שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

תסתכלו עליהם, תראו אותנו

הספורט שלנו ניראה כמו השדולה למענו. 25 מיליון שקלים נזרקים כל שנה כדי לסבסד שחקנים זרים. לא פלא שמכבי ת"א בכדורסל ומכבי חיפה והפועל ת"א בכדורגל, נחשבות בעיני רבים לנבחרות ישראל. מליניאק סוגר שנה

כישלון ישראל להביא מדליות באולימפיאדה, הוא תוצאה של תרבות קיצורי הדרך המאפיינת אותנו. האחראי לכישלונות החוזרים ונשנים, הוא משרד האוצר שמחויב לסיפוקים מיידים. זוהי לשון ההודעה שפרסמה ח"כ תירוש, יו"ר השדולה לקידום הספורט בכנסת, שהיא עצמה זו שמנעה ממשרד האוצר את ביטול הפטור ממס לספורטאים זרים, וגרמה לקיפוח ספורטאים ישראלים בהשוואה לזרים.

 

 אל תחמיצו את התקצירים ב-ynet ספורט:

 

הספורט שלנו ניראה כמו השדולה למענו. 25 מיליון שקלים נזרקים כל שנה כדי לסבסד שחקנים זרים, בעיקר בכדורגל ובכדורסל, מה שגורם לקבוצות להעדיף זרים, לפעמים גרועים, רק בגלל שהם זולים מישראלים. אחר כך מתפלאים למה אין שחקנים לבנות מהם נבחרת. לא פלא שמכבי ת"א בכדורסל ומכבי חיפה והפועל ת"א בכדורגל, נחשבות בעיני רבים לנבחרות ישראל.

 

המדינה מפקירה את ספורטאי הצמרת שלה. אברבוך (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
המדינה מפקירה את ספורטאי הצמרת שלה. אברבוך(צילום: אורן אהרוני)

 

 

הפטור ממס לספורטאים זרים, שח"כ תירוש מגנה עליו, הוא אסון. שחקנים זרים היו פעם "שחקני חיזוק". היום רובם הם שחקני שלל, שמגיעים רק בגלל הפטור ממס. ואיך זה קשור לכישלון של רוב הספורטאים בלונדון? המדינה, שמשקיעה בספורט רק 80 מיליון מתקציב של 300 מיליארד, מפקירה את ספורטאי הצמרת שלה לדמי אבטלה. תשאלו את אלכס אברבוך ומיכאל קלגנוב. מצד שני, ספורטאים אמיתיים שמקדישים 10-15 שנים מחייהם לאימונים בענפים אולימפיים, גומרים את הקריירה בביטוח לאומי. זה בלתי נסבל.

 

הטלפון של ראש הממשלה לזוכים במדליה או בגביע, הוא מופע מתוזמן של יועצי התקשורת שלו, לא בשביל לעשות לספורטאים כבוד, אלא הוא שתופס טרמפ על ההצלחה שלהם (שהוא לא תרם לה כלום) כדי לעשות כבוד לעצמו. הגיע הזמן שזוכי מדליות יסגרו לראש הממשלה את הטלפון בפרצוף. 80 מיליון זה פחות מההקצבה שאישרו למכללת אריאל, ואני לא נכנס לדיון אם צריך שם אוניברסיטה. הטוטו הוא כסף ציבורי, אבל זה לא משחרר את המדינה מתקצוב הספורט כמטרה לאומית. האם ביטלו את תקציב החינוך כי יש מפעל הפיס?

 

מופע מתוזמן של יועצי תקשורת? נתניהו (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
מופע מתוזמן של יועצי תקשורת? נתניהו(צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

לספורטאי בכיר בסגל האולימפי מגיעה פנסיה מהמדינה לכל חייו, בדיוק כמו לכל פקיד במשרד ממשלתי. במקום להציע מיליון שקלים למדליסט מתורם מזדמן, צריך לתת פנסיה קטנה של כמה אלפי שקלים, שתבטיח לספורטאי צמרת קיום בכבוד. זה ימשוך אולי עוד צעירים לעסוק בספורט רציני.

 

המהפך חייב להתחיל במערכת החינוך. נבחרת הכדורגל מובסת, כי אין לנו שחקנים שמסוגלים לרוץ. אנחנו משחקים בסלואו מושן. הבסיס הוא אתלטיקה. מלמדים ילדים למסור כדור, ואחר כך מנסים ללמד אותם לרוץ. הפוך, גוטע, הפוך. צריך למצוא את אלו שרצים מהר וללמד אותם לבעוט. את הכסף שישתחרר מביטול הפטור ממס ותקציבים נוספים, צריך להפנות גם להכשרת מורים למאמנים. מאמן חייב להגיע להשתלמויות, ולקבל תשלום עבור יום עבודה והוצאות נסיעה. כמו בשווייץ. לא יהיה ספורט בלי מאמנים ברמה גבוהה.

 

"בספורט אנחנו מדינת עולם רביעי". הנבחרת אחרי עוד הפסד (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
"בספורט אנחנו מדינת עולם רביעי". הנבחרת אחרי עוד הפסד(צילום: ראובן שוורץ)

 

הבעיה הכי גדולה של הספורט היא ניהול. ורשביאקים ועושי דברם, עסקנים כמו אבנר קופל, אבי לוזון ושטרן חלובה, מונעים מאנשים שיכולים לקדם את הספורט להשתלב ולתרום. בספורט אנחנו מדינת עולם רביעי, וחושבים אחרי עשרות כישלונות להעפיל למונדיאל וליורו, שהחלפת מאמן תפתור את הבעיה.

 

מטרות לשנה החדשה

1. ביטול פטור ממס לשחקנים זרים כבר בתקציב הקרוב.

 

2. פנסיה לספורטאים אולימפיים בכירים.

 

ומה עם הניהול? ורשביאק (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ומה עם הניהול? ורשביאק(צילום: אורן אהרוני)

 

3. העסקה של מאמנים כמורים, והכשרת מורים לאמנים, כדי לחזק את האתלטיקה בבתי הספר. לאתר ספורטאים בגיל צעיר, ולהפנות אותם למרכזי מצוינות אזוריים. להתנות תקציבים לאגודות ספורט, בשיתוף פעולה עם בתי הספר.

 

4. לבטל את שיטת התקצוב למרכזי הספורט, שנהנים היום מאחוז מהכנסות הטוטו (שרק גדלות). להפנות את הכסף ישירות לספורט, לפי קריטריונים חדשים.

 

שנה טובה!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
אלי גוטמן
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים