שתף קטע נבחר

ברמאללה עישנו נרגילה במקום לצפות באבו מאזן

הנשיא הפלסטיני, שבשנה שעברה זכה להפגנת תמיכה המונית ברחובות העיר, כבר לא מתבשם מאותה אהדה. "הנאומים הללו הם מילים ריקות. מה שמטריד אותי הם המחירים הגבוהים של הדלק, הבשר והשמן", הבהיר אחד התושבים

בניגוד למחיאות הכפיים הסוערות שנשמעו באולם העצרת הכללית בניו יורק, באחד מבתי הקפה הגדולים ברמאללה זכה אבו מאזן בפתיחת נאומו למחיאות כפיים חלושות של חלק מהיושבים בו. השאר העדיפו להמשיך בענייניהם: קריאת עיתון, עישון נרגילה או משחק קלפים. בכיכר יאסר ערפאת שבשנה שעברה התמלאה בעשרת אלפים פלסטינים נלהבים שהתקבצו יחד להאזין לנאומצו של הנשיא, הערב נדמה כי עולם כמנהגו נוהג. אין דגלים, אין אווירה חגיגית. השנה החליטה ההנהגה הפלסטינית שלא להקרין את נאומו של הראיס על מסכי ענק.  

 

עצרת האו"ם - דיווחים נוספים בחדשות ynet:

הקו האדום של נתניהו: לעצור את איראן לפני הקיץ

מורסי לא אמר "ישראל": "יש לשים קץ לכיבוש"

צפו: דיפלומט איראני מוקף מפגינים מחוץ לאו"ם

 

רמאללה השנה, לעומת אשתקד. האהדה נשחקה (צילום: בן קלמר, גיל יוחנן) (צילום: בן קלמר, גיל יוחנן)
רמאללה השנה, לעומת אשתקד. האהדה נשחקה(צילום: בן קלמר, גיל יוחנן)

 

"כל מה שמעניין את הפלסטינים עכשיו זה המצב הכלכלי הרעוע, יוקר המחייה וההפגנות שהיו כאן בשבועיים האחרונים", הסביר יוסף, נהג מונית פלסטיני שהמתין לנוסעים סמוך לכיכר מנארה כמה דקות לפני שפתח אבו מאזן בדבריו. "הנאומים הללו הם מילים ריקות. איך הנאום הזה יועיל לי? מה ייצא לי מזה? מה שמטריד אותי הם המחירים הגבוהים של הדלק, הבשר והשמן".  

 

רמאללה הערב. עסוקים בענייניהם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
רמאללה הערב. עסוקים בענייניהם(צילום: גיל יוחנן)

 

עוד קודם להפגנות האלימות שפקדו את הגדה בשבועות האחרונים, היה ברור שהשנה הרשות הפלסטינית לא תתאמץ להוציא את ההמונים לרחובות ערב הנאום. המהומות והשביתות רק ביססו עוד יותר את ההחלטה. "בהחלט הגזמנו בשנה שעברה", אמר ל-ynet אחד מבכירי הפתח בגדה בהתייחסו לחגיגות ברחובות בספטמבר אשתקד. "על מה היה הפסטיבל? זה היה מפגן כוח של תנועת פתח, אבל זה גרם לאנשים לחשוב שהמדינה הפלסטינית נמצאת ממש מעבר לפינה. הפעם כולם מרגישים שאין כאן מהלך היסטורי אמיתי. אחרי הכול, הפנייה היא לעצרת הכללית ולא למועצת הביטחון של האו"ם". 

 

נדמה שההנהגה וכך גם האדם ברחוב הפלסטיני הפנימו שנושאים אחרים הפכו בוערים יותר מהסוגיה הפלסטינית. "ארה"ב מתעסקת עם הבחירות, העולם מוטרד מהמצב בסוריה ומהסנקציות על איראן - לא מהפלסטינים", אמר הבכיר. ואילו אחד הפלסטינים שבחר שלא לצפות בנאום בבית הקפה הוסיף: "אולי עשרה אחוזים מהאנשים דיברו היום על הנאום של הנשיא. תסתכל בעצמך מהחלון - אף אחד לא נמצא מול הטלוויזיה. כולם מסתובבים ברחוב".  


אוהדי אבו מאזן צופים בנאומו בעצרת האו"ם, 2011 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אוהדי אבו מאזן צופים בנאומו בעצרת האו"ם, 2011(צילום: גיל יוחנן)
 

נאום שלא עושה רושם. רמאללה הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נאום שלא עושה רושם. רמאללה הערב(צילום: גיל יוחנן)

 

ההנהגה בישראל הגדירה את הבקשה הפלסטינית להכרה במדינה עצמאית כצעד חד-צדדי, אבל דווקא היום, כשאבו מאזן נושא את נאומו בעצרת הכללית - נפגשו בכירים פלסטינים שתומכים בפתרון שתי המדינות במסגרת כינוס של יוזמת ז'נבה עם צעירים ישראלים בעלי אוריינטציה פוליטית מהשמאל והימין המתון ברמאללה. הקבוצה ניהלה דיון פתוח על הקיפאון המדיני ועל הדרכים והאפשרויות לצאת ממנו.

 

התכנסות שכזאת ברמאללה אינה דבר של מה בכך בימים אלה, והיא לא הייתה מתקיימת ללא אישור מגבוה של לשכת אבו מאזן. "זה רק מוכיח שהרשות הפלסטינית לא עושה צעדים חד-צדדיים, שמעניין אותה לשמוע את דור העתיד של הפוליטיקה בישראל", אמר אחד המשתתפים הפלסטינים. "אנחנו מעוניינים להמשיך וממשיכים בפועל בדיאלוג עם ישראלים. אל האו"ם היינו צריכים ללכת יד ביד - הישראלים והפלסטינים".  

 

המתנחלים: איך הוא מעז?

לקראת סיום הנאום של הנשיא, סינן אחד הצופים: "ישראל רוצה שהמצב יישאר ככה. שיש שקט ואין מדינה. זה לא יעבוד לעוד הרבה זמן. אנשים נלחצים לקיר, ואז מה יהיה? כשאין לך כבר מה להפסיד, אתה תשוב ותהרהר באופציית הפיגועים". בסיום הנאום נשמעו שוב מחיאות הכפיים הסוערות מניו יורק. בבית הקפה לא היה אפילו אחד שעשה כן. בעלי המקום החזיר את המוזיקה לרקע, והיושבים שקעו שוב בענייניהם - בנרגילה, בעיתונים ובקלפים.

 

דבריו של הנשיא הפלסטיני עוררו תגובה נזעמת מצדם של המתנחלים. בנאומו טען אבו מאזן: "אנו עומדים בפני מציאות יומיומית של טרור מצד מתנחלים, התקפות על ידי מיליציות טרור של ישראלים הפכו למציאות יומיומית". גרשון מסיקה, ראש המועצה האזורית שומרון, אמר: "מתאים למכחיש השואה אבו מאזן לעוות את המציאות ביהודה ושומרון. כזבי הנוכל אבו מאזן, שדם נרצחי הטבח במעלות על ידיו, משלימים את כזבי אחמדינג'אד".  

 

ממועצת יש"ע נמסר בתגובה: "מדובר בזעקת הקוזק הנגזל אדם שעומד בראש רשות כה אלימה הפוגעת בנו שוב ושוב. הוא מעז לבוא ולהתלונן על פגיעות מעטות שנפגע עמו שלו, שגונו בפה מלא על ידי הציבור בישראל וביהודה ושומרון, כאשר הוא מצדו אינו משמיע גינויים ולו הרפים ביותר על הפגיעות החוזרות ונשנות של הטרור הפלסטיני".

 

גם שר החוץ, אביגדור ליברמן, שיגר תגובה חריפה: "זה היה נאום הסתה בוטה ומשתלח, שהבהיר לכל מי שחיים באשליות ומשקרים לעצמם מה הן הכוונות האמיתיות של אבו מאזן ולאן הוא חותר. במקום להודות לישראל שהצילה את הרשות הפלסטינית רק לפני מספר ימים מקריסה פיננסית והומניטרית, הוא בחר לשקר ולהשמיץ את ישראל. כל מי ששמע את נאומו של אבו מאזן מבין כי הוא לא מתכוון ולא רוצה להיות פרטנר להסדר".

 

Read this aricle in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו איתמר פליישמן ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אבו מאזן בניו יורק
צילום: AP
צילום:רויטרס
מאזיניו של הנשיא הפלסטיני באו"ם
צילום:רויטרס
צילום: גיל יוחנן
רמאללה הערב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים