שתף קטע נבחר

מאיר דגן חוזה כי האביב הערבי לא יגיע לירדן

בוועידת הנשיא הסביר ראש המוסד לשעבר כי הוא מוטרד ממפלגות איסלאמיות בעלות אג'נדה איסלאמית רדיקלית שיעלו לשלטון ויהפכו להיות מוקדי כוח. "זה יציב לנו בעיה מאוד קשה". הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי הציע לשפר את היחסים עם טורקיה

האביב הערבי לא יגיע לירדן, ואם כן, "השלטון ימצא את הדרך הנאותה כיצד ליישב את הרצון ברפורמות". כך לדברי ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, שהתייחס בצהריים (יום ד') לתהפוכות במזרח התיכון בוועידת הנשיא הרביעית שנערכת בבנייני האומה בירושלים, שבה משתתפים גם דניס רוס, שגריר ארה"ב בישראל לשעבר, וגבי אשכנזי, הרמטכ"ל לשעבר.  

 

דיווחים נוספים בחדשות ynet:

בניו של מובארק לא הורשו ללוותו: "גמאל רתח"

מובארק במוות קליני? בקהיר חגגו את "מות הכלב"

בדרך לעימות במצרים: שפיק טוען שניצח בבחירות

  

להערכתו, "התופעה עומדת להימשך הרבה זמן. אני מוטרד ממפלגות איסלאמיות בעלות אג'נדה איסלאמית רדיקלית שיעלו לשלטון ויהפכו להיות מוקדי כוח. זה יציב לנו בעיה מאוד קשה. איום לא פשוט".

 
דגן הסביר כי לוח הזמנים של האביב הערבי התחיל פחות או יותר באותו זמן, וסייג: "אי אפשר להשוות בין הבעיות במצרים לבעיות שבסוריה, והבעיות בלוב לא דומות לבעיות בתימן". הוא השווה בין המדינות שחוות תהפוכות כאלו, ואמר כי במשטר לא מלוכני התנועה המהפכנית הפכה אלימה נגד המשטר, אך במדינות שבהן יש מלכים שאלת הלגיטימיות של המשטר אינה מוטלת בספק.
 

הפגנה נגד אסד. "זליגה של הבעיה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד אסד. "זליגה של הבעיה"(צילום: רויטרס)
 

באשר לשאלת סוריה אמר דגן: "צריך להיפטר מאסד, צריך לעזור לכל אחד שיעזור לעצמו להיפטר ממנו". הוא חזה כי התוצאות בסוריה יקרינו על הסביבה. "בלבנון תהיה ההקרנה הכי גדולה אבל אין ספק שתהיה זליגה של הבעיה גם לתוך ירדן וגם למדינות אחרות".

 

בהתייחס לבחירות במצרים, אמר: "במצרים אף פעם לא היה חשוב איך יצביעו. היה חשוב מי ספר את הקולות".

 

"אף אחד לא חזה ההפיכה במצרים"

מצרים עמדה גם במוקד דבריו של הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי. הוא המליץ לישראל לשמר את ערוצי הקשר עם הצבא המצרי, והדגיש כי "זה כמעט הערוץ היחידי גם עם טורקיה", שאיתה הציע לשפר את היחסים. אשכנזי הבהיר עד כמה הפתיעה ההפיכה המצרית: "הסערה שהעולם הערבי עובר היא שינוי בסדר גודל טקטוני. הוא קורה אחת ל-100 שנה, ואי אפשר להתעלם מהעומק של התהליך הזה. לא מדובר רק בהפיכה. קשה לחזות את העתיד, כפי שלא צפינו את השינוי הזה. אני לא מכיר איש במערכת הביטחון שצפה את מה שקרה שם. אני עדיין זוכר את עומר סולימאן מבקר בארץ, וחודשיים אחר כך מובארק כבר היה בבית הכלא". לדבריו, "נכון שלא חזינו את זה, אבל אם זה מהווה נחמה למישהו - גם המצרים לא חזו. מנגד, רבים הספידו את אסד והוא עדיין לא נפל. גם מדינות המפרץ לא מחוסנות", אמר והסביר עד כמה רבה חשיבותן למערב. 

 

"ישראל תמיד העדיפה יציבות של המשטר על אופי המשטר. חשוב מאוד שנהיה מוקפים בדמוקרטיות, אבל היציבות חשובה יותר - שתהיה כתובת ברורה לדיאלוג". הוא הזהיר כי היחלשות של משטר מרכזי מביאה להתגברות של כוחות קיצוניים. "מובארק, גם אם לא היה דמוקרט ובוודאי לא ציוני, אי אפשר להתעלם מכך שהוא היה עוגן של יציבות אזורית. במובן זה, ההתפתחויות במצרים עלולות להיות לרעה. אנחנו עוד זוכרים את מובארק גורר את ערפאת לשולחן בהסכמי אוסלו ומכריח אותו לחתום".   

 

התעוררות במצרים. התגברות של כוחות קיצוניים? (צילום: AP) (צילום: AP)
התעוררות במצרים. התגברות של כוחות קיצוניים?(צילום: AP)

 

הוא סיפר כי במפגשים עם הצבא המצרי אחרי הפיכה, אמר הרמטכ"ל שהבעיה הכי קשה היא איך לאפות כל בוקר 90 מיליון פיתות לכל משטר. לפיכך, "האתגר של פיתוח הכלכלה ויצירת משרות יכולה להיות סוג של מנוף, גורם מרסן. כך אותו תהליך לא יסתיים ויגביר את האי יציבות באזור". 

 

אשכנזי צופה עלייה של משטרים רדיקליים קיצוניים בעולם הערבי. "מה שקורה במצרים מראה מה שההיסטוריה מלמדת אותנו על מהפכות - המדינה עוברת לידיים לא בטוחות. היא נידונה לאי יציבות מתמשכת".  

 

לגבי סוריה הסביר הרמטכ"ל לשעבר כי היעלמותו של אסד תחליש את הציר האיראני-סורי, והאיראנים מודאגים מכך. "תפקידו של אסד גדול מכפי שנראה לעין - הוא לא רק בעל הברית הראשי של איראן, אלא גם מרבית הנשק של חיזבאללה מגיע ממחסנים סוריים. הציוד עצמו, ארסנל הנשק של הטילים שמטריד אותנו מגיע מהצבא הסורי. קשה לי לחשוב על ממשלה סורית עתידית שנוהגת כך". עם זאת, אמר: "התהליך של אסד יוריד אותו מבמת ההיסטוריה במוקדם או במאוחר".

 

לא צריך לגייס את כולם

בהתייחס לתחום הביטחוני, אמר אשכנזי כי האתגר המרכזי הוא "לשמור על העוצמה הצבאית עם היתרון האיכותי של צה"ל, בתוך מציאות כלכלית וחברתית מאתגרת ביותר, על רקע המחאה החברתית וחוק טל. אני מזמן מחזיק בדעה שלא צריך לגייס את כולם - המודל צריך להיות צו שירות ולא צו גיוס - צה"ל מקבל את הבחירה הראשונה. מי שלא נבחר על ידי צה"ל הולך למכבי אש, מגן דוד ושירותים אחרים". לגבי שירותם של ערביי ישראל הבהיר: "לא נתפס בעיניי למה בחור מטירה או טייבה יכול להיות אח בבית חולים הלל יפה, אבל לא יכול להיות פרמדיק במד"א. 

 

"לגבי חרדים - מאוד חשוב שהם יצטרפו למעגל השירות הצבאי וכך ישתלבו לאחר מכן בעולם העבודה. גדולי התורה יחליטו מי הולך לישיבות, כל השאר ילכו לצבא. זה דבר נכון לעשות, לא רק מבחינה ביטחונית, אלא מבחינת חוסנה של החברה". 

 

רוס: המצרים יצטרכו לנהוג על פי הכללים אם יבקשו סיוע

שגריר ארה"ב לשעבר דניס רוס אמר בוועידה: "זאת הפעם הראשונה במזרח התיכון שאנשים רואים עצמם כאזרחים, הם רואים עצמם כקול". הוא מתח ביקורת על מובארק, ש"יצר מציאות שבה הוא יהיה האפשרות היחידה לשלטון. הוא מנע מאנשים ראויים להתפתח כדי שלא יהוו איום עליו.

 

"זו לא הפתעה שכוחות איסלאמיסטיים עולים במצרים. אולי האחים המוסלמים ינסו לעצב את העתיד של מצרים בנרטיב של אשמה. יאשימו את ארה"ב או ישראל בבעיות הפנימיות במצרים". הוא אמר כי "הם צריכים לבנות את המדינה המצרית ולהבין שיצטרכו עזרה מבחוץ. ואם הם רוצים עזרה חיצונית, הם יצטרכו לנהוג לפי הכללים הבינלאומיים, ולדוגמה לשמור על השלום בין ישראל ומצרים. כמו כן, סיני לא יכולה להמשיך להיות שטח הפקר.

 

"בנוסף, הם צריכים לשמור על זכויות מיעוטים, כולל מיעוט שמונה 50% מהאוכלוסייה, הנשים, ולייצר מרחב שיצמיח תחרות פוליטית".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
דגן ואשכנזי (ארכיון)
צילום: ירון ברנר
מובארק. אי של יציבות
צילום: AFP
הפיכה שאיש לא חזה. מצרים
צילום: רויטרס
מומלצים