שתף קטע נבחר

בונים בחולות: מה יעלה בגורל חיות הבר בחולון?

בחברה להגנת הטבע חוששים כי 400 דונם של חולות טבעיים שיישארו לאחר בנייה של כ-12 אלף יחידות דיור בחולות חולון, לא יאפשרו לחיות הבר, ביניהן גם מכרסמים המצויים אך ורק בישראל, לשרוד בשטח. בחברה קוראים להגדלת השטח הטבעי ל-800 דונם. "זהו אי אקולוגי חשוב", הם אומרים

מריון החולות, מכרסם פרוותי עם זנב ארוך אולי נראה כמו חולדה מגושמת, אך מדובר באחד היונקים הנדירים שקיימים אך ורק בישראל. היונק הצמחוני שחי במחילות באיזורי חולות וקרקעות לס, נתון בסכנת הכחדה בשנים האחרונות.

 

איזורי החולות הטבעיים במישור החוף המשמשים לו כבית מתכרסמים בהדרגה עקב בנייה מאסיבית לשטחי מגורים וכבישים.  למרות מימדי גופו הבינוניים, התזונה שלו המתבססת על זרעים וצמחים, מהווה נשק טבעי יעיל נגד מיני צמחים פולשים לחולות.

 

המריון יחד עם מכרסמים נוספים כדוגמת גרביל החוף וירבוע מצוי, מהווים רק חלק מדגמי קטן ממגוון העשיר של חיות הבר וצמחים ששרדו עד כה באיזור החולות בדרום חולון.

 

מריון חולות. נדיר, מגושם ויעיל נגד צמחים פולשים (צילום: בועז שחם) (צילום: בועז שחם)
מריון חולות. נדיר, מגושם ויעיל נגד צמחים פולשים(צילום: בועז שחם)

 

כעת בחברה להגנת הטבע חוששים כי כי תוכנית הפיתוח הגדולה בדרום חולון, בה מתעתדים להקים מעל ל-12 אלף יחידות דיור בנוסף ל-930 אלף מ"ר המיועד לשטחי תעשייה ותעסוקה, תותיר אזור טבעי קטן ביותר, שעלול לאיים על סיכויי ההישרדות של המריון החולות וחיות בר אחרות.

 

בשבוע שעבר הגישה החברה את התנגדותה לתוכנית המתאר בצירוף עם חוות דעת של ד"ר עודד כהן, מומחה לחולות. בחברה הסבירו כי אינם מתנגדים לבנייה הכוללת, אך טוענים כי החלק שישמר לאחר הבנייה כפארק חולות טבעי לא יאפשר למערכת הביולוגית הייחודית להתקיים במקום.

 

כל מכרסם זקוק לפחות לדונם של חולות כדי לשרוד

"איזור החולות באיזור ראשון לציון, בת-ים וחולון כוסה ביישובים בעשורים האחרונים ולמעשה, עם תוכנית הפיתוח העתידית יישאר מעין אי של איזור חולי שיכותר בשטחי מגורים", מסביר ל-ynet  משה פרלמוטר, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע באזור המרכז. "מדובר במקום עשיר בבעלי חיים וצמחים, שחלקם נדירים וקיימים רק בישראל. השאלה הגדולה היא כמה אפשר לנגוס מהשטח הטבעי אך עדיין לאפשר לחיות הבר לשרוד ולהתרבות".

 

על פי התוכנית המוצעת על ידי עיריית חולון מתוך שטח של אלף דונם, יוגדר "הלב השמור" שהיקפו לא יקטן מ-400 דונם ומסביבו תישמר גם מעטפת חיצונית בשטח של 150 דונם, בין איזורי מגורים ופארקים ציבוריים לשטחים הטבעיים.

 

"כל מכרסם זקוק למחייתו לשטח של דונם לפחות כדי למצוא מזון, לבסס טריטוריה ולהתרבות", מסביר פרלמוטר ומדגיש כי "על פי התוכנית הקיימת, 400 הדונם יספיקו בקושי לקיים אוכלוסיה בריאה של 500 מכרסמים". 

 

בחוות הדעת שהגיש ד"ר עודד כהן, צויין כי "המכרסמים הם אוכלי זרעים ולכך חשיבות רבה לשימור חולות חשופים מצומח. המכרסמים מהווים מרכיב חשוב בדיאטה של זוחלים, יונקים טורפים ועופות דורסים, ומכאן חשיבותם ליציבות המערכת האקולוגית כולה".

כהן הדגיש כי השטח המוצע קטן מכדי לאפשר לאוכלוסיית המכרסמים והזוחלים להתקיים, בשילוב עם גידול בסבירות הטריפה שלהם ע"י שועלים, כלבים וחתולים משוטטים.

 

גרביל חוף (גרביל אלנבי). נתון בסכנה ונטרף ע"י חתולי בית (צילום: דותן רותם) (צילום: דותן רותם)
גרביל חוף (גרביל אלנבי). נתון בסכנה ונטרף ע"י חתולי בית(צילום: דותן רותם)

 

"שטחים מתחת ל-400 דונם חשופים לקטסטרופה"

"בישראל שבה קצב הפיתוח הוא מהגבוהים בעולם המפותח. שטחים טבעיים שגודלם 400 דונם ומטה נוטים להיות חשופים לקטסטרופות, להכחדת מינים, ולהשפעות אדם שליליות. במקרה של חולות חולון מדובר ב"אי אקולוגי", כלומר שטח טבעי מנותק לחלוטין משטחי חולות סמוכים כמו חולות ראשון לציון", כתב כהן בחוות הדעת שהוגשה בצירוף להתנגדות החברה לתוכנית המתאר.

 

בחברה טוענים כי הקירבה של החולות לאזורי המגורים, טומנת בחובה גם סכנת טריפה של המכרסמים והזוחלים על ידי חתולי רחוב הנפוצים באזורי מגורים ואף לזיהום אור חזק מבנייני המגורים המתכוננים להיבנות בשולי הפארק ועלולים לפגוע בפעילות בעלי החיים הפעילים בלילה. 

 

בחברה מציעים בהתנגדות גם אפשרות חלופיות להרחבת שטח החולות השמור הנוגעות לסלילת כביש באיזור, תכנון עתידי לשימוש בשטחים וכן שינוי של מתחם מבני הקרקע שאמורים להיבנות על החולות.  

 

לדברי החברה, "שטחי החולות הנמצאים בשטח התכנית הם משאב טבע נדיר ברמה ארצית ובעל חשיבות רבה ברמה המקומית. שטח טבעי מעין זה הוא ייחודי במחוז תל אביב, הנמצא במגמה מתמדת של פיתוח, אשר מצמצם בהדרגה את עתודות השטחים הטבעיים הפתוחים העומדות לרשות הציבור הרחב, המשמשים, מעבר לבית גידול לבעלי חיים, גם למטרות טיול, בילוי, פנאי ונופש בחיק הטבע".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בועז שחם
מריון החולות. מכרסם נדיר שמצוי בישראל ובצפון סיני בלבד
צילום: בועז שחם
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
החשש: ללא מכרסמים אוכלי זרעים, מיני צמחים פולשים ישגשגו
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
בחברה להגנת הטבע קוראים להגדלת השטח הטבעי ל-800 דונם
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מומלצים