שתף קטע נבחר

המשטרה הירוקה סוגרת בערב, העבריינים חוגגים

בדיקת ynet מגלה שפקחי המשטרה האמונה על אכיפת חוקי איכות הסביבה, מסיימים את העבודה בשעות אחה"צ ומשמשים ככוננים בביתם עד לבוקר שלמחרת עקב מחסור בכוח אדם. כתוצאה, תלונות על מפגעים כמו השלכת פסולת בניין, לא תמיד זוכות למענה בערבים ובסופ"ש. העבריינים מצידם, מודעים למצב ומתזמנים את פעילותם בהתאם

יש מקומות עבודה שאמורים לעבוד סביב השעון, משטרת ישראל, למשל. אבל מה באשר למשטרה הירוקה - האם גם שם עובדים מסביב לשעון? בדיקת ynet מגלה כי פקחי המשטרה הירוקה מסיימים את יום העבודה בשעות אחר צהריים, ומתפקדים ככוננים בלבד. המשמעות היא כי רוב הפניות שמגיעות למוקד החל משעות אלה - לא תמיד מקבלות מענה מיידי, אלא ממתינות עד לבוקר שלמחרת.

 

המשטרה הירוקה היא זרוע האכיפה הפלילית של המשרד להגנת הסביבה ותפקידה לפעול נגד מפרי חוק הגורמים למפגעים סביבתיים. למצער, גורמים אלה לא פועלים תמיד בשעות הפעילות של פקחיה. לעתים מדובר במפרי חוק סדרתיים, כמו קבלנים שמשליכים פסולת בניין בשטחים הפתוחים לאחר שעות פעילותה. בנסיבות אלה קשה ללכד את מפירי החוק, להעמידם לדין ולמנוע הישנות אירועים עברייניים מסוג זה.

 

במשרד להגנת הסביבה שתחתיו פועלת המשטרה הירוקה, מסבירים כי האזרח יכול לפנות בתלונה לאורך כל שעות היממה, וכי הזנקת הכוחות מתבצעת "בהתאם לשיקול הדעת". עם זאת, לא מעט אזרחים שפונים בתלונה בשעות הערב ובסופי השבוע - נותרים ללא מענה בשטח. 

 

מחסור בתקציב ובפקחים

גורמים עימם שוחחנו במשרד אמרו כי הסיבה לפעילות המצומצמת היא מחסור בכוח אדם כתוצאה מהיעדר הקצאה תקציבית מספקת. כוח האדם המועסק במשטרה הירוקה עומד על 38 פקחים בלבד, הפזורים בשישה מחוזות, ועוד מספר עובדי אדמיניסטרציה. 

 

אותם גורמים הוסיפו כי שכרם של פקחי המשטרה הירוקה משולם באופן גלובלי וכי הם לא מקבלים תוספת שכר בעבור כוננויות או פעילות חריגה הדורשת את הזנקתם מהבית. כלומר, הפקחים עובדים סביב השעון ברמה תיאורטית, אך בפועל - יום העבודה שלהם מסתיים אחר הצהריים.

 

הם מוסיפים שכפועל יוצא השתרש במשרד נוהל לפיו מוקד הסביבה, אותו מתפעלים עובדי המשרד, מסנן את הפניות המגיעות למשטרה הירוקה לאחר השעה 17:00. לפי הנוהל, רק בפניות בהולות עם סכנה מיידית לחיי אדם, מפקד המשטרה הירוקה מכריע האם יש צורך להזניק את אחד מפקחיו המתגורר באזור.

 

כך למשל מדגים גורם במשרד, כי השלכת פסולת בניין ממשאיות בשטחים פתוחים ובניגוד לחוק - לא מטופלת בדרך כלל, אם היא מדווחת לאחר שעה זו. גורם אחר במשרד מספר כי "מפרי החוק יודעים היטב כי המשטרה לא פועלת אחרי חמש ובסופי השבוע, ומתזמנים את פעילותם העבריינית בהתאם".

 

אותו גורם מוסיף כי לעתים מנסים להפעיל את האזרח המדווח על המפגע, כדי שיצלם תמונות של השלכת הפסולת ויספק ראיות, שיעזרו למשטרה ביום שלמחרת לאתר את העבריין הסביבתי. אולם ביצוע "מארב צילום" שכזה, מסכן את חייו של האזרח. "משליכי הפסולת הם בריונים", הוא אומר. "מעקב וצילום אחריהם, הפוגעים בפרנסתם, מובילים לאיומים ולאלימות. זה מסכן את האזרחים".

 

פסולת בניין בשטחים הפתוחים (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
פסולת בניין בשטחים הפתוחים(צילום: הרצל יוסף)

 

לעתים מנסים במוקד לסייע באמצעות פנייה למשטרת ישראל ולמוקדים העירוניים. אולם גם זה לא תמיד זה מאפשר טיפול ראוי שכן המשטרה מתעדפת את המקרים שבטיפולה הישיר ואילו הרשות אינו פועלת בהיבט האכיפתי פלילי, אלא בפינוי הפסולת.

 

בעוד שהמשטרה הירוקה היא שאמונה על הצד האכפתי נגד מבצעי העבירה, הרשות המקומית היא הגורם האחראי על שמירת הניקיון בשטח המוניציפאלי והיא זו שמפנה את הפסולת לאתר מורשה, לאחר שאותו עבריין השליך אותה. משום כך, לא רק שמשליך הפסולת אינו בא על עונשו, אלא שמי שממן את הטיפול בפסולת הם האזרחי הרשויות.

 

שריפת פלסטיק ומפגעי אזבסט

השלכת פסולת בניין היא העבירה הנפוצה ביותר שאינה מטופלת בזמן אמת, בדרך כלל, אך לא היחידה. כך למשל, המחיר הגבוה של נחושת בעולם, הביא לתופעה של שריפת כבלים ומוצרים המכילים נחושת, על מנת לבודדה מהפלסטיק והגומי העוטפים אותה.

 

חומרים אלה פולטים בשריפה חומרים מסוכנים כמו CO (פחמן חד חמצני) ודיוקסינים. אבל רוב התושבים שמדווחים בשעות הערב או בסופי השבוע על מפגעי ריח, על כאבי ראש ועל בחילות - מתבקשים על ידי המוקדן לפנות למשטרה הירוקה רק ביום שלמחרת, או מופנים למוקד הרשות המקומית.

 

גורם אחר במשרד מציין כי בדיווחים על פירוק של אסבסט, הנחשב למסוכן במיוחד לבריאות - ההחלטה תמיד מגיעה לפתחו של מפקד המשטרה הירוקה. לעתים מוזנק פקח המשטרה לדבריו, אך גם כאן - לא תמיד. "הזנקת הפקח היא בהתאם לשיקול הדעת על המקרה הספציפי המתואר", סיפר ל-ynet.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "מדובר בטענה שאין לה שום אחיזה במציאות. המציאות היא שמוקד הגנת הסביבה אליו תושבים יכולים להתקשר בכל פניה פעיל 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. מפקחי המשטרה הירוקה מוזנקים לאירועים בהתאם לשיקול דעת ולצורך למנוע סכנה לסביבה ולחיי אדם, ללא כל קשר לשעת העבירה".

 

במשרד הוסיפו כי למרות שרוב העבירות המצויינות בכתבה, הן באחריות הרשויות המקומיות והפיקוח העירוני - אנשי המשטרה הירוקה יוצאים לטפל בהם. עוד ציינו כי תחת הנחיית המשטרה הירוקה פועלים גם 11 מפקחי יחידת יהלום של רשות הטבע והגנים וכן 11 שוטרים במדור להגנת הסביבה במשטרת ישראל.

 

"כך מממן המשרד להגנת הסביבה 65 שוטרים ומפקחים האוכפים את חוקי הסביבה ברחבי הארץ", ציינו במשרד. "בשונה ממשטרת ישראל, שם עובדים השוטרים במשמרות, מפקחי המשטרה הירוקה עצמם עובדים מסביב לשעון, כולל בסופי השבוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים