שתף קטע נבחר

המחאה בדרך: מרפאת הפלות ראשונה באירלנד

זה שנים ששמרנים באירלנד ובצפון-אירלנד מונעים פרסום הנחיות המתירות לנשים לבצע הפלות במקרים מסוימים, ורופאים נמנעים מלסייע להן מחשש שייתבעו. קליניקה חדשה שתיפתח בבלפסט תחסוך ל-4,000 נשים בשנה את הדרך לבריטניה

מרפאה ראשונה שתבצע הפלות לנשים עומדת להיפתח בשבוע הבא באי האירי, צעד שבא אחרי עשרות שנים של ערפל וחוסר ודאות בנוגע לזכאות המשפטית לבצע הפלה או לעבור אותה בשני חלקיו של האי - ברפובליקה של אירלנד ובטריטוריה של צפון-אירלנד. עד כה הייתה הגישה לאפשרות של ביצוע הפלה מוגבלת ביותר שם.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

עוד חדשות מהעולם :

יועץ לרומני: בחירתו תקטין הסיכוי שישראל תתקוף דווקא בימי האולימפיאדה: ירידה בתיירות לבריטניה

ארדואן: המטוס נשא נשק רוסי שיועד לצבא אסד

המחבלים מצרפת הותירו צוואות: 'ה-iPod לאחותי'

 

מרפאת מארי סטופס אמורה להיפתח בשבוע הבא בבלפסט, בירת צפון-אירלנד, טריטוריה השייכת לבריטניה. אנשי המרפאה מתכוונים לאפשר הפלות ללא ניתוח לנשים הנמצאות בהיריון פחות מתשעה שבועות. הם מעריכים שפעילים נגד הפלות יפגינו נגד המהלך, ולכן מסרבים לפי שעה לחשוף את כתובתה המדויקת של הקליניקה. ככל הידוע, נשים שיגיעו לטיפול במרפאה יקבלו תרופה הגורמת להפסקת ההיריון רק אם רופאים יקבעו שהמשך ההיריון עלול לפגוע בבריאותן הפיזית או הנפשית.

 

הפלות בנסיבות כאלה אמורות להיות חוקיות כבר כעת בשני חלקי אירלנד, אולם זה עשרות שנים שהמחוקקים שם נמנעים מהבהרה מלאה של התנאים שבהם מותר לבצע הפלה. לפיכך הם משאירים לבתי החולים ולרופאים לקבוע בעצמם אם לבצע הפלה, אולם אלה חוששים שייאלצו להתמודד עם תביעות אם יזוהו באופן פומבי כמספקים של שירותי הפלות.

 

אירלנד וצפון-אירלנד על המפה. 4,000 נשים בשנה נוסעות להפיל בבריטניה ()
אירלנד וצפון-אירלנד על המפה. 4,000 נשים בשנה נוסעות להפיל בבריטניה

 

בבלפסט שבצפון אירלנד, המחוקקים מנעו בעבר שוב ושוב פרסומם של קווים מנחים לרופאים בכל הנוגע להפלות. בדבלין ממשלות אירלנד לדורותיה סירבו לאשר חוק העולה בקנה אחד עם פסיקה פורצת דרך של בית המשפט העליון ב-1992, לפיה יש להפוך הפלות לחוקיות כדי להציל חייהן של נשים, כולל במקרה שהן עצמן מאיימות להתאבד.

 

"החוק בצפון-אירלנד מאוד לא-ברור עבור נשים רבות ואנשי רפואה רבים", אמרה דון פרביס. "הקליניקה שלנו תספק אווירה

בטוחה, דואגת ורגישה עבור הנשים". פרביס אמרה כי היא מעריכה שנשים מהרפובליקה של אירלנד יגיעו מהדרום, שבו יש בעיקר נוצרים קתולים, מפני שכך הן יוכלו לקבל סיוע מהיר יותר וזול יותר מאשר באמצעות נסיעה לבריטניה. דבלין נמצאת במרחק של נסיעה בת שעתיים מבלפסט.

 

למרות השינוי ההיסטורי בדמות פתיחתה של המרפאה החדשה, כל אשה שלהריונה מלאו יותר מתשעה שבועות או שאינה מוגדרת ככזו הנשקפת לה סכנה מההיריון, עלולה להיאלץ עדיין לעשות את הדרך המסורתית שעושות יותר מ-4,000 נשים איריות מדי שנה בדרך אל ההפלה הנכספת: טיסה לבריטניה, שם ההפלות חוקיות מאז 1967. כיום כל אשה בבריטניה יכולה לבצע הפלה עד לשבוע ה-24 להיריון.

 

אף שקליניקת ההפלות הראשונה באירלנד עדיין תדרוש מנשים לעמוד בתנאים מגבילים מאוד, חשוב לזכור שמבחינת הפעילים נגד הפלות באירלנד הפלות הן דבר פסול בכל מקרה שהוא. לטענתם, אין לאפשר לרופאים להתיר ביצוע הפלות על בסיס בריאות נפשית. הנושא הזה מאחד שמרנים חברתיים מכל הסוגים ברחבי צפון אירלנד, כולל בריטים פרוטסטנטים ואירים קתולים.

 

מחוקק פרוטסטנטי, ג'ים אליסטר, אמר כי בתי החולים של צפון-אירלנד כבר מאפשרים הפלות במקרים שבהם חייהן של נשים נמצאים בסכנה. הוא האשים את אנשי הקליניקה כי הם מבקשים להרחיב את הגישה להפלות. "בשביל מה צריך את

המרפאה הזו?", שאל אליסטר, "חייב להיות מניע נסתר לניסיון הזה לדחוק את הגבולות".

 

ברנדט סמית', מנהיגה של ארגון נגד הפלות הנקרא "חיים יקרים", אמרה כי תומכיה מתכוונים להפגין נגד המרפאה. לדבריה היא תנסה לגרום למשטרה, לתובע הכללי של צפון-אירלנד ולמשרד הבריאות לסגור את המרפאה. "אני פשוט זועמת. לארגון העושה רווחים ממותם של ילדים שלא-נולדו אין מקום בצפון-אירלנד. זעקה תישמע מצד העם, הממשלה והכנסיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפעילים נגד הפלות מבטיחים למחות
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים