שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

דרום סודן תחילה: "בשדרות מסוכן מבאריתריאה"

שר הפנים אלי ישי לא מסתפק בגירוש דרום-סודנים, מביע דעתו על המדיניות שאיפשרה את כניסת האפריקנים לישראל ועונה לביקורת שספג: "הגדירו אותי גזען וחשוך, היו שרים שאמרו שאני לא אנושי, אבל עכשיו כולם תומכים". ראיון

מבין עשרות אלפי מבקשי המקלט והמהגרים האפריקנים החיים בישראל - ההערכות מדברות על כ-60 אלף איש - שיעור אזרחי דרום סודן שולי למדי: פחות או יותר 1,500 איש. לפיכך, האישור שנתן בשבוע שעבר בית המשפט לגרש אותם מישראל, לא ישפיע על רובם המכריע של הזרים, שמגיעים מאריתריאה ומצפון סודן. אבל למרות הנתון הזה, שר הפנים אלי ישי משוכנע שמדובר רק בצעד ראשון. "לגבי האזרחים מאריתריאה אני לא מרים ידיים", הוא אומר היום (א') בראיון ל-ynet בנושא מבקשי המקלט מאפריקה. "נפגשתי עם שגריר אריתריאה בישראל שסיפר לי על המצב שם, והמצב שם טוב. מבחינה ביטחונית לא יותר מסוכן שם מאשר בשדרות".

 

סוגיית מבקשי המקלט בישראל - כתבות נוספות ב-ynet:

 

ישי נראה שבע רצון בימים האחרונים. התוכנית של ראש הממשלה ושלו לפתרון בעיית המסתננים, שבסביבתו בכל זאת מכונה "תוכנית ישי", יוצאת לדרך חרף ביקורת שספגה לאורך התקופה האחרונה. מדובר בהאצת סיום הגדר בגבול מצרים, הקמת מתקני שהייה לאורכה, סנקציות נגד מעסיקי זרים ומציאת פתרון משפטי לגירוש מהארץ.

 

השר ישי. "אמרו שהתוכנית שלי לא אנושית" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר ישי. "אמרו שהתוכנית שלי לא אנושית"(צילום: גיל יוחנן)

  

"לא מעט אנשים נלחמו בי, גם בתוך הממשלה", הוא אומר. "היו שרים שאמרו שהתוכנית שלי לא אנושית ושזה לא יצא לפועל, אבל עכשיו כולם תומכים. השינוי בדעה שלהם נובע מהתמיכה שהיא זכתה לה מבנימין נתניהו".

 

על פי ישי, השלב הבא בתוכנית הוא למצוא דרך שבמסגרתה עשרות אלפי אזרחי אריתריאה וסודן יחזרו מרצון למדינתם, או בניגוד לרצונם - למדינה שלישית. "אני רוצה להגיע למצב שבו המסתננים לא יסתובבו בערי השדה", הוא מדגיש. "אם לא נעצור את זה, מה שקרה בתל אביב ובאילת יקרה בכל הארץ בשנים הבאות. לכן אני רוצה שכולם יהיו במתקני שהייה. ככה הם גם יעדיפו לחזור הביתה".

 

"אם המצב יימשך - הלכה המדינה"

בשבוע שעבר הודיעה רשות ההגירה והאוכלוסין כי היא מעניקה לאזרחי דרום סודן השוהים בישראל שבוע לעזוב את המדינה מרצונם, אך כבר היום, שלושה ימים אחרי ההכרזה, נעצרו ברחבי הארץ שמונה אזרחי דרום סודן. "גם מי שמסתתר - ייתפס", אומר ישי. "כבר בשבוע הבא יצא מישראל מטוס ראשון של אזרחי דרום סודן".

 

הפגנה נגד המהגרים האפריקנים בדרום ת"א. "לסגור את השערים" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה נגד המהגרים האפריקנים בדרום ת"א. "לסגור את השערים"(צילום: מוטי קמחי)

 

אבל כאמור, על פי ההערכות שוהים בישראל כ-35 אלף אזרחי אריתריאה וכ-15 אלף אזרחי צפון סודן. בהתאם למחויבויות בינלאומיות, אין לישראל דרך לגרש לשתי המדינות את אזרחיהן. על פי דוחות האו"ם והקהילה הבינלאומית, אריתריאה מוגדרת מדינה תחת משטר רודני שבה מתבצעות הפרות זכויות אדם באופן שיטתי (באירופה, שיעור ההכרה בפליטים מאריתריאה עומד על יותר מ-80 אחוז). בין סודן וישראל, שתי מדינות אויב, מן הסתם אין יחסים דיפלומטיים, ולכן אין דרך לגרש אליה את אזרחיה.

 

לאחרונה שבה ועולה האפשרות להגיע להסכם עם מדינה שלישית שתסכים לקלוט את אותם עשרות אלפים, אבל גורם במשרד החוץ אמר לאחרונה ל-ynet ש"אמנם יש גישושים ומגעים, אבל דבר לא מבשיל למו"מ ממשי. אין אף מדינה שמוכנה לקלוט אותם, לא מישראל ולא מאף מדינה אחרת".

 

השר ישי מתקשה לקבל את הנתונים הללו: "בואו נעשה סדר ונהיה נחרצים. יש היום באגן הנילוס 300 מיליון איש במדינות שמצבן הכלכלי והביטחוני קשה. 500 הדולרים שהם מרוויחים בישראל בחודש הם שכר שנתי במדינות המוצא שלהם. אם המצב יימשך ויעודד אפילו אחוז קטן מהם להגיע לפה - הלכה המדינה. לכן, כבר בתחילת הדרך התבטאתי בצורה חריפה על מנת לסגור את השערים".

 

אני צריך לשלם על מחדלי האו"ם?

מאז 2005, אז החל זרם מבקשי המקלט מאפריקה, אישרה ישראל רק בקשות בודדות להכרה במעמד של פליטות. בינתיים, זכו אזרחי סודן ואריתריאה רק להגנה קבוצתית ולאשרות שהייה. ישי מתעקש שרוב האפריקנים שהגיעו לישראל בשנים האחרונות הם מהגרי עבודה: "תשאלנו כל מי שהגיש בקשה לקבלת מעמד פליט.

יש להם בעיות במדינות באפריקה? שהאו"ם יטפל בבעיות האלה. שיטפל בזה יותר טוב ממה שהוא מטפל בבעיות בסוריה. לא יכול להיות שהאו"ם לא פותר את הבעיות, ואנחנו צריכים לשלם על זה. אני לא שר הרווחה של אריתריאה ולא שר התעסוקה של סודן".

 

אבל האחריות על מדיניות ההגירה היא של הממשלה. ישראל היא זאת שעיכבה את הטיפול בנושא וישראל היא זאת שנתנה למסתננים שוברי נסיעה לדרום תל אביב או לערים אחרות.

"דמוקרטיות לוקחות זמן. אני כבר שש שנים צועק ונאבק על העניין הזה, אבל בתגובה הגדירו אותי גזען וחשוך. הקמת גדר ומתקן שהייה לוקחת שנים".

 

למה אתה תוקף ארגוני זכויות האדם שמסייעים להם באוכל ובייעוץ?

"הם פועלים בצביעות וחותרים לכך שמדינת ישראל תחדל להיות מדינה יהודית. משגריר אריתריאה הבנתי שהם מבטיחים לאנשים האלה מקומות עבודה ולכן הם באים. מה שיקרה זה שבעוד כמה שנים הם יבקשו להיות כאן שווי זכויות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישי. "אם הם יישלחו למתקני שהייה, הם יעדיפו לחזור הביתה"
צילום: גור דותן
צילום: מוטי קמחי
הפגנה נגד מבקשי המקלט בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מבקשי מקלט בגינת לוינסקי בתל אביב
צילום: AFP
מומלצים