שתף קטע נבחר

חלונות 8: הקלף החזק של מיקרוסופט

מיקרוסופט הבינה בשעה טובה שהעתיד נמצא במכשירים הניידים ולא רק במחשבים רגילים ומשנה את התפיסה המיושנת שלה בהתאם. האם זה יעזור לה להצליח עם ווינדוס 8?

מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט שהושקה הערב (ה') תחליף את חלונות 7 המצליחה. ווינדוס 7 הציגה התקדמות טכנולוגית משמעותית, עדיין עושה חיל ולמעשה לא צריכה באמת החלפה כמו שויסטה דרשה. אחד ההבדלים המשמעותיים פה הוא אפשרוית השימוש בטאבלטים.

 

למיקרוסופט היה מחשב לוח הרבה לפני שהאייפד יצא. העניין הוא שחלונות היא לא מערכת הפעלה שמיועדת לשימוש באצבעות, ובאותה תקופה טכנולוגיית המגע הייתה צולעת לכל היותר כך שהייתם חייבים להשתמש בעט סטיילוס נוראי שתמיד היה נעלם. החידוש המשמעותי שאפל הציגה עם האייפד היה השימוש במערכת הפעלה טובה ומסך מגע איכותי ומדויק שאפשר עבודה אינטואיטיבית ונוחה. עכשיו עם ממשק האריחים, מיקרוסופט ממלאת את החסר ומאפשרת לראשונה, להשתמש כראוי ב-Windows על טאבלט.

 

עבור מיקרוסופט, העובדה שזו אותה מערכת הפעלה כמו במחשב האישי המוכר, מהווה קלף חזק. אנשים רוצים להמשיך את החוויה של המחשב האישי שלהם גם במכשיר הנייד, ועד לרגע זה לא היה טאבלט אחד שאפשר המשכיות שכזו.

 

 (צילום: שחר שושן) (צילום: שחר שושן)
(צילום: שחר שושן)

 

מי הזיז את כפתור ההתחל שלי?

מה ששמעתם נכון, אין כפתור התחל. השאלה המתבקשת כאן היא למה. למה לשנות את מה שעובד היטב? מה היה כל כך רע וכושל בכפתור הברור הזה שמיקרוסופט החליטה שאין בו צורך יותר? ובכן הכפתור לא בוטל, הוא פשוט החליף צורה ומיקום. כל ממשק האריחים (או הבלטות), הוא תפריט התחל אחד ענק בלי שורת חיפוש נוחה.

 

היא עדיין זמינה דרך של תפריט אפשרויות המוסתר בצד ימין של המסך, אבל זה עושה כל חיפוש ארוך ומסורבל. השינוי הזה משאיר אותנו תמהים: האם החבר'ה ברדמונד אי פעם ראו תפריט התחל של מחשב שלא פורמט במשך שנה? יש שם מאתיים פריטים. איך נמצא משהו כשכל פריט חסר חשיבות מסודר בבלטות ענקיות?

 

מאחורי הממשק החתיך נמצאת מערכת ההפעלה המוכרת רק בלי כפתור הפעלה. ופה המקום לשאול, אם מערכת ההפעלה הרגילה נראית בדיוק כמו 7, והם הסירו כפתור קריטי, דרך מה אנחנו אמורים להפעיל תוכנות? אך ורק מקיצורים על שולחן העבודה כנראה. זו החלטה שגויה ומיקרוסופט הולכת לקבל על הראש על כך. אבל עם התסכול המשמעותי שזה יגרום לכלל הציבור, ולמבוגרים בפרט, המערכת עדיין הולכת להצליח. כי כמו כל דבר אחר שקורה, גם על זה נתלונן, נעשה ממים ואז נקבל את זה כעובדה. במקרה ותהיתם, הקוד לתפריט התחל הוסר לחלוטין ממערכת ההפעלה, אבל יש תוכנות צד ג' שדרכן ניתן להחזירו. בינתיים זה לא עובד משהו.

 

 (צילום: שחר שושן) (צילום: שחר שושן)
(צילום: שחר שושן)

 

עושים קניות

בין הבלטות בממשק החדש תמצאו את החנות של מיקרוסופט, ה-Microsoft Store.בדומה למתחריה, בחנות ניתן לרכוש ולהוריד מגוון אפליקציות למחשב שלכם. פה מדובר בשינוי משמעותי מבחינת האופי של החברה. עד היום מיקרוסופט הייתה תמיד מכריזה שהיא לא משווקת או מוכרת דבר, רק מייצרת תוכנות, והייתה מעבירה הלאה למשווקים מורשים את מלאכת המכירה. כנראה שמישהו שם בחברה נתן לכולם סטירת התעוררות נוכח ההצלחה הפנומנלית של האפ סטור של אפל, והשינוי שהיא עשתה לשוק רכישת התוכנות. אם פעם היינו צריכים להיגרר עד לחנות בשביל לקנות תוכנה, הרי שעכשיו אין כל צורך בכלל לצאת מהבית. כל מה שחסר כאן זה לתת מוטיבציה לציבור לבצע את הרכישות שלו דרך החנות שלהם והם בדרך להוביל שוב.

