שתף קטע נבחר

ישראל בודקת: המל"ט היה בדרך לדימונה?

אחרי איסוף שרידי המל"ט שהופל באזור יער יתיר שבדרום, מנסים לנתח במערכת הביטחון להיכן שוגר. אחת האפשרויות: נסראללה שיגר אותו למתקן הגרעיני בדימונה. בישראל מתלבטים כיצד להגיב. צה"ל משדרג את יכולות זיהוי המל"טים. החשש: מטוסים זעירים יופעלו לפגיעה במתקנים אסטרטגיים

לאחר שחיל האוויר יירט את המל"ט - כנראה מתוצרת איראן - מעל ליער יתיר שבדרום הר חברון מנסים לבדוק להיכן היו מועדות פניו. אחת האפשרויות שבודקים כעת במערכת הביטחון היא שהמל"ט היה בדרכו אתמול (שבת) לבחון אפשרות חדירה לאזור המתקן הגרעיני בדימונה, אולי אפילו לבדוק אפשרות של פגיעה בתוכו בעימות עתידי. מתחזקת ההערכה שהמזל"ט יצא מלבנון, כנראה למשימת איסוף מודיעין ובדיקת תגובת צה"ל.

 

קראו עוד על הפלת המל"ט:

המזל"ט שהופל: בדיקה איראנית למערך הגילוי / רון בן ישי

חיל האוויר יירט כלי טיס זעיר חשוד בדרום / יואב זיתון

 

גם אם מעשה שכזה היה מצליח לחיזבאללה ולאיראנים, ספק אם היה בו כדי לגרום נזק ממשי למתקן בדימונה, אבל הוא היה מעניק נקודות יוקרה פסיכולוגיות לחיזבאללה. מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, איים באחרונה לפגוע במטרות אסטרטגיות בישראל, בין היתר בתחנות כוח. האיראנים יודעים שלישראל יש יכולות להתמודד עם רקטות וטילים באמצעות מערכות החץ וכיפת ברזל. התמודדות עם מל"ט איטי מציבה אתגר מסוג שונה.

 

הפעלה של מל"ט בטווחים שכאלה מצריכה אמצעים מתקדמים שעד כה לא היה ידוע שקיימים בידי חיזבאללה. אחת האפשרויות שייבדקו כעת על-פי שרידי המל"ט היא אם לא נשלט ממתקן בקרה בלבנון אלא הוכוון על-ידי GPS (ניווט לוויני) לפי נקודות ציון שנקבעו לו מראש. ייתכן שאז הוא ניווט את עצמו באופן אוטומטי והיה אמור לחזור למפעיליו בדרך זו או להשמיד את עצמו מעל הים.

  

מסוקים הוזנקו לאזור יער יתיר  (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
מסוקים הוזנקו לאזור יער יתיר (צילום: חיים הורנשטיין)

כוחות צבא סמוך למקום היירוט (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
כוחות צבא סמוך למקום היירוט(צילום: חיים הורנשטיין)

הסריקות אחר שרידי המל"ט ()
הסריקות אחר שרידי המל"ט

 

חשש: מל"ט יפגע במתקן אסטרטגי

בישראל עדיין מתלבטים כיצד להגיב לאירוע. ייתכן שישראל תחליט לנוכח היירוט המוצלח ולנוכח המצב הנפיץ באזור כולו לגלות איפוק ולא להגיב. בוודאי שלא תגובה מאסיבית שעלולה להצית התלקחות אזורית כוללת. גורם בכיר במערכת הביטחון: "ישראל מודעת ליכולות הטכנולוגיות של איראן וחיזבאללה. הדיון שמתנהל מאז האירוע הוא כיצד להתייחס ולהגיב לחדירה כזו של מל"ט, והאם להשוות אירוע כזה לאירוע של שיגור טיל או רקטה מלבנון, שזוכה לתגובה מיידית של ירי ארטילרי או מהאוויר למטרות בדרום לבנון".

 

אנשי מערך הבקרה האווירית בחיל האוויר זיהו את חדירת המל"ט לשטח ישראל וכיוונו אליו את שני מטוסי הקרב ואת כוחות הנ"מ. בצה"ל עמלים על שדרוג יכולות הגילוי והזיהוי של המערך לנוכח השינויים במזרח התיכון ושדרוג היכולות במדינות האויב. אחד הדגשים הוא על שיפור יכולות זיהוי ואיתור של כלי טיס זעירים ובלתי מאויישים. ששניים מהם כבר יורטו כאשר חדרו לישראל בשלהי מלחמת לבנון השנייה. החשש העיקרי ממל"טים הוא משימוש בהם כטיל מדויק מאוד שמיועד לפגוע במטרות אסטרטגיות כגון בסיסי צה"ל או מתקנים לאומיים, תוך ניצול הטיסה בגובה נמוך ובחתימת מכ"ם נמוכה יחסית לטיל או רקטה.

 

"אנחנו עדיין מנסים להטמיע מכ"מים חדשים שמגדילים את טווחי הגילוי שלנו בעשרות קילומטרים למטרות נמוכות", הסביר ל-ynet לאחרונה גורם בכיר במערך הבקרה האווירית, "במלחמה הבאה יגיעו מל"טים סוריים ואיראניים גם למשימות התאבדות. הם אינם שוקלים הרבה, אבל מדויקים. מדובר באיום תודעתי ויש להם יכולות לטוס למרחק של מאות קילומטרים".

 

בכיר לבנוני לשעבר: זה מל"ט אמריקני

המל"ט בעל הטווח הארוך נשלח בתחילה משטח לבנון מערבה לעומק המרחב האווירי שמעל לים התיכון, ואז עבר מסלול דמוי האות חי"ת, שהצלע השלישית שלו הייתה לכיוון החוף מעל לרצועת עזה. הוא שהה בשטח ישראל פחות מחצי שעה ולא נשא עמו חומרי נפץ. שני מטוסי "סופה" (F-16I) מ"טייסת האחת" שבמחנה רמון הוזנקו לעברו. מרגע כניסתו לשטח ישראל ועד ליירוטו, המל"ט היה גם תחת "אחיזה" של מערך הנ"מ של חיל האוויר, וניתן היה ליירטו גם מהקרקע. יחידת הבקרה האווירית של חיל האוויר זיהתה אותו עוד כשהתקרב לחופה של רצועת עזה.

 

למרות שהמל"ט היה במעקב, כאמור, במהלך טיסתו מלבנון לישראל, באיראן

וגם בחיזבאללה עדיין לא מגיבים רשמית להפלתו ולא לקחו אחריות על שיגורו. משהו על המבוכה שלהם יעיד ראיון שקיימה רשת הטלוויזיה האיראנית "Press Tv" המשדרת באנגלית עם הגנרל בדימוס הלבנוני הישאם ג'אבר, שהעריך שהמל"ט הוא בכלל אמריקני. גם הוא דיבר על הרגישות של חדירת מל"ט שכזה לנגב, בשל הימצאותו של הכור בדימונה ומשום שהנגב הוא "מחסן החימוש הגרעיני של ישראל".

 

"אף אחד עדיין לא יודע מאיפה המל"ט הגיע, אבל לפלסטינים אין כלי טיס מתוחכמים שכאלה. אולי הוא הגיע מסיני או ממצרים, אבל אני תומך בהערכה שמאחר שהגיע מכיוון הים ייתכן שהוא הגיע מנושאת מטוסים אמריקנית ונורה בטעות", אמר הבכיר הלבנוני לשעבר. הוא העלה את האפשרות שכלי הטיס שוגר מאחד הבסיסים האמריקניים בסעודיה ושישראל יירטה אותו מבלי שידעה מהיכן הגיע. הוא שלל את האפשרות שהמזל"ט הגיע מלבנון או מירדן ואמר שיש לחכות לסיום החקירה הישראלית. לדבריו, אם ישראל תשמור על שתיקה לאחר סיום החקירה ותסגור את התיק, משמעות הדבר שהמל"ט הגיע מגורם ידידותי, "אין זה אינטרס ישראלי לדבר על כך".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 06/10/2012 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המל"ט ברגע הפגיעה
צילום: באדיבות דובר צה"ל
צילום: רויטרס
זה היה היעד? הכור בדימונה
צילום: רויטרס
מומלצים