שתף קטע נבחר

צילום: AFP

לקראת בחירות בארה"ב: "הריאליטי הכי טוב"

רשת החדשות האמריקנית CNN ערכה בשיתוף ynet כנס תחת הכותרת "הבחירות בארה"ב וכיצד הן ישפיעו עלינו". הפרשן ג'ונתן מאן הנחה. ראש התוכנית לדיפלומטיה באוניברסיטת ת"א, פרופ' יוסי שיין: "ארה"ב תמיד הייתה מודל לחיקוי"

שמונה ימים לפני הבחירות לנשיאות ארצות הברית, קיימו הערב (יום ב') רשת CNN ואוניברסיטת תל אביב בשיתוף ynet פאנל תחת הכותרת "הבחירות בארה"ב וכיצד הן ישפיעו עלינו". את הפאנל הנחה הפרשן הבכיר של הרשת האמריקנית - ג'ונתן מאן. האירוע הועבר ב-ynet בשידור חי.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet בעמוד מיוחד

 

הפאנל עסק בין היתר בשאלות כגון עד כמה היחסים בין ישראל לארה"ב משפיעים על ההצבעה, כיצד ישפיעו תוצאות הבחירות על ישראל ומה יהיו ההשלכות על סוגיית הגרעין האיראנית. בפאנל השתתפו ראש לשכת ראש הממשלה לשעבר עו"ד דב וייסגלס, השר לשעבר ד"ר יוסי ביילין, ראש התוכנית לדיפלומטיה באוניברסיטת תל אביב פרופ' יוסי שיין והעיתונאית דנה וייס.

 

"ארה"ב תמיד הייתה מודל לחיקוי". מאן וחברי הפאנל, הערב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"ארה"ב תמיד הייתה מודל לחיקוי". מאן וחברי הפאנל, הערב(צילום: ירון ברנר)

 

על השאלה האם אמריקה עדיין מהווה דוגמה לחיקוי אמר פרופ' שיין כי "אני חושב שהיא תמיד הייתה מודל לחיקוי ולדעתי הבחירות צריכות להתבסס על מעמדה הכלכלי". דנה וייס ציינה כי "אני חושבת שהאמריקאים כל כך מעניינים כי הם תוכנית הריאליטי הכי טובה שיש וסוף סוף יש סיפור 'לבן-שחור'. לישראלים מעניין לראות איך נתניהו הימר ונראה אם נתניהו צדק כשבחר ברומני".

 

"ההשפעה יותר חשובה מהבחירות שלנו" 

ד"ר ביילין הדגיש בדבריו כי ישראל מהווה "חלק מהבחירות בארה"ב. ההיסטוריה של טרומן ואייזנהאואר, קלינטון והסכמי אוסלו, זה דבר כל כך חשוב לישראל. אנחנו יודעים שנשיא אחד ימשיך בנושא שלום וביטחון והשני יעשה את הדבר ההפוך ואני מאמין כפוליטיקאי שיש לחשוב על כך ולקבל חלק מהמניות בתהליך הזה. ההשפעה של הבחירות אולי יותר חשובה מהבחירות שלנו, לישראל אין ספק בכך".

 

השאלה הישראלית בבחירות בארה"ב. מאן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
השאלה הישראלית בבחירות בארה"ב. מאן(צילום: ירון ברנר)

 

ביילין אמר עוד כי "אנחנו יותר מעורבים בבחירות האלה מאז הבחירות של קלינטון. בשנה זו התעסקנו בטלפונים לקהילות גדולות והעימות האחרון עסק בישראל ולמה שני מועמדים מזכירים כל כך הרבה פעמים את ישראל והאוכלוסייה של היהודים בארה"ב לא גדולה כל כך. המעורבות של יהודים בבחירות היא עצומה והעובדה ששני הנשיאים דיברו כל כך הרבה על ישראל היא עדות לחשיבותה. המצאנו מדבקה לאוטו: 'הצביעו לרומני ותעשו מצווה!' (מיט צווה)".

 

על שאלת גולש ynet האם הישראלים יכולים ללמוד מהבחירות בארה"ב, השיבה וייס כי "לחלוטין. כשראיתי את נשיא ארה"ב אובמה יושב ליד רומני ומחכה לתורו ושומע את ההטחות שלו זו דמוקרטיה. זה מדהים כמה הם ידעו את העובדות, איך הם הקשיבו אחד לשני וזה היה מדהים בגלל העובדה שהם הפשילו שרוולים ולחצו ידיים ולא רק ישבו בסטודיו כי זה נוח".

 

"מעט יודעים את האפקט של ארה"ב על איראן" 

בנוגע לנושא האיראני אמרה וייס כי "הממשלה כאן מאוד לא מרוצה מהתגובה של ארה"ב לאיראן וכן מרוצה מהתגובה לפלסטינים. בנושא הפלסטיני, ארה"ב לא מספיקה וזה יעלה לנו לדעתי בשנים הבאות. מעט אנשים יודעים ומבינים את האפקט של ארה"ב על איראן. אם ארה"ב תעשה פעולות

 כלכליות נגד איראן, ששום חברת אשראי, טיסות או בנק עושות, כל הכלכלה תתמוטט".

 

וייס אמרה עוד כי "לגבי המצב אני רואה שני אמריקנים. כשאובמה אומר שיתמקד בנושא אחד, של הכלכלה, של העוני, רומני מדבר על אמריקה אחרת שאמריקה תהיה מובילה במקש הבינלאומי, שתתמוך במורדים או לא, לאנשים שיש אוכל על השולחן. אובמה מבין שעליו לדבר עם האנשים שרוצים להיות אמריקנים ולאכול.

 

מאן, שהנחה את הפאנל, מסקר זה שנים רבות את הפוליטיקה האמריקנית ובין היתר כותב פרשנויות על מדיניות הבית הלבן, הסנאט, הקונגרס וההיערכות של המפלגה הרפובליקנית לבחירות. תוכניתו, Political Mann, משודרת מדי סוף שבוע ב-CNN International.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ונתן מאן בפאנל, הערב
צילום: ירון ברנר
מה ההבדל לישראל? אובמה ורומני
צילום: AFP
מומלצים