שתף קטע נבחר

לגעת במורסי: נשיא מצרים פותח דלת לאזרחים

נשיא מצרים הכריז על מדיניות "דלת פתוחה" לכל האזרחים ויצר רף ציפיות גבוה. הם מצטופפים בהמוניהם בחצר ארמון הנשיאות בקהיר ובפיהם דרישות רבות - עבודה, פיצויים וחנינה לקרובי משפחה כלואים. בימי מובארק זה לא היה קורה

אם נשיא מצרים החדש, מוחמד מורסי, זקוק לתזכורת נוספת לגבי גודל הציפיות שתולים בו בארצו, הוא בסך הכול צריך להעיף מבט מבעד לחלון הארמון הנשיאותי בקהיר. אזרחים שמחפשים מקום עבודה, פיצויים מהמדינה או חנינה לקרוביהם הכלואים הצטופפו בהמוניהם בתחילת השבוע במחזה שהראה עד כמה המנדט שקיבל מורסי האיסלאמיסט מהעם יצר ציפיות גבוהות למדיניות ממשלתית יעילה יותר.

 

עוד חדשות בעולם :

 

"קוראים לי עלא אחמד באיומי והגעתי לכאן כדי לבקש פנסיה גבוהה יותר", אמר האיש בן ה-52 שעמד עם קבוצה שעמדה בכניסה לארמון הנשיאותי בקהיר והתערבבה עם אנשי כוחות הביטחון. "יש לי חמישה ילדים ושכר הדירה שלי גבוה יותר מהפנסיה שלי. זה בלתי מתקבל על הדעת".

 

כולם דורשים משהו מהנשיא. המצרים צובאים על דלתות הארמון בקהיר (צילום: MCT) (צילום: MCT)
כולם דורשים משהו מהנשיא. המצרים צובאים על דלתות הארמון בקהיר(צילום: MCT)

 

"רוצים פיצויים? תכתבו לנשיא" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
"רוצים פיצויים? תכתבו לנשיא"(צילום: MCT)

 

בשעה שמורסי פועל להחלפת שלטון המועצה הצבאית העליונה בממשלתו החדשה האזרחית, אזרחים רבים שנושאים עמם עצומות שונות הורשו לנוח בגנים שנמצאים מחוץ לארמון הנשיאותי, שם הם אכלו, שתו וחסו בצל.

 

רוצה להראות שהוא שונה ממובארק

מעולם לא הורשו האזרחים הפשוטים של מצרים להתקרב לארמון הנשיאות תחת משטרו של חוסני מובארק, שהודח לפני יותר משנה במהפכה עממית.

 

עם כניסתו לארמון הנשיאות בקהיר היה מורסי להוט להראות כי הוא שונה לחלוטין מקודמו בתפקיד שהואשם לא פעם בפגיעה בזכויות אדם ובדיכוי מתנגדיו. הוא הבטיח לבני עמו כי ידרוש צדק לכל המצרים, בהם אלה שנהרגו ונפצעו במהלך המהפכה המוצלחת.

 

בדומה למורסי, גם למובארק הייתה בהתחלה תדמית של בן הכפר הצנוע, אולם מפקד חיל האוויר לשעבר של מצרים ניתק יותר ויותר את המגע עם האוכלוסייה הענייה במשך שלושת העשורים שבהם שלט במדינה.

 

הנשיא החדש הבטיח להם צדק (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הנשיא החדש הבטיח להם צדק(צילום: MCT)

 

בימיו של מובארק, ניסיון לערוך הפגנת מחאה פוליטית היה כמעט בלתי אפשרי ומספר עצום של שוטרים תמיד הגיע למקום כדי לפזר את ההפגנה ולעצור כל מי שהיה מספיק אמיץ כדי להגיע אליה. כמו כן, השיירה הנשיאותית שעברה בכבישי הערים תמיד לוותה בקהל גדול של תומכים, אך גם בסגירת רחובות למשך שעות ופקקי תנועה גדולים למורת רוחם של תושבים רבים.

