שתף קטע נבחר

מודדים לחץ דם בבית? כך תעשו את זה נכון

רבים משתמשים במכשירים ביתיים למדידת לחץ דם וכל בוקר מתחיל אצלם בבדיקה. מהי התדירות המומלצת למדידה, מהם המספרים האופטימליים עבורנו ואיך אפשר לדעת שהמדידה היא מדויקת

איך מודדים לחץ דם, ולמה בכלל אנחנו צריכים לדעת מהם המדדים? לחץ דם הוא הלחץ שמופעל על דפנות כלי הדם במהלך גל זרימת הדם שזורם מהלב. המטרה הסופית של זרימת הדם היא שהדם עם החמצן ומוצרי ההזנה שבו, יגיע לרקמות בגוף.

 

לחץ הדם הוא שילוב של שני מדדים: המספר הגבוה מראה את הלחץ שמופעל בשיא הפעימה (הלחץ הסיסטולי)  - בעת התכווצות חדרי הלב ואילו המספר התחתון מראה את הלחץ שמופעל בין פעימה לפעימה - התרפות שריר הלב (הלחץ הדיאסטולי).

 

בואו לקרוא עוד כתבות על לחץ דם ב-ynet:


מה משפיע על מדידת לחץ הדם?

לחץ הדם הוא מדד שמשתנה עם השנים. ככל שאנשים מתבגרים, כך גם לחץ הדם שלהם עולה באופן טבעי. הנתון הזה יחד עם גורמי סיכון כמו רמה גבוהה של שומנים בדם, השמנת יתר, סטרס בחיים, סוכרת ועישון הוא הסיבה לכך ששני שלישים מהאוכלוסייה המבוגרת בישראל סובלת מיתר לחץ דם.

 

לדברי פרופ' יהונתן שרעבי, ראש המחלקה ליתר לחץ דם, המרכז הרפואי שיבא, גם מדידה תכופה מדי עלולה להזיק הרבה יותר מאשר להועיל. "תוצאות המדידה של לחץ הדם משתנות מכל מיני סיבות. בגלל מצב הרוח, פעילות או הרוגע הנפשי לפני המדידה ואפילו אכילת מאכלים מלוחים. גם עונות השנה יכולות להשפיע על המדידה. בקיץ, לחץ הדם בדרך כלל נמוך יותר מאשר בחורף".

 

פרופ' שרעבי מדגיש את העובדה שלחץ דם הוא לא נתון ססטי אלא נתון משתנה כל הזמן: "לכן גם אין שום סיבה למדוד אותו כל יום או אפילו כל כמה ימים. המדידה האופטימלית צריכה להיות פעם בכמה שבועות".

 

לדבריו, נשים מוגנות באופן יחסי מפני יתר לחץ דם לפחות עד גיל 55. "דבר אחד יכול להשפיע ולנטרל את ההגנה הזו - עודף משקל. אבל מגיל 55 ומעלה הנשים מדביקות את הגברים ומצטרפות לקבוצת הסיכון".

 

המספרים הנכונים

כולם לכאורה יודעים את מספרי הקסם של מדדי לחץ הדם: 120/80. מספרים אלה משקפים לחץ דם אופטימלי, אבל היות שכאמור, לחץ הדם עולה עם השנים, לא מדובר ביעד שאנשים שיש להם בעיות בלחץ הדם, צריכים לשאוף אליו.

 

לדברי פרופ' שרעבי, לחץ דם מאוזן לאנשים שלוקחים תרופות לאיזון לחץ הדם, צריך להיות כ-135/85 ובחולי סוכרת 130/80.

 

לדבריו, מחקרים מוכיחים כי המאמץ לחזור לערכי הנורמה במצב של יתר לחץ דם, מסוכן יותר מאשר לחיות עם לחץ דם גבוה יותר מהנורמה. "כמובן שמדובר בהמלצות כלליות, ויש לבדוק כל מקרה ספציפי מול הרופא המטפל", הוא מדגיש.

 

קריאה ביתית יותר מהימנה מאשל אצל רופא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קריאה ביתית יותר מהימנה מאשל אצל רופא(צילום: shutterstock)

הדרך הנכונה למדוד לחץ דם

  • למדוד פעמיים. "המדידה הראשונה תמיד מזייפת", מסביר פרופ' שרעבי. הסיבות לכך יכולות להיות שונות. בכל מקרה, כדי לקבל קריאה מהימנה מומלץ למדוד פעמיים. המדידה השנייה תהיה הנכונה. אם מודדים יותר פעמים, בגלל סיבות שונות, מומלץ לעשות ממוצע של המדידות.

 

  • לנוח לפני המדידה. רצוי למדוד לחץ דם במצב של רגיעה ומנוחה. לא לשתות קפה לפני שמודדים, ולא לעשן לפניה.

 

  • למדוד במכשיר זרוע. פרופ' שרעבי טוען כי דווקא מכשירי הזרוע הרבה יותר מהימנים מאשר מכשירי פרק כף היד.

 

  • להגביה את היד הנמדדת. רצוי למדוד ביד שמאל, כי היא קרובה ללב. ניתן להניח את היד על משטח מגביה כלשהו לפני המדידה.

 

  • למדוד בבית. מחקרים רבים הוכיחו שהמדידות בבית מדויקות יותר מאשר מול צוות רפואי. "אנשים סובלים מסטרס מסוים כשמישהו בחלוק לבן מודד להם לחץ דם - "אפקט החלוק הלבן", גם אם מדובר סתם במדידה שגרתית", מסביר פרופ' שרעבי. "החלוק הלבן והיציאה מאזור הנוחות של האנשים גורמת למדידה להיות גבוהה יותר ממה שהיא באמת".

 

באיזו תדירות צריך למדוד לחץ דם

שינוי של לחץ הדם עשוי להצביע על בעיות  הגורמות לתנודות הללו ולכן צריך להיות ערים לבעיות ולטפל בהן בזמן. "הבעיה הכי גדולה היא איתור וטיפול טוב בבעיית לחץ דם", מסביר פרופ' שרעבי.

 

עד 45, מומלץ למדוד לחץ באופן שגרתי פעם בשנה. מגיל 45 והלאה כדאי לעבור לתדירות של חצי שנה. אם מתגלה בעיה של יתר לחץ דם, יש צורך לקבל טיפול מתאים, ולהגיע לאיזון.

 

תוך כדי האבחון מומלץ לבצע מדידות פעמיים בשבוע, בבוקר ובערב, אחר כך פעם בשבוע, וכשהמצב מגיע ליציבות לעבור למדידות של פעם בחודש. "חשוב לדעת שיש הרבה דברים שיכולים להשפיע על המדידה, כמו ספורט, סטרס, התרגשות, תרופות שמשפיעות על לחץ הדם ועוד", הוא מסביר. "בכל מקרה, כדאי להתייעץ בכל בעיה עם הרופא המטפל".

 

איך לבחור את המכשיר הכי מתאים?

ורד צ'רבין ושירלי קטרון, רוקחות סופר-פארם מסבירות כי יש מכשירים שונים למדידת לחץ דם. "ניתן לרכוש מוצרים ללא מרשם רופא, אבל כדאי להתייעץ עם הרוקח לפני הרכישה". בין המכשירים ניתן למצוא:

 

מכשיר ידני עם סטטוסקופ. מדובר במכשיר מ"הדור הישן". הוא של חברת Life.  מחיר המכשיר: 60 שקלים.

 

מכשיר אוטומטי של Life. מתחבר לזרוע והניפוח נעשה באופן אוטומטי. למכשיר יש צג מספרים גדול מאוד, מה שמקל על אנשים מבוגרים ולסובלים מקוצר ראייה. מתאים גם לאנשים עם אי סדירויות בדופק, והמדידה מצליחה להיות מהימנה. מחיר המכשיר: 219.99 שקלים.

 

מכשיר אוטומטי של Microlife. גם הוא מכשיר אוטומטי המתחבר לזרוע. יש לו 30 זכרונות של המדידות האחרונות. מחיר המכשיר: 249.99 שקלים.

 

מכשיר זרוע  אוטומטי של רוזמקס. מכשיר שוויצרי עם תצוגת מספרים גדולה מאוד, מאחסן 90 זכרונות של המדידות האחרונות. מחיר המכשיר: 229.99 שקלים.

 

מכשיר פרק כף היד של Microlife. מכשיר קטן וקומפקטי שניתן לקחת לנסיעות מחוץ לבית. החיסרון שלו שהוא לא מודד באופן מהימן לחץ דם אצל אנשים שיש להם דופק לא סדיר. מחיר המכשיר: 329.99 שקלים.

 

מכשיר זוגי. שירלי קטרון מציינת כי יש גם מכשיר זוגי שמתאים למדידה של שני אנשים במקביל. הוא זוכר את זכרונות המדידה אחורה לשני האנשים המודדים. מחירו עומד על כ-500 שקלים.

 

חשוב לדעת כי בכל המכשירים יש מרכיבים אלקטרומגנטיים, שאם הם נמצאים בקרבת טלפונים ניידים, הפעילות שלהם יכולה להיות לא אמינה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כדאי לנוח כמה דקות לפנ שמודדים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים