שתף קטע נבחר

אפוקליפסה עכשיו

השימוש שנתניהו וברק עושים ברטוריקה האפוקליפטית נועד לסמא את עיני הציבור, שלכאורה קיים איום קיומי מוחשי בגרעין האיראני. ההיסטוריה במזרח התיכון מוכיחה אחרת

דבריו של ראש אמ"ן לשעבר, אורי שגיא, בראיון שהעניק באחרונה מעוררים שאלות חשובות ביותר. שאלות אלו לא זכו עד כה לתשומת לב מספקת בדיון הציבורי על אודות הגרעין האיראני ועל הסכנות הטמונות בו. בעודו מטיל ספק עמוק בשיקול דעתם של ראש הממשלה ושל שר הביטחון ובעודו מביע חרדה עמוקה מהעובדה שגורלנו מופקד בידם של שני הרפתקנים אלה, הוסיף ואמר: "אני לא מזלזל באיום האיראני. בפצצה גרעינית איראנית תהיה סכנה. אגב, לא בשימוש אלא בעצם ההחזקה בה. אני מתקומם על זילות השימוש במונח 'איום קיומי'".

 

דברים אלה נוגעים לשורשיה של מחלוקת עמוקה המפרידה בין מצדדי התקיפה על מתקני הגרעין של איראן לבין מתנגדיה. הם נוגעים למידת הרציונליות של המנהיגים האיראנים. מצדדי התקיפה נמנים עם המחנה האפוקליפטי. הם גורסים כי משעה שיהיה בידיה של איראן נשק גרעיני היא לא תהסס להשתמש בו בהזדמנות הראשונה, גם אם הדבר יהיה כרוך בהשמדה ובהרס מוחלט של איראן. לדעתם של חסידי המחנה הזה, מנהיגי איראן קורצו מחומר אנושי מפוקפק המודרך על-ידי יצר הרס חסר רסן. הוא משתקף בלהט דתי בלתי נשלט של האייתוללות לפגוע באויביה של איראן גם אם הנזק הצפוי לה מפגיעה זו יהיה גדול באלף מונים מהנזק שהם יגרמו לאויביהם.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

הישרדות, משטרת נתניה / אורון שוורץ ויוגב נרקיס

ילדים טובים ירושלים / יהודית אופנהיימר

 

האם מנהיגי איראן רציונליים?  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האם מנהיגי איראן רציונליים? (צילום: רויטרס)
 

חסידיו של המחנה האפוקליפטי אינם מוכנים ללמוד דבר מההיסטוריה של המזרח התיכון. הם אינם מתרשמים מהתנהלותו המחושבת והזהירה של סדאם חוסיין, שגם הוא נתפש בשעתו כמנהיג ששיקולים רציונליים ממנו והלאה. כזכור, האיש ביקש לערב את ישראל במלחמת המפרץ הראשונה, מתוך רצון ליצור תסיסה איסלאמית חוצת גבולות נגד קואליציה רחבה של מדינות שפלשה לארצו בהנהגתה של ארה"ב.

  

לשם השגתה של מטרה זו, אימץ לפתע המנהיג החילוני לחיקו את הקוראן ושיגר לעברנו את טילי הסקאד שלו. היה ביכולתו להטעין את הטילים בראשי נפץ כימיים, אבל הוא בחר לא לעשות זאת. הוא הסתפק בראשי נפץ קונבנציונליים. את השימוש בנשק כימי עשה סדאם נגד יריב חסר אונים, נגד הכורדים בחלבג'ה בסוף שנות השמונים. בניגוד לתחזיותיו של המחנה האפוקליפטי, הפגין האיש התנהגות רצחנית ביותר אך רציונלית למופת.

 

התנהגותו המחושבת של סדאם חוסיין עולה בקנה אחד עם הנמנים עם המחנה האסטרטגי, אלה שמתנגדים לתקיפתם של מתקני הגרעין באיראן. הם מניחים שבדומה לסדאם חוסיין, גם המנהיגים האיראנים אינם לוקים בשכלם. אמנם מנהיגים אלה אינם נמנים עם חובבי ציון אך הם לא יעשו שימוש בנשק גרעיני, במיוחד לא נגד מדינה בעלת יכולת למכה שנייה, במיוחד לא נגד מדינה שהארסנל המלחמתי שלה כולל בין היתר, כך על-פי מקורות זרים, צוללות בעלות כני שילוח לטילים בליסטיים המצוידים בראשי נפץ גרעיני.

 

ועדיין, מתנגדי התקיפה אינם מקלים ראש בסכנה הכרוכה בעצם ההצטיידות של איראן בנשק גרעיני. זו אכן סכנה ממשית, אך לא קיומית. זו סכנה אסטרטגית. ההצטיידות של איראן בנשק גרעיני מגדילה מחד את מרחב התמרון הצבאי שלה ומצמצמת מאידך את מרחב התמרון הצבאי שלנו. כלומר, נשק גרעיני בידי איראן יכול להבטיח לאיראן חסינות הולכת וגדלה בבואה להיות מעורבת בשדה המערכה הקונבנציונלי בעתיד. ההצטיידות בנשק גרעיני תספק לה כוח הרתעה שיניא את אויביה מכל ניסיון להביס אותה כליל (עיינו ערך: עיראק), גם בתגובה למעורבותה בסכסוכים מקומיים, בין שבמישרין ובין שבאמצעות גרורותיה.

 

הרפתקה שעלולה להבעיר את המזרח התיכון

איראן מבקשת למעשה ליצור מאזן אימה מול ישראל ומול מדינות המערב. הנשק הגרעיני שיימצא ברשותה יכול להגביל את מרחב התמרון של אויביה. כך לדוגמה הנשק הגרעיני שיש בידינו - לפי מקורות זרים - הרתיע והגביל את היקפם של יעדי המלחמה של מצרים וסוריה נגדנו במלחמת יום כיפור. הן ידעו היטב שכל ניסיון להביא לתבוסה מלאה של ישראל יגרור אותה לעשות שימוש בנשק "יום הדין". איראן ומדינות האזור למדו היטב את ההיסטוריה. הימצאותו של נשק גרעיני בידיהן יגביל את חופש הפעולה הצבאי שלנו נגדן.

 

ייתכן שראש הממשלה ושר הביטחון יודעים בסתר לבּם שהנחות היסוד של המחנה האפוקליפטי רעועות. אפשר שבסופו של דבר גם הם נמנים עם המחנה האסטרטגי. ייתכן שהם יוזמים קמפיין הפחדה מבית היוצר של המחנה האפוקליפטי מתוך ידיעה שרק קמפיין מסוג זה יבטיח את תמיכתו של הציבור במתקפת מנע על מתקני הגרעין של איראן. השימוש שהם עושים ברטוריקה האפוקליפטית נועד לסמא את עיני הציבור. ראש הממשלה ושר הביטחון מניחים שקל יותר להבטיח את תמיכתו של הציבור למתקפת מנע שמטרתה לכאורה להסיר איום קיומי מוחשי מעלינו מאשר את תמיכתו בהרפתקה שנועדה לשמור על היתרון של ישראל בשדה המערכה הקונבנציונלי.

 

היסוד ההרפתקני של מתקפה זו טמון בנכונות של נתניהו וברק ליטול סיכון גדול וממשי כדי להבטיח יתרון זה. הוא טמון בנכונות של השניים ליזום מתקפה שתגרור אותנו לעימות צבאי ממושך עם איראן המאיים להבעיר בלהבות את המזרח התיכון כולו. יתרה מזאת, האופי ההרפתקני הכרוך במתקפה זו מתעצם למול ההערכה של גורמי צבא ומודיעין רבים שהיא לא תשים סוף לפרויקט הגרעין האיראני אלא רק תעכב את השלמתו בכמה שנים.

 

פרופ' יוסי יונה, אוניברסיטת בן גוריון ומכון ון ליר בירושלים. 

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם האיראנים באמת יטילו פצצת אטום?
מומלצים