 

מערכות ההפעלה iOS ואנדרואיד כבר נמצאות הרבה זמן בשוק ויש להן קהל מפתחים נלהב שרק גדל. לטאבלטים עם Windows 8 יש הרבה פחות, אם לא בכלל. לאפל יש נכון לספטמבר כ-700 אלף אפליקציות שונות. לחנות של מיקרוסופט יש אלפים, לפי הכרזת מיקרוסופט.

 

פיראטיות

כל מערכות ההפעלה של מיקרוסופט היו קלות לפריצה בצורה מגוחכת. גם המנגנון שלהם שהגביל את הלקוחות לבצע אקטיבציה באותה מדינה שבה התוכנה נרכשה, היה ניתן לעקיפה בקלות. הכי מגוחך, שהתמיכה הטכנית גם הייתה מסייעת לך לעשות זאת. האם גם 8 תהייה כל כך קלה? כבר לפני יותר מחודש ראינו את הגרסה המלאה פרוצה ואחרי אקטיבציה זמינה להורדה. אז למה זה כל כך פשוט? כי השוק הביתי לא מעניין את מיקרוסופט. המציאות היא כזו - זה בלתי אפשרי לאכוף תוכנה חוקית אצל לקוחות פרטיים, אך אפשרי ביותר בבתי עסק, שם ארגון ה-BSA חוקר ומטיל קנסות ואף עונש מאסר על בעלי חברות שברשותן תוכנות ללא רישיון מתאים.

 

מיקרוסופט החלה לפני שנתיים להתמקד בצרכנים פרטיים במקום רק בעסקים. דוגמה מקומית לכך היא המבצעים של ארגון המורים, הסטודנטים, גמלאי צה"ל וכן הלאה. לפתע, תוכנה שנמכרת ב-600 שקל, עולה 80. כנראה שמשתלם לחברה שתשלמו לה את המעט הזה מאשר לא בכלל. האם Windows 8 גם תופיע במבצעים האלה? נגלה בעתיד הקרוב.

 

ויסטה 2 או הצלחה?

כמו ששאלתם את עצמכם כש-Windows 7 יצא, כך גם עולה השאלה לגבי 8. האם מערכת ההפעלה החדשה, שבאמת מציגה שינוי לעומת הקודמת, הולכת להצליח. רבים יתווכחו איתי על זה אבל ויסטה עם חבילת השירות - Service Pack 2 הייתה מערכת הפעלה לא רעה בכלל. הבעיה התחילה בכך שהמערכת יצאה עם דרישות חומרה מגוחכות, וללא תיאום עם יצרניות החומרה המייצרות גם את הדרייברים. בכך יצא שמי ששדרג היה סובל מאיטיות וקריסות חוזרות ונשנות. דרייבר, או מנהל התקן, הוא החלק האחראי על התקשורת בין החומרה לתוכנה, ובהיעדר דרייבר טוב ויציב, מקבלים קריסות תכופות או פשוט חוסר פעולה כולל של המערכת.

 

עוד הבדל מהעבר הוא במודל העדכונים החדש: במקום אותן חבילות שירות איומות שתמיד גרמו לבעיות, הם בחרו ללכת על חבילות קטנות כמו שהדפדפן של גוגל, כרום עושה. הרעיון דיי הגיוני, במקום לשלוח עדכון ענקי שמכסה הרבה נושאים פעם בתקופה, הם שולחים עדכונים ספציפיים שלא מטרידים, ולא מכריחים להפעיל מחדש כל רגע. כי אין דבר יותר מטריד מלראות את החלון הקטן של Windows Update ולדעת שאתה חייב להפעיל מחדש את המחשב.

 

8 יוצאת עם דגש על חומרה. עם הבנה שבלי דרייברים תקינים ואמינים, המערכת לא תתקיים, ויותר מכל, עם הבנה שהיא לא החברה היחידה בשוק. אם היא לא הולכת לספק את הסחורה, היא הולכת לשקוע יותר ויותר. מיקרוסופט הבינה בשעה טובה שהעתיד נמצא במכשירים הניידים ולא רק במחשבים רגילים ומשנה את התפיסה המיושנת שלה בהתאם.

 

(הכותב היה אורח מיקרוסופט בניו יורק)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים