שתף קטע נבחר

האם נמצא גלגל הצלה זמני לפניציה?

מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת הודיע כי ביכולתו להעביר לפניציה 7 מיליון שקל שהמפעל זכאי לקבל. נאמן פניציה אמר כי הכסף יסייע להחזיק את המפעל חודש נוסף. בינתיים, נראה כי במקום לאחד כוחות ולמנוע את סגירת מפעל הזכוכית, נלחמים בינהם ראשי הוועדות השונות מי ירשום על שמו את הצלתו

מעט אוויר לנשימה למפעל פניציה : מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת הודיע אתמול (ה') כי ביכולתו להעביר למפעל הזכוכית 7 מיליון שקל "תוך מספר ימים". נציג המרכז, אסף גרינוולד, גילה זאת לוועדת המשנה של ועדת הכלכלה שהתמנתה בראשית השבוע לחפש מקורות כספיים להצלת המפעל. גרינוולד אמר כי מדובר "בכסף שהמפעל זכאי לקבל ממרכז ההשקעות".

 

כתבות נוספות על משבר פניציה

אבנים וצמיגים בוערים בפניציה, הסגירה נדחתה

משבר פניציה: גפני מעכב 35 מיליון לרשות הגז

יצילו את פניציה? התמ"ת והאוצר ביקרו במפעל

 

הנאמן של פניציה, רו"ח חן ברדיצ'ב, שהתמנה במסגרת הקפאת ההליכים שביקש המפעל, אמר לוועדה כי "אם נקבל את הכסף הזה המפעל יידע להרוויח זמן, לפחות עד אמצע נובמבר, במסגרת המאמצים למציאת פתרון למשבר". זאת לאחר שהמנכ"ל ערן חיימוביץ אמר לוועדת הכלכלה בראשית השבוע כי יש לו אמצעים לשרוד עד ל-15 באוקטובר.

 

רווח הזמן נדרש לסיום ההליכים להתחלת יישום החלטת הממשלה לחיבור המפעל למוביל הגז הארצי והסדר הביניים לאספקת גז באמצעות מכליות. הכסף דרוש למפעל כאוויר לנשימה למימון הפרשי העלויות של הסקת התנור במזוט היקר פי 4 ממחיר הגז שהיה אמור להגיע ב-2010 ועליו התבססה התכנית העסקית של המפעל.

 

המשבר החריף עד איום בסגירת המפעל, כשהבעלים האמריקניים של חברת האם "גארדיין" סירבו להמשיך לממן את הפרשי העלויות. יו"ר ועדת המשנה ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) הודיע בעקבות המסר של מרכז ההשקעות על הזמינות של 7 מיליון השקלים, כי יפנה מיד לשרי התמ"ת והאוצר וידרוש את עזרתם להעברת הכסף למפעל בהקדם האפשרי.

 

7 מיליון יספיקו לחודש נוסף

גלגל ההצלה נמצא כבר בישיבתה הראשונה של ועדת המשנה. חבר הוועדה ח"כ עמיר פרץ (עבודה) שאל את הנאמן ברדיצ'ב, כמה זמן יוכל המפעל להמשיך לעבוד, מעבר ל-15 באוקטובר, אם יקבל את הכסף ממרכז ההשקעות. הנאמן נמנע מהתחייבות חד משמעית על מועד מדויק, אבל העריך כי ב-7 מיליון שקל ניתן "לקנות חודש נוסף".

 

הנאמן הבהיר כי קבלת התחייבות המדינה לגבי המועד החדש של אספקת הגז הטבעי בצינור מאפריל 2014 ובמכליות בתקופת הביניים, תאפשר לחברה לקבל לפחות מימון ביניים עד שיימצא משקיע נוסף לטווח ארוך, אם גם לוח הזמנים החדש ישתבש. המצוקה הכספית של המפעל נובעת גם מהתייקרות עלויות נוספות מעבר למחיר הדלק.

 

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) מסר לוועדת המשנה בהמשך הישיבה כי התקשר עם מנהל מרכז ההשקעות, חזי צאיג, שאמר כי ככל שהדבר תלוי במרכז, ניתן לכנס את הנהלתו לישיבה מיידית לקבלת החלטה רשמית כך שהכסף יועבר למפעל מיד לאחר חול המועד סוכות.

 

על סמך כל המידע שנמסר לוועדת המשנה, סיכם היו"ר ח"כ אילטוב את הדיון, בהודעה שיבקש גם את התערבותם המיידית של שרי התמ"ת והאוצר לזירוז הליכי העברת הכסף מהמרכז למפעל. הוא הודיע שוועדת המשנה תשוב ותתכנס לישיבת מעקב אחר הכסף המובטח מיד אחרי סוכות.

 

במקביל לפעילותה של ועדת המשנה קיימת ברקע התערבות ועדת הכספים במשבר פיניציה, אף היא מראשית השבוע, יום לפני הדיון שנערך בוועדת הכלכלה שבסיכומו הוקמה ועדת המשנה. יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) דרש התערבות מיידית של משרדי האנרגיה והאוצר לעזרת המפעל.

 

גפני אף נקט בסנקציה של עיכוב תקציבים שנועדו לרשות הגז הטבעי בהיקף של 35 מיליון שקל כלחץ על משרדי הממשלה למנוע את סגירת המפעל. לא מן הנמנע כי הלחץ של גפני הוא שהחל להזיז את גלגלי הממשלה. למחרת מיהר שר האנרגיה עוזי לנדאו להעביר בממשלה את ההחלטה על חיבור המפעל בצינור למוביל הגז הארצי, ואיכשהו נמצא גם גלגל ההצלה של הכסף ממרכז ההשקעות.

 

הכפילות בלחצים המקבילים של שתי הוועדות – הפועלות אחרי שתי ישיבות נפרדות יום אחר יום, במקום לעשות יד אחת לטובת קרבן המשבר – משקפת את התחרות הפוליטית החוזרת בין ראשי ועדות הכנסת במצבי משבר דומים. הם מתחרים לא איך להציל את הקורבן התורן אלא מי ירשום על שמו את מבצע ההצלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל פניציה, ירוויח קצת זמן
צילום: חגי אהרון
מומלצים