שתף קטע נבחר

תרגיל העורף בפלמחים: "צונאמי בגובה 15 מטר"

במסגרת תרגיל "נקודת מפנה 6" הגיעו מאות מתנדבים, צוללנים, אנשי זק"א וכלבנים לחוף הקיבוץ - ודימו פגיעת צונאמי שנגרמה בעקבות רעש אדמה בים התיכון. התוצאה: מאות נפגעים. גיאולוג: "השאלה היא לא אם יפגע צונאמי בישראל, אלא מתי"

תרגיל החירום "נקודת מפנה 6" מדמה מאז אחר הצהריים (ג') תרחיש שבמסגרתו היכה גל צונאמי ב חוף פלמחים שבשפלה. "בשעה 13:35 התרחשה רעידת אדמה בעוצמה של 7.4 בסולם ריכטר. מוקד הרעש בים התיכון, כ-50 ק"מ מחופי ישראל. בשעה 14:42 שטף גל צונאמי בגובה 15 מטרים את קיבוץ פלמחים. ישנם מאות נפגעים", זהו התרחיש שאותו מתרגל המשרד להגנת העורף בשילוב כוחות ההצלה. התרגיל החל ב-15:00 ויימשך עד שעות הלילה, ומשתתפים בו 600 מתנדבי זק"א, 80 צוללנים, 25 כלי שיט, 15 כלבנים ו-30 כלי רכב.

 

 

 

ניצול בשיחים, היום בפלמחים (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
ניצול בשיחים, היום בפלמחים(צילום: בני דויטש)

80 צוללנים ו-25 כלי שיט השתתפו בתרגיל (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
80 צוללנים ו-25 כלי שיט השתתפו בתרגיל(צילום: בני דויטש)

 

השר דיכטר (מימין) עם יו"ר זק"א יהודה משי זהב (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
השר דיכטר (מימין) עם יו"ר זק"א יהודה משי זהב(צילום: בני דויטש)

 

התרגיל כולל הפעלת מתנדבי זק"א לחילוץ גופות מהמים באמצעות יחידת הצוללים ויחידת כלי השיט, ואיתור גופות נעדרים

באמצעות יחידת כלבי חיפוש והצלה של זק"א.

 

בניגוד לרעש אדמה או התקפת טילים, תרחיש של פגיעת צונאמי בישראל לא מגיע לכותרות בדרך כלל, אבל גיאולוגים מזהירים שיש חשש יותר מסביר להתרחשותו. דב רוזן, מנהל המחלקה לגיאולוגיה ימית ותהליכים חופיים במכון לחקר ימים ואגמים, טוען שהשאלה אינה אם יתרחש אסון כזה, אלא מתי. לדבריו, ב-3,000 השנים האחרונות התרחשו 21 אירועי צונאמי לחופי ישראל.

 

"סטטיסטית הים התיכון הוא האזור השני בעולם כולו מבחינת מספר הצונאמי המדווחים בהיסטוריה: כל 100 שנים יש באזור צונאמי חלש, כל 200 שנה צונאמי חזק וכל אלף שנה צונאמי הרסני", אומר רוזן, שמתבסס על מחקר שניהל ובמסגרתו בחן תרחישי קיצון של פגיעת צונאמי בחופי ישראל. "יש סיכוי סביר שרעידת אדמה בעוצמה של שש ומעלה בסולם ריכטר (הצפויה באזורנו ב-50 השנים הקרובות, ב"פ) תגרום לגלי צונאמי בעוצמה חזקה".

 

פגיעת גלי צונאמי בערי החוף צפויה לגרום הן לאבידות עצומות בנפש והן לפגיעה אנושה בתשתיות. למשל, מעבר לפגיעה באזורי המגורים המאוכלסים, יוצף מפרץ חיפה ואיתו בריכות הקירור של תחנת הכוח. פגיעה זו תגרור שיתוק מוחלט של אספקת החשמל לזמן ניכר. רוזן: "במקרה של רעידת אדמה חזקה, הציבור נדרש להתרחק מהחוף לפחות קילומטר אחד. אם אי אפשר, אז צריך לטפס לקומה חמישית או יותר של מבנה בטון".

 

יו"ר זק"א, יהודה משי זהב, אמר במהלך התרגיל שמתנדבי הארגון עזבו יום עבודה כדי להגיע ולהשתתף: "הם מבינים את הערך החשוב בתרגיל מסוג זה. תושבי הקיבוץ שיתפו פעולה ונתנו לנו לתרגל גם בתוך הבתים שלהם. מבחינתנו התרגיל חשוב לשיפור יכולת הארגון למקרה שחס וחלילה יקרה אסון".

 

השר להגנת העורף אבי דיכטר, שביקר בערב במתחם, סיכם: "אם לשאול את הסיסמה של שייטת 13, אנשי זק"א הוכיחו כאן ש'כשהגלים מתחזקים, החזקים מתגלים'".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"נקודת מפנה 6", היום בפלמחים. תורגל חילוץ גופות מהמים
צילום: בני דויטש
מומלצים