שתף קטע נבחר

אוקראינה. די מה שחשבת

חושב לטוס למשחק הגמר? הנה כמה דברים שכדאי לך לדעת על המדינה המארחת. לדוגמה, שאולי לא הכי כדאי לך להתארח אצלה

1. אוקראינה היא לא רוסיה. יש כאלה שבשבילם כל יוצא ברית המועצות לשעבר הוא רוסי, אבל האמת היא שכל רוסי שני הוא בעצם אוקראיני שכבר מזמן התייאש מלנסות לתקן את הטעות. והנה עוד כמה עובדות בסיסיות על אוקראינה: היא אחת המדינות הגדולות באירופה (גדולה מצרפת ומגרמניה, קטנה רק מרוסיה, מגרינלנד ומטורקיה); היא אחת המדינות המאוכלסות ביבשת; והיא גם אחת המתוירות בה. כאן אתה נכנס לתמונה.

 


 

"אין, הביזנס של השמירת חפצים כבר לא מה שהיה" (צילום: getty image bank) (צילום: getty image bank)
"אין, הביזנס של השמירת חפצים כבר לא מה שהיה"(צילום: getty image bank)

 

2. באוקראינה צריך להיזהר. כולם אומרים את זה. גם יוצאי חבר העמים. ומהר מאוד אתה מבין למה: כולם נראים מפחידים, לכולם יש פרצופים חמוצים, כולם מביטים בך בעיניים מאיימות. אל תחשוב אפילו לדבר עם זרים, ואם מישהו יבין שאתה בעצמך זר, תהיה לו סיבה מצוינת לשדוד אותך. מצד שני, מניסיוני המצטבר כתייר במדינה המושמצת הזאת, מתחת למבט המפחיד של האוקראינים מסתתרים בהרבה מקרים אנשים מאוד נחמדים. הצעירים שבהם אפילו מדברים אנגלית. ובכל זאת:

 

3. בקייב דבר רוסית או אוקראינית. ותביא איתך שיחון ומפה, וגם פנקס ועט כדי שתוכל לרשום מחירים למוכרים ולמלצרים. כתבים שנשלחו לקייב לקראת היורו כדי לבחון איך יסתדרו בעיר דוברי אנגלית העניקו לה את הציון "בלתי-מספיק". לקראת הטורניר אמנם הוצבו ברחבי העיר שלטים ומפות באנגלית, וכוחות השיטור והמתנדבים אולצו לעבור שיעורי שפה, אבל אל תבנה על זה.

 

4. התעדכן ב"קייב פוסט" וב־What's On in Kyiv. בשניהם תוכל למצוא (באנגלית!) חדשות, כתבות מגזין איכותיות ומידע על אירועי תרבות המתקיימים בעיר. יש להם גם אתרי אינטרנט מעודכנים וידידותיים למשתמש.

 

5. בקייב אין כלבים וחתולים. או ליתר דיוק, אין הרבה מהם: במסגרת ההכנות למשחקים החלו הרשויות לטהר את העיר מתושביה ההולכים על ארבע תוך שימוש באמצעים אכזריים כמו הרעלה ושרפה בעודם בחיים. זה גרר גל מחאה ברשת והפגנות מול שגרירויות אוקראינה ברחבי העולם, וגם בתל אביב. לא שזה עזר לבעלי החיים.

 

 (צילום: getty image bank) (צילום: getty image bank)
(צילום: getty image bank)

 

6. זונות דווקא לא חסרות. באוקראינה יש היום כ-50 אלף נערות עובדות, כחמישית מהן בקייב לבדה. המחיר ההתחלתי של שירותי מין מזונת רחוב הוא 200 גריבנה לשעה (כ-100 שקל), והתעריפים עולים ככל שמטפסים במעלה היררכיית התעשייה: מזונות של סאונות ודירות פרטיות ומבחורות שמקבלות לקוחות בבתי מלון וגובות מאות דולרים, ועד נערות ליווי שגובות אלפי דולרים בתמורה לשירותים זהים שנותנות הגיישות ביפן. לקראת היורו צפויה עלייה במחירי שירותי המין, ואחת הסיבות לכך לפי ה"קייב פוסט" היא שצריך לקבל "היתרי עבודה" מהמשטרה - ובמילים פחות מכובסות, שוחד. הקושי לעבוד ברחובות צפוי להעביר את הפעילות הזאת מהרחובות למלונות, לברים ולסאונות.

 

7. זונה לעולם לא תגלה לך את גילה. אבל לא מהסיבות שעוברות לך בראש: יש סיכוי טוב שהיא דווקא תעגל את הגיל האמיתי שלה למעלה. הרבה למעלה. אחת מכל חמש זונות באוקראינה היא קטינה, ובמדינה שבה קבלת שירותי מין בתשלום מקטינות נחשבת לעבירה, מדובר לא רק באקט שגבר שפוי לא רוצה להיות מעורב בו, אלא גם בסיכון גדול. וזה לא כל הסיכון: כ-30% מעובדות המין באוקראינה מכורות לסמים, וכ-20% מהן נגועות באיידס. חלקן כבר הצהירו שאין בכוונתן להודיע ללקוח שהן נגועות. ה"קייב פוסט" הזהיר את קוראיו שחלק מן הזונות לא רק מסתירות את מחלתן, אלא גם מצוידות במסמכים מזויפים המעידים לכאורה על בריאותן.

 

8. האיידס הוא מכת מדינה. באוקראינה נרשם שיעור החולים הגבוה במזרח אירופה - יותר מאחוז אחד מהאוכלוסייה. ובתוך אותו אחוז עולה שיעור הסטרייטים הנגועים על שיעור הנרקומנים. תרמו לכך בין השאר התפיסה שהמחלה היא נחלתם הפרטית של מגזרים מסוימים, כמו זונות וגייז; נורמות חברתיות הפוסלות שימוש בקונדום, שנתפס כאות לאי אמון בבן הזוג; נטייתם של נרקומנים להסתיר מבני זוגם את העובדה שהם מכורים; והחיבה האוקראינית לתאוריות קונספירציה, שמביאה אפילו אנשים משכילים לטעון כי האיידס הוא המצאה של חברות הקונדומים.

 

9. גם האלימות המשטרתית היא מגפה. בין התופעות הנפוצות: הכאת נחקרים, חניקתם, שימוש בשוקרים חשמליים, סחיטת כספים ופברוק אישומים. רק לשם המחשה, יותר משליש מהזונות - שנדרשות, אגב, לשלם קנס של 200 גריבנה על קיום יחסים ברחוב - דיווחו כי שוטרים כפו עליהם אקטים מיניים. כפי שהסביר לי צעיר מקומי, שלטון הפושעים ששרר באוקראינה לאחר התפרקות ברית המועצות התחלף בשלטון הפחד, ו"במקום לפחד מהבריונים, האזרחים מפחדים מהמשטרה". "אמנסטי אינטרנשיונל" התריע בפני הממשלה האוקראינית שאם לא תפעל בנדון, האלימות עלולה לפגוע גם באוהדים שיבואו למשחקים.

 

10. רוצה להימנע ממפגש עם המשטרה? זכור שבירה שותים בפאב או בבית. כמו בארצות הברית, גם באוקראינה אסור לשתות משקאות אלכוהוליים ברחוב, בשום שעה ביום. מי שנתפס שותה צפוי לפגישה עם שוטרים שירוקנו את הבקבוקים, ייקחו אותו לתחנה, יתשאלו אותו, יערכו חיפוש בגופו ואולי גם יעצרו אותו או יצפו לקבל שוחד. מניסיון, זאת חוויה מאוד לא נעימה.

 

"עכשיו אני נהג, אבל ברוסיה הייתי אורטופד" (צילום: getty image bank) (צילום: getty image bank)
"עכשיו אני נהג, אבל ברוסיה הייתי אורטופד"(צילום: getty image bank)

 

11. מה שכדאי לשתות ברחובות של קייב זה קפה. הוא טוב להפתיע, ואפשר למצוא אותו בדוכנים שממלאים את העיר. רבים מהם ניצבים בשדרה המרכזית של קייב, קרשטיק, שמובילה לכיכר מיידאן (כיכר הניצחון). חצי משפט של טריוויה: דוכני הקפה הם תופעה שנולדה בעקבות המשבר הפיננסי של 2008. מכוניות מסחריות קטנות שחונות על המדרכה מציעות את המשקה במחצית המחיר שדורשים בתי הקפה, והנה עוד דוגמה ליזמות נבונה בזמנים מחורבנים.

 

12. לא רחוק משדרות קרשטיק נמצא "פודיל", המרכז הישן של קייב. היום הוא נחשב לרובע הכי טרנדי בעיר, ומומלץ לבקר בו. שם נמצאים כל הברים האלטרנטיביים והמועדונים המעודכנים, כמו ה־Xlib (מבוטא "חליב", שפירושו "לחם").

 

13. תתפלא, אבל גם בקריית הממשלה כדאי לבקר. זה אחד האזורים היפים בקייב, עם שדרות ופארקים ונוף מרהיב. אפשר למצוא שם את בניין בית המשפט, את בניין הפרלמנט ואת הארמון הנשיאותי החדש שיש בו מנחת מסוקים שנראה כאילו נבנה לאנטרפרייז. הנשיא ויקטור ינוקוביץ', כך מספרים, אוהב דברים גדולים. בדיוק כמו אחוזת הענק שהוא מטפח מחוץ לעיר.

 

14. אחוזה וארמון כמו של ינוקוביץ' הם דיור בר-השגה כשאתה נשיא של מדינה מושחתת. והשחיתות באוקראינה מגיעה לאקדמיה, למערכת המשפט, וכמובן לפוליטיקה. היא חורגת מגבולות הפשיעה הכלכלית וגולשת להתנהגות פלילית שממש מסכנת את החברה. במילים אחרות, זה פחות הולילנד ויותר אולמי ורסאי: רב-קומות שנבנה קרוב מדי לנהר ונסדק בשל הקרקע הלא יציבה, מגדלי מגורים שלמים שנבנו באופן לא תקני, כאלה.

 

לצד זה שוכנת כמובן השחיתות הקלאסית, כמו במקרה של השופט שבנה לעצמו בריכה עם סאונה ועם ג'קוזי בבניין בית המשפט. "זאת התנהגות של מלכים באפריקה", הסבירו לי כמה מקומיים. אחרים הזכירו שכאן זה לא אירופה אלא ברית המועצות לשעבר, והדגישו את העובדה שלאוקראינה אין בכלל מנטליות של מדינה. במשך 996 שנים לא הייתה לה עצמאות, וכמו שאמר לי איזה פאבל אחד, "אחרים אמרו לנו מי אנחנו. עכשיו, כשיש לנו עצמאות, אנחנו לא יודעים מה לעשות איתה. קשה לנו להפסיק לחשוב כמו עבדים".

 

15. לא נעים לגלות כמה מהכסף האוקראיני נמצא בידיים יהודיות. מסורת אנטישמית היא דבר אחד, אבל עובדה היא שכמה מהאוליגרכים העשירים במדינה הם יהודים. המפורסם ביותר הוא ויקטור פינצ'וק - איל תקשורת, חבר פרלמנט לשעבר, נדבן ידוע ואחד מאספני האמנות הגדולים בעולם, ששמו חקוק על קירות מוסדות כמו "יד ושם" ו"מרכז פרס לשלום".

 

16. ההיסטוריה של אוקראינה משובצת ביהודים. רבי נחמן מברסלב, שלום עליכם, ש"י עגנון, מנדלי מוכר ספרים, חיים נחמן ביאליק, גולדה מאיר, לאון טרוצקי, אייזק שטרן. אפילו וויליאם שאטנר ולאונרד נימוי מ"מסע בין כוכבים" הגיעו מכאן. לא משנה לאיזה חור תגיע בקייב, תמיד יקפוץ ממנו איזה יהודי או חצי-יהודי, ומי שלא יהודי מכיר יהודי, או חושב שהוא יהודי. זה מגובה במספרים: באוקראינה יושבת הקהילה היהודית החמישית בגודלה באירופה. כיוון שרבים התבוללו או מסתירים את דתם מאז מלחמת העולם השנייה, ייתכן שהנתונים הרשמיים אפילו לא משקפים את המציאות.

 

מאוקראינה, כל הדרך עד פאריז (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מאוקראינה, כל הדרך עד פאריז(צילום: MCT)

 

17. איפה שיש יהודים יש גם אנטישמיות. באוקראינה זה נראה פרק מספרי הלימוד שלנו: במסכת חג המולד הייתה עד לא מזמן דמות בשם ז'יד ("יהודי"), אויב דמוני עושה דברו של הורדוס, שהאוקראינים יכלו להאשים אותו בכל אסונותיהם. רק בשנה שעברה המליצה הכנסייה הקתולית בלבוב להפסיק להציג את הדמות, שהתאפיינה בכל הסממנים של יהודי מלווה בריבית בן המאה ה-19. מכיוון שלא נמצא לה תחליף הולם, הוחלט פשוט לשנות את שמה ולהשאיר אותה במסכת.

 

צעירה אוקראינית שאלה אותי אם נכון שהיהודים שבאים לאומן חייבים לפגוע לפחות בשלושה גויים בכל ביקור. היא סיפרה לי שהחלה ללמוד עברית באולפן בהמלצת אביה, שהסביר לה כי היהודים שולטים בכלכלה וכך היא תוכל להתקרב להון העולמי.

 

החשש מהגויים האנטישמים מקנן במובלעת רבי נחמן באומן. זה לא מנטליות של גטו, אלא חשש שמבוסס על ניסיון מר של הטרדות, קטטות ואפילו רצח שאירע במקום ב-2010. בכניסה לחלק מהמקומות שמאכלסים העולים לרגל ניצב שומר ראש בצורת מקרר, ובראש השנה נסגרים ומאובטחים כל הרחובות הסמוכים לקבר.

רק בפסח האחרון הותקף בחור ישיבה כשיצא מבית הכנסת בקייב, אבל חברים מהעיר אמרו לי: "כל עוד לא תסתובב ברחוב בתלבושת יהודית, אין לך ממה לחשוש". ואני מוסיף, לא הכי מומלץ להצהיר שאתה מישראל.

 

18. קייב יקרה לאוקראינים. לתייר האירופי או הישראלי היא זולה עד זולה מאוד - בין שמדובר בבילוי במועדון, בנסיעה במונית או בקניות בסופר. לעובד שמרוויח משכורת ממוצעת של קצת פחות מ-400 יורו (או משכורת מינימום של כ-65 יורו) יוקר המחיה כמעט בלתי נתפס. אין פלא שהאוקראינים ניצבים במקום השלישי בדירוג האירופי בהסכמה למשפט "חשוב להיות עשיר". במקום הראשון נמצאים הרוסים. במקום השני נמצאים אנחנו.

 

"רגע, לזה מתכוונים כשאומרים גלגל ענק?" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"רגע, לזה מתכוונים כשאומרים גלגל ענק?"(צילום: רויטרס)

 

19. גם הדיור יקר רצח. מרכז קייב הוא בועה שאליה מתנקז כל עושרה של מדינת הענק (45 מיליון תושבים), אבל בשאר חלקי העיר המצב קטסטרופלי. תושב ממוצע בקייב יכול רק לחלום על דירה במרכזה; קצת מחוץ למרכז תוכלו להשיג תמורת שכר דירה של כ-250 דולר חדר לא גדול, נניח כזה ששימש בעבר לשיכון פועלים וממוקם בבניין עם מטבחים, מקלחות ושירותים משותפים. לתושבים קשי יום אפילו השכונות המרוחקות אינן בהישג יד. שתי נסיעות של שעתיים, לעבודה וממנה, אינן עניין נדיר ביומיום של קייב.

 

20. החדשות הרעות הן שקייב תהיה יקרה גם לתיירים. לא רק הזונות יעלו מחירים לקראת המשחקים, אלא כל מי שיכול. לאופ"א כבר נודע על מלונות שהעלו תעריפים פי עשרה ויותר. דווח גם על מלונות שהעלו את מחיר החדרים לאחר שכבר פירסמו מחיר נמוך יותר.

 

21. התחבורה הציבורית זולה יחסית. במיוחד אם בוחרים במַרשְרוּטְקָה, מין יצור כלאיים בין מונית שירות למיניבוס. אופציה אחרת היא הרכבת התחתית הנוחה למדי. מחיר הנסיעה - שתיים־שלוש גריבנות, פלוס-מינוס שקל אחד. מהחשמליות הענתיקות, שנראות כאילו יוצרו בעידן סטאלין ולא שופצו מאז, מומלץ להדיר רגליים.

 

22. גם המוניות זולות, אבל לא אם אתה תייר. למקומי שמזמין מונית בטלפון תעלה נסיעה ברחבי העיר כ-20 שקל (משדה התעופה לעיר: כ-50 שקל). תייר שעוצר מונית ברחוב, לעומת זאת, צפוי לשלם הרבה יותר. כן, אני יודע, באיזה מין מדינה יכולים לקרות דברים כאלה.

 

23. האוכל הבסיסי לא רע. החלב, הלחם, הלבן, השוקולד, מיץ העגבניות - כולם משובחים. הגבינה והבירה פחות. מזל שיש מספיק וודקה וברנדי מקומיים שמפצים על זה.

 

24. יש באוקראינה גם מקדונלדס, וקוראים לו Puzata Hata. זה מקדונלדס במובן של מסעדת אוכל מהיר פופולרית ולא בשום מובן אחר: מגישים שם כמעט כל סוג של אוכל אוקראיני מסורתי שאפשר לחשוב עליו, מהרינג מרק בורשט ועד ורניקי (כיסונים עם בשר, גבינה או פירות יער). יש בו גם בית קפה, פאב, ובעיקר אוכל משביע במחיר נוח - 20־25 שקל לארוחה מלאה, עשרה שקלים לקפה ועוגה.

 

"זה לא פייר. גם אני רוצה מדים כאלה" (צילום: AP) (צילום: AP)
"זה לא פייר. גם אני רוצה מדים כאלה"(צילום: AP)

 

25. צעירות מקומיות יוצאות לצוד זרים במועדונים. "שוטרס" הוא מקום ידוע לשמצה בסצנה הזאת; לידו, כמו במקומות רבים בעיר ומחוצה לה, עומד בית מלון. "אתה יכול לקבל חמש מציצות במאה דולר", הסבירה לי מקומית, "ברגע שתבין את זה, תבין גם שלא כדאי לך לבזבז את הסכום הזה על משקאות". ישנם גם מועדונים יוקרתיים יותר, כמו "ארנה". הכניסה אליהם עולה כ-100 שקל לתיירים, ולכן מומלץ לחבור למקומי וליהנות (אולי) מכניסה בחינם. המועדונים והברים מפוזרים במרחק הליכה זה מזה ברחובות הקטנים שסביב שדרות קרשטיק ומרכז פודיל. מעטים מהם פונים אל הרחוב. רבים ממוקמים במרתפים, ולעיתים כדי להגיע אליהם יש לעבור בחצרות או במעברים התת-קרקעיים הפזורים בעיר.

 

26. אם יהיה לך מזל, תראה ברחובות את בנות Femen. נשות הארגון הפמיניסטי הקטן והפרובוקטיבי הזה מפגינות באוקראינה כבר שלוש שנים נגד כל העוולות שהזכרתי כאן, ועושות את זה בחזה חשוף. אחת ההפגנות הראשונות שלהן הייתה נגד הכוונה להפוך את הזנות לחוקית במהלך משחקי היורו, שמועה שרצה כאן חזק מאוד בשעתה. גם בשמו של הארגון הזה נקשרו תאוריות קונספירציה, למשל שהוא מתפקד ככלי של הממשלה או של תעשיית הזנות בעידוד תיירות המין למדינה.

 

27. אם לא תיתקל בנשים מ-Femen, תיתקל בנשים אחרות. ככה זה במדינה שבה היחס בין גברים לנשים בגילים 15־64 עומד על 92 ל-100. מה שמחבר ביניהם, וגם מפריד ביניהם, הוא אלכוהול. "קשה מאוד למצוא פרטנר טוב", סיפרה לי צעירה מקומית. "אפילו אם יש לך בן זוג, הברירות הן לתת לו ללכת לשתות עם החברים שלו, או להישאר איתו בבית ולהשתכר איתו מדי יום".

 


 

28. אוקראיניות רבות אומרות שהיו שמחות לעזוב את המולדת. צעירה מקומית סיפרה לי שמקובל להניח כי 70% מהנשים באוקראינה יסכימו להתחתן עם כל זר, מכל מדינה, העיקר לעזוב. מאחר שוויזה לאיחוד האירופי לא קל לאזרח אוקראינה לקבל - גם אם הוא משכיל ועובד - סטודנטיות רבות בוחרות לנפוש בטורקיה בתקווה להכיר שם גבר זר ולקנות את החופש. במהלך היורו הן לא יצטרכו לעשות את זה. ירצו או לא ירצו, כל הגברים הזרים כבר יגיעו אליהן.  

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty image bank
משמאל: קניון השיני זהב
צילום: getty image bank
מומלצים