווה שגובש לא יצליח ללא צעדים נועזים להפסקת האלימות ושחרור העצורים", נמסר מלשכתו של מזכ"ל האו"ם לשעבר, המנהל את המגעים לפתרון המשבר הסורי. אנאן אמר לפני הפגישה: "אני מזועזע מהתקרית הטרגית בחולה, שבה איבדו את חייהם כל כך הרבה חפים מפשע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכה אירופאית לאסד
צילום: AP
פרנסואה הולנד. הגירוש - היום או מחר
צילום: AFP
אנאן, נפגש עם הנשיא הסורי בדמשק
צילום: EPA
מומלצים