שתף קטע נבחר

בז נפל מהקן - עורכת דין וכבאים נחלצו לעזרתו

גוזל בז מצוי שניסה את כוחו בתעופה, נפל מקן בגובה של כעשרה מטר הצמוד לבניין תעשייתי במרכז ת"א. למזלו, עורכת דין בחברה להגנת הטבע עברה בסמוך והצילה אותו. למקום הגיע צוות של כיבוי אש שנרתם לסייע בהשבת הבז למשפחתו

הדבר האחרון שנועה יאיון, עורכת דין בחברה להגנת הטבע, ציפתה לפגוש בדרכה הביתה מעבודתה בשבוע שעבר, הוא גוזל בז חסר ישע שעמד על המדרכה ברחוב סואן בתל-אביב. יאיון רכבה על אופניה וכשהגיעה לרחוב סעדיה גאון, היא הבחינה בדורס הקטן ומיהרה להתקרב אליו.

 

  • עוד סיפורי חילוצים חייתיים בעמוד המיוחד

 

"זה היה נראה לי מרחוק כמו גוזל של בז וכשהתקרבתי גיליתי כי היא מדובר בפרחון בז מצוי, שהסתכל ימינה ושמאלה והיה נראה מעט המום", היא מספרת ל-ynet. יאיון מתנדבת בשנים האחרונות בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, וסייעה בטיפול בדורסים וחיות בר רבות. היא תפסה את הבז בעדינות בעזרת חולצה ובדקה שהוא לא שבר עצם או סובל מפציעות אחרות.

 

צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע

 

 

הגוזל נפל מהקן - כבאים הוזעקו לסייע

"הוא כנראה הגוזל הבוגר בקן שהחל לנסות לעוף ונכשל. בדרך כלל גוזלים שנופלים מהקן, במיוחד בשטחים עירוניים עלולים להוות טרף לחתולים ועלולים למות ללא סיוע מההורים שלהם. אני שמחה שהגעתי אליו בזמן ומעריכה שהנפילה שלו מהקן אירעה לא מזמן", היא מסבירה.

 

יאיון התכוונה לקחת אותו לטיפול בבית החולים לחיות בר, אך לפתע שמעה קריאות רמות מבני משפחתו של הבז. היא הרימה את ראשה למעלה והבחינה כי בגובה של כעשרה מטרים, בצמוד לחלון איוורור של בניין תעשייתי, בחנו אותה ארבע עיניים - היו אלה האם ואחיו הצעיר של הגוזל, שהתחבאו בפתח איוורור בבניין.

 

"הם עקבו אחרי כל תנועה שאני עושה בזמן שהחזקתי את הבז ולא יכולתי לקחת את הגוזל כשהאם כה קרובה", היא אומרת. בהתייעצות עם דן אלון ועמיר בלבן, אנשי מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, הוחלט כי הסיכוי הטוב ביותר להישרדות הגוזל היא לנסות ולהשיבו לקן. יאיון התייעצה עם שמוליק לנדאו, מטפל בחיות בבית החולים לחיות בר שהמליץ לה לנסות ליצור קשר עם שירותי כיבוי האש בעיר. 

 

למרות סוללה חלשה במכשיר הסלולרי של יאיון, היא הספיקה ליצור קשר עם דובר החברה להגנת הטבע, דב גרינבלט, שהגיע למקום והשניים התקשרו לשרותי הכיבוי וההצלה בתל-אביב.

 

"הכבאים היו פשוט מקסימים והגיעו אלינו תוך 20 דקות עם שתי כבאיות", מגלה יאיון "בתחילה הם חששו להתעסק עם עוף דורס, למרות שהוא גוזל עדיין מדובר בחיית בר מוגנת שיכולה לפצוע".

 

הכבאים, קצין להב גולן אוזמן, רס"ר משה אהרון וסמל חן חממי, הציבו סולם גבוה על קיר הבניין, מאחר שאי אפשר היה להיכנס לבניין בדרך אחרת. "לא מדובר בבניין מגורים, אלא ככל הנראה במקום איחסון של פירות וירקות והסיכוי היחיד להשיב את הגוזל בחזרה לקן היה לטפס למעלה", היא מוסיפה. 

 

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

הגוזל הושב בשלום לקן

הכבאים הצליחו לאלתר תחתית לקן באמצעות ארגז קרטון ואחד מהם, חמוש בכפפות עבות, לקח עימו את הגוזל והארגז, והחל לטפס מעלה בסולם. בזמן הזה אב המשפחה, דאה מעל קבוצת המחלצים והביט במתרחש. "כל המשפחה היתה דרוכה בכל צעד שעשינו שם וגם עוברי אורח רבים שהגיעו לבדוק למה כבאים מתעסקים עם חילוץ ציפורים, הופתעו לשמוע שיש בזים בעיר", מספרת יאיון.

 

לאחר מספר דקות, הבז הושב בשלום אל משפחתו. הכבאים השתמשו בארגז הקרטון כדי לאפשר לבזים הגנה מנפילה. "זה היה מקסים לראות את המחוייבות של הכבאים לא רק להולכים על שתיים, אלא גם לבעלי הכנף", היא מסכמת. "אני מקווה שהאם תמשיך לטפל בו בהצלחה ושבפעם הבאה הוא יצליח לעוף".  

 

הבזים מקננים גם בערים

הבז המצוי נחשב לאחד הדורסים היציבים והנפוצים ביותר בישראל, ניתן לאתר אותו בעיקר באיזורים פתוחים, שדות, חורשות ואפילו ישנם קינונים רבים באיזורי הערים. המזון החביב עליו הוא נברנים, חרקים, ציפורים וזוחלים. למרות שהוא נחשב לדורס יום קטן עד בינוני, הוא שומר בקנאות על טריטוריית המחייה שלו ואינו נרתע מלתקוף עופות ודורסים גדולים ממנו הפולשים לאיזור. הבז המצוי נחשב לבעל מעוף מהיר במיוחד ומסוגל לצוד את טרפו באוויר.

 

הצלחתו של הבז בקינון בעיר נמדדת בעיקר בכמות הגוזלים שהוא מצליח לגדל. הגורמים המשפיעים על אוכלוסיית הציפורים הדורסות הם זמינות של מזון ומקום מתאים לקינון. מאחר שהבזים לא נוהגים לבנות לעצמם קינים, הם מעדיפים לקנן במקומות פתוחים ומוכנים מראש.

 

אם בטבע נוהגים הבזים לקנן על מצוקים, קנים נטושים של עורבים, חורים טבעיים בהרים או בתוך עצים, בעיר הם מחבבים במיוחד גגות של בניינים, קנים פתוחים אך מוסתרים ובעיקר אדניות נטושות בבניינים, בתנאי שאינן מכילות צמחייה רבה. 

 

כיום ישנם מאות זוגות של בזים מצויים המקננים בערים ובמקביל הם מנהלים חיים באיזורים כפריים יותר. ממה ניזונים הבזים בעיר הגדולה? מציפורי שיר כדוגמת דרורים, אך גם מיונים וממכרסמים. הבז המצוי מצליח להסתגל לחיים בעיר ויש לו תפקיד חשוב בשרשרת המזון.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
נפל מהקן לידיים טובות. פרחון הבז המצוי
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
נועה יאיון מהחברה להגנת הטבע עם הבז והכבאים
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
שתי כבאיות הגיעו לסייע לחיית הבר
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
בדרך למעלה
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
שב הביתה
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
הבזים מקננים בערים
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מומלצים