שתף קטע נבחר

טיפול השורש נגד המחבלים - פתיחת ההסכמים

היעדר כוח מצרי משמעותי משאיר חלל ביטחוני מסוכן בסיני וארגוני טרור איסלאמיים איתרו את הפוטנציאל של השטח המפורז. עקירת המחבלים תתאפשר רק אם יוכנסו שינויים בהסכם השלום כך שיאפשר למצרים וגם לישראל להכניס כוח משמעותי לחצי האי סיני כאשר מאתרים את הטרוריסטים

עד לא מזמן היה חצי האי סיני גן עדן תיירותי: שטח מפורז כמעט ריק מחיילים שמסמל את השלום בין מצרים לישראל, עם נופים מדבריים קסומים וחופים טרופיים ובהם בדואים אדיבים שמגישים קפה. כיצד הפך סיני לגן עדן לטרוריסטים?

 

מתקפת טרור בדרום - הכתבות ב-ynet:

 

לפי הסכם השלום בין ישראל למצרים, מדבר סיני הוא שטח מפורז ומספר החיילים שיכולים לשהות בו מוגבל מאוד. הסכם זה, שמבטיח את המשך השקט בגבול ישראל-מצרים, הפך לבעייתי מאוד בשנים האחרונות. היעדר כוח מצרי משמעותי משאיר חלל ביטחוני מסוכן בחצי האי. ארגוני טרור איסלאמיים איתרו את הפוטנציאל של השטח המפורז לפני יותר מעשר שנים והאמצעים הכלכליים שעומדים לרשותם אפשרו להם לערוך הסכמים עם השבטים הבדואים שהם השליטים האמיתיים של המדבר.

 

יפתחו את ההסכמים? נתניהו וברק ליד הנגמ"ש המצרי שהותקף (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
יפתחו את ההסכמים? נתניהו וברק ליד הנגמ"ש המצרי שהותקף(צילום: אליעד לוי)

 

הבדואים עשו הסכמים עם ארגוני טרור. אזור חדירת הנגמ"ש במעבר כרם שלום (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
הבדואים עשו הסכמים עם ארגוני טרור. אזור חדירת הנגמ"ש במעבר כרם שלום(צילום: יואב זיתון)

 

השבטים הבדואים, שאינם בוחלים בשום אמצעי להתעשר, כולל סחר באיברים של מהגרים אפריקנים, הם התשתית לפריחת הטרור בסיני. בעיית הטרור בסיני החמירה מאז הקמת הישות האיסלאמית של חמאס בעזה ב-2007. המנהרות ושאר המעברים הסודיים בין רצועת עזה לסיני מאפשרים למחבלים להעביר תחמושת וחומרים להרכבת פצצות וטילים בין הרצועה לחצי האי.

 

אמצעי לחימה בתוך הסיוע ההומניטרי

יש לשער כי בתוך המשאיות שמעבירות סיוע הומניטרי לאזרחי עזה, מועברים גם אמצעי לחימה רבים. אמצעי הלחימה שמועברים במנהרות אינם מיועדים אך ורק לחמאס, אלא גם לארגוני טרור נוספים שאינם סרים למרותו.

כך נוצר מצב חדש, לפיו משטרת חמאס עוקבת אחר ארגונים איסלאמיים שפועלים בעזה על מנת למנוע את השתלטותם על הרצועה.

 

מאז פרוץ המהפכה במצרים ב-25 בינואר 2011, בעקבות "האביב הערבי", התרופפה באופן משמעותי שליטתה של מצרים על סיני. הצבא המצרי היה עסוק באירועים המשמעותיים שהתרחשו במצרים עצמה. לפי דיווח של העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט", הבדואים בסיני רכשו נשק שהוברח מלוב בזמן המהפכה, ובכוונתם להשתמש בו כעת נגד הצבא המצרי.

 

גורמי אופוזיציה במצרים כגון "התאחדות צעירי המהפכה" מאשימים את הנשיא החדש מוחמד מורסי באחריות לרציחתם אתמול (יום א')  של 16 החיילים המצרים דרומית לרפיח. לטענתם, מורסי אחראי להזנחת נושא הביטחון בחצי האי סיני ומאז עלייתו לשלטון ביקר בכל המחוזות במצרים חוץ מסיני. אין ספק שהפיגוע בגבול הביך את ראש ממשלת חמאס בעזה איסמאעיל הנייה, שרק בשבוע שעבר נפגש עם מורסי במצרים.

 

הפיגוע מערער את הישגי חמאס

הנייה מיהר הבוקר לגנות את הפיגוע ולהכריז כי המפגעים אינם מעזה והוסיף שיפתח בחקירה בעניין. הנייה הוסיף כי הפיגוע מוכיח עד כמה נחוץ שיתוף פעולה ביטחוני בין מצרים לבין רצועת עזה. הפיגוע מערער ללא ספק את הישגי החמאס, שרק לפני שבוע קיבל מהנשיא המצרי מורסי הבטחה להקלת הסגר וסיוע לתושבים הפלסטינים. בעקבות הפיגוע נסגרו המנהרות והמעברים מסיני לעזה.

 

במקרה זה, מתגלה ניגוד האינטרסים בין חמאס, שמתיימר לייצג את הפלסטינים ולפתוח את הסגר על עזה בשיתוף עם מצרים, לבין ארגוני הג'יהאד העולמי ואל-קאעידה, שהרואים בצבא המצרי והישראלי גם יחד אויבים של האיסלאם.

 

ישראל מנסה לסכסך בין מצרים לחמאס? מורסי והנייה בחודש שעבר בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
ישראל מנסה לסכסך בין מצרים לחמאס? מורסי והנייה בחודש שעבר בקהיר(צילום: AP)

 

הפיגוע החמור העלה מחדש את שאלת יכולתה של ממשלת חמאס לשלוט ללא עוררין ברצועה ואת מסוגלות מצרים להשליט את מרותה בסיני. אזהרת המסע הישראלית לסיני והקלות שבה חיסל צה"ל את המחבלים (תוך 15 דקות), אחרי שהמחבלים הצליחו לחטוף נגמ"ש מצרי ולחסל קצינים וחיילים מצרים, מעוררת שאלות רבות במצרים. גולשים וטוקבקיסטים מצרים באינטרנט כבר מעלים אפשרות של קונספירציה ישראלית: הפעלת חוליות טרור בסיני כביכול, שמטרתן לסכסך בין חמאס לבין מצרים ולהדק את הסגר על עזה.

 

אולם ברמה המדינית, המצרים מודעים לעומק הבעיה של הטרור העולמי בסיני ויודעים כי פתרונה מצריך שיתוף פעולה הדוק בין הממשלה החדשה לצבא וברמה המדינית - בין מצרים לישראל. תנועת "האחים המוסלמים", שגינתה את הפיגוע בגבול, קראה לצבא המצרי להדק את אחיזתו בסיני.

 

עם זאת, "טיפול שורש" נגד המחבלים בסיני יתאפשר רק אם יוכנסו שינויים בהסכם השלום עם מצרים בנושא השטח המפורז, כך שיאפשר במידת הצורך את הכנסתם של כוחות מסיבים משני צידי הגבול, ישראליים ומצריים, ללחימה במחבלים.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות", יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כר לארגוני טרור ולסחר באיברים. חוף ים בסיני
צילום: צור שיזף
רק בסיני הוא עדיין לא ביקר. מורסי
צילום: AP
מומלצים