שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

נתניהו וליברמן רצים ביחד. מצאו את ההבדלים

התהליך המדיני, גיוס חרדים ויוקר המחייה - נתניהו וליברמן התחבקו מול המצלמות והבטיחו אחדות, אבל מאחורי הקלעים של המפץ הפוליטי מסתתרים חילוקי דעות עמוקים. תזכורת

בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן התייצבו אמש (יום ה') מול המצלמות והבטיחו "אחדות למען מדינת ישראל", אבל סימני שאלה רבים מרחפים סביב ההחלטה המפתיעה של שני היריבים הפוליטיים להתמודד יחד בבחירות תחת רשימה אחת בשם "הליכוד ביתנו". פרט לשאלות הרבות בנוגע להרכב הרשימה המשותפת וסוגיית הרוטציה, אי אפשר להתעלם מההבדלים האידאולוגיים הרבים בין השניים כפי שנחשפו לא פעם בשנים האחרונות.

 

המפץ הפוליטי - עוד כתבות ב-ynet:

נתניהו וליברמן הכריזו על איחוד: "ננהיג בעוצמה"

שלי יחימוביץ' וציפי לבני ידונו באיחוד כוחות

בש"ס בירכו על האיחוד: נרוויח מכך מצביעים

מאחורי פצצת האיחוד: ירידה של הליכוד בסקרים

 

התהליך המדיני

ביוני 2009 התייצב ראש הממשלה הטרי בנימין נתניהו באוניברסיטת בר אילן והביע לראשונה תמיכה בהקמת מדינה פלסטינית. הוא אף נכנס למשא ומתן קצר ימים עם אבו מאזן בחסות הבית הלבן, ומאז קרא אין ספור פעמים לחידוש השיחות הישירות.

 

ליברמן, לעומתו, הטיף בשנים האחרונות נגד הנשיא הפלסטיני וטען כי לא ניתן לפתור את הסכסוך. בחודש שעבר, בפגישה עם שרי חוץ בעצרת הכללית של האו"ם, הוא טען כי אבו מאזן - שנחשב על-ידי רבים בישראל למנהיג מתון - הוא "המכשול העיקרי והגדול ביותר לשלום".

 

גיוס חרדים

ביולי פרש שאול מופז מממשלת האחדות עם נתניהו לאחר שהמגעים על חוק חדש לשוויון בנטל הגיוס עלו על שרטון. "נתניהו בחר במשתמטים", טען יו"ר קדימה. נתניהו, כך נראה, בחר את השותפות הוותיקה עם ש"ס על פני השותפות הטרייה עם קדימה. התוכנית שהציג הוא עצמו בחודש יולי קראה לגיוס חרדים מגיל 26 בלבד ולמכסה של 6,000 מתגייסים בשנה עד 2016. הוא גם סירב להטיל אחריות אישית על משתמטים.

 

לעומת נתניהו, ליברמן רכב לכנסת בין היתר על גבי האיבה לחרדים. הגישה שלו לסוגייה הייתה יותר מחמירה מזאת של מופז ומפלגתו אף פרשה מוועדת פלסנר שעסקה בנושא בגלל חילוקי הדעות. לפי הצעת חוק שהגישה ישראל ביתנו, כל ישראלי - כולל ערבים וחרדים - חייב להתגייס לצה"ל בגיל 18. מה יאמר על זה נתניהו, שהבהיר למופז כי לא יסכים שחרדים יילכו לכלא בגלל שסירבו להתגייס?

 

המחאה החברתית

"יש עוד הרבה מה לעשות ובראש ובראשונה להפחית את יוקר המחייה" - כך אמר נתניהו אמש במסיבת העיתונאים שבה הודיע על ריצה משותפת לצד ליברמן. נתניהו אמנם אינו הפוליטיקאי האהוד ביותר על-ידי מובילי המחאה החברתית, אולם הוא יודע שהקלף החברתי-כלכלי ישחק תפקיד חשוב בבחירות בינואר ומנסה להיראות כמי שפעל ופועל בעניין.

 

ליברמן גילה הרבה פחות אמפתיה למאבק ביוקר המחייה. במסיבת העיתונאים עם נתניהו הוא לא אמר מילה בעניין. רבים זוכרים את ההתייחסות המזלזלת שלו למחאה החברתית שהשתוללה ברחובות בקיץ 2011. "יש שם (בתל אביב - י.מ) עשרות, מאות, של בתי קפה, פאבים, ולא יושבים שם טייקונים. אין שם מקום פנוי, יושבים שם עולים, צעירים", אמר יום לאחר ש-300 אלף איש הפגינו ברחבי הארץ. שבוע קודם לכן הוא טען כי "באירופה אומרים לנו שיש לנו צרות של עשירים" וקרא "להיכנס לפרופורציות".

 

יחסי ישראל-טורקיה

היחסים בין ירושלים לאנקרה הידרדרו לשפל חסר תקדים בעקבות ההשתלטות על הספינה "מאווי מרמרה" שביקשה להפר את המצור על רצועת עזה לפני שנתיים וחצי. לוחמי השייטת שביקשו לעצור את הספינה הטורקית נתקלו בהתנגדות אלימה וירו למוות בתשעה פעילים טורקיים.

 

ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, דרש התנצלות ישראלית ופיצוי כספי למשפחות כדי להשיב את הדברים לקדמותם - ובדצמבר 2010 נראה היה שהושגה פשרה בין הצדדים. בישראל הביעו נכונות להביע צער על התקרית, אבל שר החוץ אביגדור ליברמן הביע התנגדות לריכוך העמדה הישראלית. כמעט שנתיים אחר כך, לא חל כול שיפור ביחסים עם אנקרה.

 

ליברמן חוזר לליכוד. אמש עם נתניהו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ליברמן חוזר לליכוד. אמש עם נתניהו(צילום: EPA)

 

ליברמן ונתניהו מכירים כבר עשרות שנים והיחסים ביניהם ידעו

לא מעט עליות ומורדות. ב-1992, כשנתניהו נבחר ליו"ר הליכוד, מונה ליברמן למנכ"ל התנועה. עם ניצחונו של נתניהו בבחירות בשנת 1996, מונה ליברמן למנכ"ל משרד ראש הממשלה - אך התפטר לאחר כשנה. בארבע השנים האחרונות, שבהן עבדו לצד זה כראש הממשלה ושר החוץ התגלעו ביניהם מחלוקות פוליטיות רבות.

 

בתחילת 2011 נראה היה שהברית בין השניים עלולה להיסדק. נתניהו ביקש למנות את עוזי ארד, היועץ לביטחון לאומי היוצא, לשגריר בלונדון - אך ליברמן סירב. "כל השגרירים וכל ההחלטות יהיו של שר החוץ בלבד", הבהיר בהצהרה פומבית נדירה ליברמן, שזעם באותה תקופה על עיכוב חוקים של מפלגתו בכנסת. בישראל ביתנו אמרו אז כי היו"ר "לא סופר את נתניהו", ואחרי שנתניהו נתן לחברי סיעת הליכוד חופש הצבעה בסוגיית ועדות החקירה הפרלמנטריות לארגוני השמאל, הבטיחו כי "נקמה בוא תבוא". המשבר ההוא נפתר כמובן, אבל מסקרן לדעת איך יסתדרו שני האישים הללו זה לצד זה, הפעם באותו צד של המתרס הפוליטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילכו שניים יחדיו? מנהיגי "הליכוד ביתנו"
צילום: גיל יוחנן
ליברמן דורש גיוס לכולם מגיל 18
צילום: צביקה טישלר
לאן יילך התהליך המדיני? נתניהו ואבו מאזן
צילום: רויטרס
מומלצים