שתף קטע נבחר

השר בני בגין: תל-אביב אינה עיר יהודית

השר הוקלט אומר את הדברים בכנס שהתקיים לפני שבועיים ועסק במשמעות הביטוי "מדינה יהודית". בהקלטה שהגיעה לידי "מקור ראשון" נשמע בגין אומר: "הייתי בפסח בתל-אביב ונדהמתי. חמץ וחמץ. היא יהודית?". השר הסביר: "הדברים נאמרו באירוניה"

האם העיר העברית הראשונה היא יהודית? התשובה שלילית אם תשאלו את השר בני בגין מהליכוד. "הייתי במקרה בחול המועד פסח לפני שנתיים בתל-אביב. די נדהמתי. חמץ וחמץ וחמץ וחמץ. היא יהודית?". הדברים נאמרו לפני שבועיים בכנס בנושא "הכרה בישראל כמדינה יהודית: תירוץ או תנאי לשלום?" במכון הרטמן בירושלים. ההקלטה הגיעה לידי כתב "מקור ראשון" זאב קם.

 

בכנס, שהתקיים בשיתוף מרכז מציל"ה, בחר השר בגין להדגיש את המתרחש בעיר העברית הראשונה כדי להציג את משנתו בנושא. "כמה טון גפילטע פיש צריך לאכול בתל-אביב כדי שבכל זאת היא תהיה יהודית?". לדבריו, "יש כאן ריבוע של המעגל, או ניסיון לעגל את הריבוע או לרבע את המעגל. זה לא יכול להסתדר. בין השאר, למה? כי אנחנו לא מסכימים בינינו מהי מדינה יהודית במובן ההגדרתי. זה שם תואר, זו מילה שאמורה לאפיין, להודיע מה אופייה של המדינה. אז אני לא יודע, לפעמים שאלתי אנשים, תל-אביב היא עיר יהודית?".  

 

"אני מנסה להשתחרר מהביטוי הזה" 

בהמשך דבריו הסביר בגין כי "אני לא רוצה אפילו להיכנס לזה בהקשר שאנחנו מדברים בו, בהקשר של הכרה. לכן, אני מעדיף שנים אחדות את הביטוי שהוא לדעתי אובייקטיבי. אני מתכוון להגדרה מדעית, אובייקטיבית ונכונה - זו מדינת הלאום של העם היהודי. זהו. אין מדינת לאום יהודית אחרת, לא באוגנדה ולא בארגנטינה, כמו שהברון הירש חשב לרגע. היא פה, היא בארצנו. היא בארץ ישראל ולכן אני מנסה להשתחרר מהביטוי הזה".

 

בגין ניסה אף להמחיש את הבעייתיות עם הביטוי "מדינה יהודית" מבחינת האזרחים הערבים שחיים בישראל. לדבריו, "היות שאני שומע אזרחים ערבים שהביטוי נתפס מבחינתם כאיום, אז אני אומר למה אני צריך להקשות? יש לי מספיק צרות גם ככה. עכשיו יש לי 'חוק טל'. ערבים, חייבים לגייס אותם. אני לא רץ לזה, אבל לא צריך. מצד שני, זה נכון שחברי אחמד טיבי, כבר שש-שבע שנים לא מדבר על 'מדינת כל אזרחיה', הוא מדבר על 'מדינת כל לאומיה'. אכן, יש בזה איום על הלגיטימיות של מדינת הלאום של העם היהודי. יהודית יותר, יהודית פחות, יהודית כזו ויהודית אחרת".

 

באוגוסט 2011, רגע לפני שהפלסטינים תכננו להכריז באו"ם על מדינה, הניח ח"כ אבי דיכטר (קדימה) על שולחן הכנסת הצעת חוק יסוד, שמגדירה את מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. על כך אמר בגין כי "ההגדרה שם היא היררכית. אני הצעתי, ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, המושתתת על יסודות החירות, הצדק והשלום, שזה נלקח מהצהרת העצמאות".

 

בגין הוסיף כי "לכל אחד מאיתנו זכות גדולה, סוף סוף, להימנות עם הרוב היהודי במדינת היהודים בארץ ישראל, אבל הזכות הזאת מקימה חובה - החובה להתייחס בהגינות לבני לאומים אחרים המתגוררים, והם אזרחים או תושבים של מדינת הלאום של העם היהודי".

 

"יכולתי לשאול גם על חיפה"

היום הסביר בגין בתגובה לדברים כי מדובר בשאלה של אינטונציה בלבד וכי ההתבטאות נאמרה באירוניה. בגין אף ציין כי הוא סבור שתל-אביב וחיפה הן "ערים יהודיות". לדברי בגין, "שנים אחדות אני טוען שהשימוש בביטוי מדינה יהודית איננו מוצלח. מדוע? מפני שהוא מכניס אותנו לשאלה בין היהודים מהי מדינה יהודית".

 

בגין ציין כי הוא סבור שהגדרת ישראל כמדינה יהודית אינה

 הגדרה "מוצלחת", מפני שקשה מאוד לאפיין ולהגדיר את יהדותה של המדינה. "האם יש הסכמה בקרב היהודים מה הם המאפיינים הנדרשים כדי שמדינת ישראל תיחשב למדינה יהודית?" אמר בגין, יש מקלים, יש מחמירים ויש כאלה שלא אכפת להם".

 

בגין אמר עוד: "יכולתי לשאול על חיפה שיש בה תחבורה ציבורית בשבת עשרות שנים, שגם לגביה יכול השואל לשאול 'זו עיר יהודית?'". בגין הציע "להגדיר את ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. זה ביטוי מדויק, זה ביטוי ברור ואז לא יהיה צורך בשאלות מהסוג הזה, אבל השאלות באמת היו באירוניה ובהומור ולהפך. אי אפשר לומר שעיר מסוימת בישראל אינה יהודית, אם אין בה סממנים יהודיים". 

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אנחנו לא מסכימים בינינו". השר בגין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים