שתף קטע נבחר

חמינאי: אויבינו בפחד, אחמדינג'אד: נוספו סרכזות

על רקע המשך השיחות המקרטעות בין ארצו למעצמות, אמר המנהיג העליון של איראן כי הסנקציות הכלכליות לא יגרמו לטהרן לסגת מתוכנית הגרעין. בינתיים, נפגשו שרים בכירים בטהרן כדי לדון במצב הכלכלי ובאינפלציה הדוהרת. נשיא איראן הודיע על עלייה במספר הצנטריפוגות

מנהיגה העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, אמר אמש (יום ג') כי החרפת הסנקציות הכלכליות על טהרן לא תגרום לה לשנות את עמדתה ולסגת מתוכנית הגרעין. הדברים, שצוטטו בסוכנות הידיעות האיראנית פארס, נאמרו על רקע דיונים נוספים בין נציגי הרפובליקה האיסלאמית לבין דיפלומטים אירופים, שהתקיימו אתמול באיסטנבול בנושא הגרעין. בתוך כך הצהיר היום נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד כי ארצו הגדילה ב-10% את מספר הסרכזות (צנטריפוגות) במתקני הגרעין שלה בנתנז ובפורדו.

  

חמינאי ואחמדינג'אד בתפילה משותפת (צילום: פארס) (צילום: פארס)
חמינאי ואחמדינג'אד בתפילה משותפת(צילום: פארס)

 

דיווח באיראן: אשה נהרגה בתור לחלוקת עוף

יו"ר הפרלמנט באיראן: הסנקציות פוגעות בכלכלה

"איראן הקימה צוות מדענים להאצת תוכנית הגרעין"

 

אחמדינג'אד לא מסר את כמות הסרכזות המדויקת שנוספה בכל אתר, אך אמר כי כיום פועלות 11 אלף סרכזות במתקנים. במאי העריכה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) כי בנתנז ובפורדו יש 10,066 סרכזות.

 

במפגש עם בכירי המשטר לרגל הרמדאן אמר חמינאי, הנחשב לבעל המילה האחרונה בניהול ענייניה של איראן, כי "האויבים אומרים בפירוש שצריך להחריף את הלחץ והעיצומים ולאלץ את האחראים

 באיראן לשקול מחדש את חישוביהם, אבל אנחנו לא רק שלא נשקול מחדש את חישובינו אלא נמשיך בביטחון רב יותר בדרכה של האומה".

 

הוא הוסיף כי "חזית ההתנגדות לאיראן", בהנהגת ארה"ב וישראל, הולכת ונחלשת, וכי לאויביה של איראן אין אומץ לתקוף אותה.

 

במערב מאמינים שהגברת הלחץ והסנקציות, כמו חרם הנפט שהטיל בתחילת החודש האיחוד האירופי, יגרמו להנהגה בטהרן, ובראש ובראשונה לחמינאי עצמו, לקבל החלטה להשעות את תוכנית הגרעין ולהיכנס למשא ומתן רציני עם חמש המעצמות וגרמניה. אולם בינתיים נראה כי המנהיג האיראני אינו מתכוון להיכנע.

 

מנהיגה של איראן אמר כי "המשך האיומים מצד המשטר הציוני הם דוגמאות לחולשתה ההולכת וגוברת של החזית שמנגד". הוא ציין כי "המרוויחות היחידות מהטלת הסנקציות על איראן הן אמריקה והמשטר הציוני", וטען כי "שאר המדינות שנכנסו לעניין לא ימשיכו עם התגברות הלחץ".

 

אולם נראה כי בינתיים הלחץ הכלכלי מורגש באיראן. מספר שרים ערכו היום פגישה סגורה בנושא הכלכלי בטהרן. שרי הכלכלה, הנפט והמסחר נפגשו עם נשיא הבנק המרכזי כדי לדון עמו באינפלציה ובהשפעות הסנקציות. יו"ר הפרלמנט, עלי לריג'אני, אמר כי מטרת הפגישה הייתה "לבחון את הכלכלה ואת הייצור במדינה". באופן רשמי עומד שיעור האינפלציה על 21%, אך יש הטוענים כי הוא למעשה גבוה בהרבה.

 

תור לעופות באיראן ()
תור לעופות באיראן

 

תור לעופות באיראן ()
תור לעופות באיראן

 

המחירים המאמירים אף הביאו למחאה אזרחית. השבוע הפגינו תושבים בעיר נישאבור נגד עליית מחירי העוף ואתמול דווח על הרוגה בתור לחלוקת עופות בטהרן. לאחרונה התרבו העדויות באיראן לכך שהאזרחים האיראנים, בעיקר מהמעמד הנמוך, עומדים בתורים ארוכים, ומגיעים לפעמים כמה שעות קודם לכן כדי להצליח לתפוס מקום טוב. לא תמיד נשאר מספיק עוף לכולם, שמהווה מרכיב חשוב בארוחות ה"איפטר", סעודת הערב לשבירת צום הרמדאן.

באחרונה דווח גם על שביתה שנמשכה מספר ימים שבמהלכה נמנעו אזרחים מקניית חלב ולחם, במחאה על המחירים הגואים.

 

נציגים איראנים ואירופים נפגשו אתמול במקום חשאי באיסטנבול ודנו בתוכנית הגרעין, אך נראה כי לא הושגה התקדמות משמעותית. לאחר שהשיחות בין הצדדים במוסקבה בחודש שעבר הסתיימו ללא תוצאות, הסכימו שרת החוץ האירופית קתרין אשטון וראש צוות המו"מ האיראני סעד ג'לילי להמשיך ולקיים שיחות ברמה נמוכה יותר. מייקל מן, דובר מטעם אשטון, אמר כי בשלב הבא יהיו דיונים בין אשטון לג'לילי. הוא לא פירט לגבי תוצאות המפגש אתמול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמינאי. "נמשיך בביטחון רב יותר בדרכה של האומה"
צילום: פארס
אחמדינג'אד. 11 אלף סרכזות בנתנז ובפורדו
צילום: AFP
מומלצים