 

"רוצה עבודה בשביל הבן שלי. בלעדיו, נמות"

כשמובארק עלה לשלטון, טבעת האבטחה סביב הנשיא הודקה בצורה מסיבית. ביום ראשון האחרון, שוטרים במדים ואנשי כוחות הביטחון בחליפות ספורט ומשקפיים כהים ניסו להתמודד בצורה רגועה עם ההמון שקיווה להיכנס לארמון הנשיאותי, לקחת שמות מהצובאים על הדלתות או להציע להם למסור לנשיא החדש בקשות בכתב.

 

אזרחים שהתחננו להיפגש אישית עם הנשיא מורסי הורשו מדי פעם להיכנס לתוך חצרות ארמון הנשיאות בעיר הבירה. עאלם מוחמד, אשה מבוגרת שחבשה על ראשה כיסוי, ישבה מחוץ לארמון, על המדרכה. "אני רוצה עבודה בשביל הבן שלי. הוא יושב בבית זה כמה חודשים והוא זה שדואג לנו לאוכל. בלעדיו נמות כולנו", היא אמרה.

 

לא הייתם רואים מחזה כזה בימי מובארק (צילום: MCT) (צילום: MCT)
לא הייתם רואים מחזה כזה בימי מובארק(צילום: MCT)

 

חייתאם אזא, בן 29, דורש פיצוי מהמשטר אחרי שנפגע בפניו במהלך המהפכה נגד מובארק ונאלץ להפסיק לעבוד. "אני מקווה לפגוש את הנשיא", אמר סעיד ראשאד בן ה-61, שאמר שלא קיבל פיצויים על פציעתו באחת ממלחמות העבר, אף על פי שהגיש תביעה נגד הצבא.

 

40% חיים מפחות משני דולרים ליום

עובדים שפוטרו במהלך הרפורמות הכלכליות של עידן מובארק נופפו מחוץ לארמון הנשיא בעצומה ובה שמות של 15 חברות שלטענתם פיטרו עובדים בצורה בלתי חוקית. "אנחנו כאן כדי לבקש מהנשיא לעזור לנו במהירות. אם הוא רוצה שמעגל הייצור ינוע שוב, חייבים לשלם לנו ולהבטיח את כל זכויותינו", אמר עאטף מונדי, בן 38, ראש התנועה למען עובדים מפוטרים.

 

כ-40 אחוזים מאזרחי מצרים חיים מפחות משני דולרים ליום. המהפכה שהפילה את מובארק פרצה מתוך התחושה ששום דבר לא יכול להיות גרוע יותר, אולם מצבם של רבים דווקא הורע על רקע הכלכלה המקרטעת, האבטלה גואה, היעדר ההשקעות הזרות וענף התיירות שמשווע לכניסת זרים לשטח מצרים.

 

בין האזרחים שממתינים לצפות מקרוב בנשיא בן ה-60 מ"האחים המוסלמים", היו גם שלוש נשים - נהאד חוסיין עבד אל פתח, מרווה חאלד ונדיה מוחמד אחמד - שדורשות את שחרור קרובי משפחתן שנאסרו על ידי משטרו של מובארק.

 

"אנחנו יודעות שאנשיו של מובארק היו רודנים ובריונים. הם נהגו לפברק פשעים נגד אנשים ועשו זאת לבעלי", סיפרה אחמד. עם חלוף היום, כמה מהאנשים שהביאו עמם עצומות לנשיא החלו לאבד את סבלנותם בכניסה לארמון הנשיאות. חלק מהם התרחקו מהמקום וחלקם החלו לצעוק. "תפתחו את הדלת. היא אף פעם לא תעמוד ביניכם לבין העם שלכם והיא לעולם לא תגן עליכם מאיתנו", הם צעקו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"רוצים במהירות עזרה מהנשיא". פתח הארמון בקהיר
צילום: MCT
הציפיות ממנו גדולות ביותר. מורסי
צילום: רויטרס
דיכא זכויות אדם. מובארק
צילום: AFP
מומלצים