שתף קטע נבחר

קברו של משה דיין הושחת: "שר המחדל"

אזרח שעבר בבית הקברות בנהלל הבחין בכתובת שרוססה על קברו של הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר: "בשם הנופלים". דיין נתפש כאחראי מרכזי לכשל במלחמת יום הכיפורים. רות דיין: "אני מזועזעת, לא נותנים למתים אפילו לשכב בשקט"

המחדל הגדול עדיין בוער בעצמות: זמן קצר לאחר יום השנה ה-39 למלחמת יום הכיפורים רוססה על קברו של שר הביטחון לשעבר משה דיין כתובת "שר המחדל, בשם הנופלים". אזרח שעבר הבוקר (יום ג') בבית הקברות שבו קבור דיין בנהלל הבחין בכתובת, וכן בנקודות אדומות רבות, ככל הנראה סמל לטיפות דם, ודיווח על כך למשטרה.

 

עוד בחדשות ynet:

 

הכתובת התגלתה בדיוק ביום השנה ה-31 למותו של דיין, לפי התאריך הלועזי. במשטרת מגדל העמק מעריכים כי הכתובת רוססה שעות אחדות לפני שנמצאה, שכן כוחות משטרה היו בפעילות באזור עד 22:00 אמש ולא הבחינו בדבר. את ההשחתה גילה יצרן מצבות מאזור עפולה, שהגיע למדוד קבר טרי של תושב נהלל שנפטר לפני מספר ימים. מפקד תחנת  מגדל העמק, סגן ניצב מני בנימין, אמר כי טרם הוגשה תלונה רשמית, וכי בעקבות דיווח של האזרח נפתחה חקירה.

 

"הצוותים מתעדים את הכתובת והחקירה בראשיתה", אמר. "כל כיווני החקירה פתוחים ואנחנו מעריכים שהכתובת אותנטית ונכתבה על ידי אנשים שנפגעו במהלך המלחמה. הכתובת רוססה בעברית רהוטה, בלי שגיאות". במשטרה ציינו כי לא נפגעו מצבות נוספות, וכי זו הפעם הראשונה שהתנכלות כזו מתרחשת במקום.

 

אלעד בצר, מזכיר מושב נהלל, אמר כי מדובר בלא פחות מטרור. "זו חציית קו אדום, ומעבר לכך, למרות שלאנשים יש דעות וכאבים, בית קברות הוא מקום מכובד ואינו המקום לוויכוחים כאלה". בצר הוסיף כי לאחר שנמסר למזכירות המושב על ההשחתה, הגיע צוות למקום ומחק את הכתובות. "אנחנו רואים את האירוע בחומרה ומקווים שהמשטרה תנקוט בכל האמצעים הדרושים כדי לאתר את המבצע ולהביא אותו לדין".

 

"זה פשוט רוע, למי זה מועיל?"

רות, אלמנתו של דיין אמרה לחדשות ynet ברדיו כי "לא נותנים למתים אפילו לשכב בשקט. כמו כל אחד, אני חושבת שזה חוצפה. למי זה מועיל בכלל? אין לי מושג, זה פשוט רוע, אין לי מילה אחרת. זה גדל אצלנו, אני פשוט מזועזעת, מזועזעת על כל דבר כזה".

 

דיין זורק כדורי שלג בירושלים, 1949 (צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון) (צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון)
דיין זורק כדורי שלג בירושלים, 1949(צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון)

 

עם בן גוריון במהלך סיור ביחידות צה"ל, 1953 (צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון) (צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון)
עם בן גוריון במהלך סיור ביחידות צה"ל, 1953(צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון)

הפסקת אוכל במהלך סיור בקדש ברנע, 1956 (צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון) (צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון)
הפסקת אוכל במהלך סיור בקדש ברנע, 1956(צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון)

"כתב מלחמה" בוויטנאם, 1966 (צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון) (צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון)
"כתב מלחמה" בוויטנאם, 1966(צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון)
 

בתו של דיין, יעל, הוסיפה כי "זה מזעזע מחדש שהשנים לא מרככות שנאות והתפרצויות מהסוג הזה. מאוד צר לי, זה דבר שהוא בגדר עבירה אבל מעבר לכך, הריסוס הפך להיות צורת התבטאות נפוצה. ריסוס ביד ושם, במסגדים וכעת בקבר זו ירידת מדרגה בצורת ההתבטאות. פשוט לוחצים על משהו ומרססים. יד קלה. מה, הבן אדם לא מבין שזה דברים שבל יעבור? כל שנה מתעוררים יצרים, אבל אף פעם לא היה ביטוי פיזי של חילול קבר. זו שאט נפש, זה מזעזע, אין לי מילים". 

 

משרד הביטחון גינה בכל תוקף את השחתת קברו של דיין, ומסר כי אנשי היחידה להנצחת החייל יצאו לחלקה הצבאית בבית העלמין בנהלל כדי לתקן את הנזקים. בהמשך מתכוונים אנשי היחידה להגיש תלונה במשטרה. היום, יום השנה ה-31 למותו של דיין, פרסם ב"ידיעות אחרונות" הכתב ראובן וייס תמונות שנחשפו כעת מתקופות שונות בקריירה העשירה שלו.

 

יושבת ראש ארגון אלמנות ויתומי צה"ל, נאוה שהם סולן, הביעה שאט מהמעשה. "השחתת קברו של דיין מבטאת פגיעה בזכרם של הנופלים אותם הוביל במלחמות ישראל בשם העם, המדינה וצבאו. לנסות לקשור את הנופלים או בני משפחותיהם לפעולה אלימה שכזו מהווה פגיעה קשה בזכרם של הנופלים. אף אחד לא יכול לדבר בשם הנופלים מלבד בני משפחותיהם. המעשה הוא ביטוי לאלימות הנוראה שהביאה לפני 17 שנה להירצחו של ראש ממשלה בישראל, שמביאה היום לפעולות 'תג מחיר', ולצערי לא הרבה השתנה".

 

דיין כיהן כרמטכ"ל הרביעי של צה"ל בשנים 1953-1958 ובהמשך עבר לפוליטיקה וכיהן כשר החקלאות, שר הביטחון ושר החוץ. ערב מלחמת ששת הימים התמנה, בעקבות לחץ פוליטי וציבורי, לשר הביטחון. חלקו בניצחון הביא לו מוניטין ברחבי העולם.

 

הוא נחשב לאחד המדינאים הישראלים המפורסמים בעולם, אך גם כמדינאי שנוי במחלוקת. עד לפרוץ מלחמת יום הכיפורים זכה להערצה ולהערכה בציבור הישראלי בעיקר בזכות הדימוי שנוצר לו כ"מר ביטחון". אולם בעקבות המלחמה שגבתה יותר מאלפיים הרוגים הוא נתפש כאחראי המרכזי לכשל. 

 

דיין נבחר לכנסת ה-9 מטעם המערך, אך זמן מה אחר כך פרש מן המפלגה,

 הצטרף לממשלת הליכוד בראשות מנחם בגין והיה לשר החוץ. בתפקידו זה היה מעורב בצורה משמעותית בניהול משא ומתן עם מצרים שהביא לחתימת הסכמי קמפ דיוויד.  

 

ב-1980 התפטר דיין מתפקידו ופרש מהממשלה על רקע חילוקי דעות עם בגין בעניין ניהול המשא ומתן על מתן אוטונומיה לפלסטינים. הוא נבחר לכנסת ה-10 מטעם תנועת תל"ם שהקים, אך תנועתו זכתה לשני מושבים בלבד ונותרה באופוזיציה עד יום מותו.

 

דיין הוא אביהם של הבמאי והשחקן אסי דיין, חברת הכנסת לשעבר יעל דיין והאמן אודי דיין. הוא נפטר ממחלה קשה ב-1981.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו גלעד מורג, תמר נדב, ליאור קסוס ויואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השחתת הקבר, הבוקר
צילום: חגי אהרון
רמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר, משה דיין
צילום: לע"מ
רות דיין
צילום: דודו אזולאי
יעל דיין
צילום: עופר עמרם
מומלצים