שתף קטע נבחר

עתירה נגד מש' החינוך: עצרו השאלת ספרי לימוד

הפרויקט החברתי של משרד החינוך ממשיך להסתבך. לאחר שהתברר כי המשרד התקשר עם ספקים ללא מכרז, מגישים בעלי חנויות ספרים עתירה ומבקשים מבית המשפט לבטל את ההתקשרות. "המשמעות הציבורית הינה שבסופו של יום ההורים ייאלצו לשלם יותר בגין השאלת הספרים, והכל נוכח ההסכם"

ההתנהלות הבעייתית סביב פרויקט השאלת ספרי הלימוד מגיעה לפתחו של בית המשפט לעניינים מנהליים. הבוקר (ד') הוגשה עתירה של 14 בעלי חנויות ספרים נגד משרד החינוך. העותרים דורשים לבטל את ההתקשרות בין משרד החינוך לחמשת הספקים שקיבלו את הבלעדיות על אספקת ספרי לימוד במחיר מסובסד, בטענה שהתקשרות זו בוצעה ללא מכרז.

 

זאת ועוד, טוענים העותרים כי הספקים נבחרו למרות שהעותרים עצמם יכולים להציע הנחות משמעותיות יותר לבתי הספר שעימם עבדו עד כה. "המשמעות הציבורית הינה שבסופו של יום ההורים ייאלצו לשלם יותר בגין השאלת הספרים, והכל נוכח ההסכם... שמכתיב מחירים גבוהים באופן משמעותי ממחירי השוק", נכתב בפנייה לבית המשפט.

 

לפני כשבועיים פורסם ב-ynet כי ההתקשרות עם ספקים לשם ביצוע פרויקט הדגל החברתי של משרד החינוך התבצעה שלא על פי כללי המינהל התקין וככל הנראה כנגד האינטרס הצרכני של ההורים.

 

במסגרת הפרויקט, בתי ספר שבהם רוב ההורים הביעו נכונות להשתתף בפרוייקט ולשלם אגרה של 280 שקל יוכלו ליהנות מהנחה וסבסוד ברכישת ספרים, שתאפשר להם ליצור ספריית השאלה בבית הספר ולפטור את ההורים מנטל ההוצאה של מאות שקלים בשנה על ספרי לימוד.

 

לשם ביצוע הפרוייקט, פרסם משרד החינוך בינואר 2012 מכרז לבחירת 5 ספקים סיטונאיים שימכרו את הספרים לבתי הספר. את ההתקשרות בין בתי הספר לספקים מנהלת חברת "מרמנט" לניהול פרוייקטים במיקור חוץ, המתמחה בתחום החינוך.

 

התנאים הראשונים למכרז, שפנה לספקים גדולים בלבד, דרשו הנחה של לפחות 20% בממוצע על מחירי הספרים. לאחר שלא התקבלו הצעות, הוריד משרד החינוך בהדרגה את תנאי הסף במכרז עד לרמה של 14% בממוצע.

 

העתירה מציינת כי גורמים במשרד החינוך אמרו לאתר ynet כי משהבינו שהספקים הגדולים מתאגדים ביניהם על מנת להכשיל את הפרויקט החליטו לצאת במכרז חדש, המותאם לספקים קטנים ודורש הנחה של 8% בלבד.

 

עם זאת, לטענת העותרים המכרז החדש לא צלח גם כן, מפני שהוא לא הותאם לצרכיהם של בעלי חנויות ספרים. תנאי המכרז חשפו את העסקים הקטנים לסיכון גבוה בשל הקנסות הכבדים על איחור באספקה וסעיף שפטר את חברת הניהול שהוצאיה את המכרז מכל אחריות למקרה שבו בית ספר לא ישלם לספק.

 

לטענת העותרים, בפגישה שנערכה ב-19 ביוני בינם לבין נציגי משרד החינוך הבטיחו האחרונים לבדוק את האפשרות להכניס סעיף למכרז שיבטיח העברה של 75% מהתשלום כמקדמה, על מנת לצמצם את הסיכון לספקים הקטנים.

 

אך כעבור חמישה ימים, קיבלו בעלי החנויות הודעה על ביטול המכרז. בדיעבד, התברר להם כי באותו יום נחתם הסכם בין חמישה ספקים גדולים לבין משרד החינוך שמציע להם תנאים מועדפים בהרבה מאלה שהוצעו במכרזים השונים.

 

הספקים מתחייבים בהסכם להנחה של 10%, לעומת הנחה של כ-14% בתנאי הסף של המכרז האחרון שיצא לספקים הגדולים. בנוסף, בוטל הסעיף שמחייב את הספקים להתחרות זה בזה עבור שירותיו של כל בית ספר.

 

כמו כן, על פי ההסכם החדש משרד החינוך יהיה הגורם המשלם לספקי הספרים, מה שמקטין משמעותית את הסיכון של אי עמידה בפירעון חובות. גם האשראי שנדרשו הספקים להעניק קטן מ-60 יום במכרזים ל-45 יום בהסכם, והספקים אף זכו בסעיף המגביל את זכותם של בתי הספר להחזיר ספרים לספק ל-5% מהיקף הרכישה בלבד.

 

בעתירה נטען כי הספקים ישבו למעשה כקבוצת מיקוח אחת וניהלו משא ומתן סגור מול משרד החינוך. בסופו של המשא ומתן ביצע המשרד התקשרות ללא מכרז מולם, באישור מיוחד של החשב הכללי במשרד האוצר.

 

זאת ועוד, טוענים העותרים כי בתי ספר שעימם עבדו קיבלו מסרים מחברת הניהול של הפרויקט שלפיהם המימון שמעניק משרד החינוך לשעות העבודה של רכז הפרויקט בבית הספר מותנה בעבודה מול החברה וספקיה. לטענתם, מדובר בפגיעה חמורה בפרנסתם ובאינטרס של בתי הספר וההורים, שכן הם מסוגלים גם היום להציע לבתי הספר הנחות משמעותיות יותר מאלה שמציעים הספקים של משרד החינוך. 

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה, כי "משרד החינוך ימשיך לפעול להורדת מחירי ספרי הלימוד בכל האמצעים העומדים לרשותנו ובתוך כך, להקלה בנטל הכלכלי המושת על ההורים". ממשרד האוצר לא התקבלה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופירה יוחנן וולק
ההורים ישלמו יותר
צילום: אופירה יוחנן וולק
מומלצים