שתף קטע נבחר

במאי במדים

לקראת ועידת המשפט הראשונה סוקר תא"ל במיל' אבי בניהו את השינויים בטכנולוגית התקשורת ובמזרח התיכון ואת אתגרי ה"דיפלומטיה הציבורית" של מדינת ישראל

מדינת ישראל - כמדינה חופשית ודמוקרטית החברה במוסדות האו"ם והחתומה על אמנות והסכמים בינלאומיים, הנשענת על התנ"ך, על המסורת היהודית ועל מגילת העצמאות והפועלת כחברה נורמטיבית - וצה"ל בתוכה, מחויבת לרכוש לפני מהלך חריג של הפעלת כוח את מידת הלגיטימציה לפעולה בקרב מדינות העולם, ובראשן מדינות אירופה ומדינות המזרח התיכון המתונות.

 

בעשורים האחרונים חלו שינויים באופי שדה המערכה במזרח התיכון ושינויים משמעותיים בטכנולוגיה התקשורתית. בכל הנוגע ליכולת לפעול, להתגונן ולנצח, שינויים אלה הופכים לקריטי את הדיון במרכיב המשפטי והבינלאומי של הלגיטימיות לפעולה ובחשיבותה של ההסברה על היכולת להשיג את אותה לגיטימציה לפעולה במדינות העולם.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

שחק אותה ג'ון קנדי במפרץ הפרסי / בועז גולני

השקרים ששמעתם על המפמ"ר שפוטר / חגי לביא

 

נלחמים היום גם ברשת. חיילי צה"ל במלחמת לבנון השנייה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נלחמים היום גם ברשת. חיילי צה"ל במלחמת לבנון השנייה (צילום: רויטרס)

 

דיפלומטיה חיונית

כיום, "הדיפלומטיה הציבורית" היא הפלטפורמה הנכונה והביטוי הנכון לקשירת כלל מרכיבי התקשורת וההסברה, שירות החוץ והדיפלומטיה, המשפט והדין הבינלאומי וגורמי הסעד וההומניטריה לאגרוף אחד שחיוניותו להשגת היעדים אינה מוטלת עוד בספק.

 

על רקע מעורבותן הצבאית באזורי לחימה במזרח התיכון בשנים האחרונות, מטיבות ההנהגות הפוליטיות והצבאיות של מדינות כמו ארה"ב, קנדה, גרמניה ובריטניה להבין את ישראל. כך מתפתחת מעין "שפה משותפת" במגבלות הלחימה "בעצימות נמוכה". הסכמות אלו מתקיימות בדרך כלל בחדרי הדיונים הסגורים בעוד בציבור באירופה תמונת המצב שונה.

 

בשנים האחרונות בכלל ובשנתיים האחרונות בפרט חלו שינויים משמעותיים באופי שדה המערכה ובסביבתו המבצעית. צה"ל מצוי במרחב הלחימה ה"א-סימטרית" (קרי, הוא לוחם נגד כוחות לא סדירים), בשדה קרב נטוע בלב לבה של אוכלוסייה אזרחית, המשמשת לאויב כ"חומת מגן אנושית". המעבר ל"תווך התת-קרקעי" והניסיון לעקוף ככל שניתן את העימות הצבאי הפרונטלי באמצעות פגיעה ישירה בעורף הישראלי הם אתגר שצה"ל לומד אותו וצובר לקחים ומיומנויות. הוא אף חולק ידע עם צבאות עמיתים ונערך להשגת הלגיטימציה לפעולה בשעת מבחן.

 

הרשת כמצע ללגיטימציה

בנוסף מתחוללים כל העת שינויים טכנולוגיים בתחום התקשורת. התעצמות הרשתות החברתיות ונגישותן למרחביו האינסופיים של האינטרנט וכוחה והשפעתה המתעצמים של המצלמה - כל אלה מציבים בפני צה"ל ומפקדיו אתגר חדש ומורכב, שהוא קריטי להשגת ההכרעה בשדה הקרב, כמו גם ב"מלחמה (התודעתית) שלאחר המלחמה", התופסת חלק חשוב באסטרטגיה של האויב. עיקרה - השגת הכרעה לטובתו בתודעת העולם, תוך דה-לגיטימציה לישראל ולצה"ל.

 

אנו חיים במציאות של "מלחמה בשידור חי". אין עוד יכולת לשלוט על המידע ועל השימושים הנרחבים של ציבורים - במדינת ישראל ובמדינת האויב - ברשתות החברתיות. חיילים בסדיר ובמילואים, תושבים ביישובים בישראל וביישובים מעבר לגבול - כל אלה מצלמים אירועים באמצעות מצלמות סלולריות ומעלים אותם לרשת. מציאות זו הופכת כל אדם ל"עיתונאי" פוטנציאלי שביכולתו להשפיע על אמון הציבור, על מידת הלגיטימציה, על המורל הלאומי, על התודעה ועל הישגי המערכה. המצלמה הולכת והופכת למחסום משמעותי נגד הפעלת כוח במזרח התיכון ובעיקר בלחימה בעצימות נמוכה, ואתן דוגמאות לפעולות עוינות המתבצעות כיום מול מצלמות המונעות פתיחה באש, כאלה שבעבר היו מסתיימות באלימות ובמוות.

 

היטיב לתאר את המציאות החדשה יו"ר המטות המשולבים הקודם של צבא ארה"ב, האדמירל מייק מאלן. הוא טען בפני פקודיו שאם בעבר יצא הצבא לפעולה עם "פקודת מבצע" ו"נספח תקשורת", הוא מוצא את עצמו נאלץ כעת לצאת לפעולות עם "פקודת תקשורת והסברה" ו"נספח מבצעי". לתובנה זו הגיע האדמירל מאלן מניסיון כוחותיו בעיראק ובאפגניסטן, אך לא מעט גם מהניסיון שנרכש בזירה שלנו ובמלחמת לבנון השנייה, במבצע עופרת יצוקה, במשטים לסוגיהם או בפעולות אחרות שנועדו לפגוע בלגיטימציה של ארה"ב ובת בריתה באזור - מדינת ישראל.

 

ישנם מרחיקי לכת התוהים האם המבצע ו/או המלחמה הבאה זקוקים למפקד צבאי או למה שניתן לכנות "במאי לאומי". מן הסתם, יצטרכו אלה גם אלה לפעול כתף אל כתף.

 

השינויים שתיארתי על קצה המזלג אינם מחייבים רק את הנהגת המדינה והצבא. ה"פס החדש" הרחב, הנגיש והחינמי שעליו נעים אתרי האינטרנט, הבלוגרים והרשתות החברתיות מהווים אתגר ענק לראש מדינה, לראש צבא, למנכ"ל חברה מסחרית, לראש עיר ולמנהל תאגיד או חנות. זו מציאות חדשה שתהפוך את הקונה לחזק מהמוכר, את העובד לחזק ממעסיקיו ואת האזרח לחזק מהשלטון.

 

אבי בניהו, הבעלים והמנכ"ל של חברה לייעוץ תקשורת, אסטרטגיה וניהול משברים. שימש עד לשנה שעברה כדובר צה"ל והיה מפקד גלי-צה"ל ויועץ תקשורת לראשי ממשלה ושרי ביטחון. הוא ישתתף בפאנל על הסברה ומלחמה על דעת הקהל העולמית בוועידת המשפט הראשונה ב-28 באוגוסט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלחמה בשידור חי. אבי בניהו
צילום: עידו ארז
מומלצים