שתף קטע נבחר

סערת הנוצרים בצה"ל: "אני רוצה לתרום למדינה"

כנס שלכאורה עודד גיוס נוצרים לצה"ל הוביל לחרמות, נידויים ותלונות במשטרה על איומים לרצח. מתנדבות בשירות לאומי לא מבינות מה הבעיה: "רוצות גם להתגייס ולשרת את המדינה"

סערת הנוצרים בצה"ל הגיעה עד לתלונות למשטרה, ולא מתכוונת לעצור שם: ראש העדה האורתודוקסית הערבית, ד"ר עזמי חכים, הגיש שלשום (יום ד') תלונה במשטרה בטענה כי קיבל איומים ברצח, מאחר שהביע התנגדות לגיוס נוצרים לצה"ל בעקבות כנס שנערך בנצרת עילית. לאחר מכן אמר כי אין לו בעיה עם מי שמתגייס, אולם הוא עומד על התנגדותו לכך. תלונה זו מתווספת לזו של ראש האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון, חיים בן עמי, שטען כי איומים הושמעו גם לכיוון גורמים בעדה, העוסקים בקידום השוויון בנטל ובגיוס לצה"ל.

 

 

עוד בחדשות ynet:

 

הפרשה החדשה החלה לפני כשלושה שבועות. בנצרת עילית התקיים כנס שבו השתתפו נציגי משרד הביטחון, ראש העירייה שמעון גפסו וגם הכומר ג'ובראיל נדאף. על פי הנטען, בכנס עודדו הנוכחים את בני הנוער הנוצרים להתגייס לצה"ל. הדבר עורר את חמתם של אנשי דת וגורמים במועצת העדה, שקראו להחרים את כל מי שהשתתף ב"אירוע הפגום", כהגדרתם, "ובמיוחד את הכומר נדאף, שאינו מייצג אותנו. אנחנו מזהירים אותו לבל ישתמש בשם העדה. לא נרשה לאף גורם ללכלך את שם העדה דרך גיוס נוצרים לצה"ל או לשירות לאומי. עלינו להיאבק נגד המהלך הזה".

 

הכומר נדאף ציין כי "האירוע לא היה סודי, פרסמתי אותו בעמוד הפייסבוק שלי. אני גם לא אחראי על מה שנאמר שם. כל מי שאומר אחרת מסית נגדי כאיש דת, וישלם על זה בבית המשפט. דיברו בכנס על מצב הנוצרים במדינה מבחינת אלה שעובדים בעבודה ממשלתית ועל אחוז הנוצרים שמשרתים בצה"ל. היה לי חשוב לשמוע את הנתונים. בנאום שלי דיברתי על חיינו והיחסים הטובים עם שכנינו. למועצה האורתודוקסית בנצרת אין זכות להחרים אותי". הוא גם הגיש תלונה במשטרת נצרת נגד מועצת העדה האורתודוקסית, בטענה לפגיעה בשמו.

 

המתנדבים הנוצרים: משרתי וסופגים איומים

מנכ"ל מינהלת השירות האזרחי-לאומי, שר-שלום ג'רבי, מציין כי 18 אחוז מבני העדה הנוצרית מתנדבים בשירות הלאומי. "במגזר הערבי כולו יש 3,000 מתנדבים בשירות הלאומי, מתוכם 570 נוצרים. הם משרתים בתוך הקהילה, בבתי ספר, בבתי חולים, במשטרה", ציין ג'רבי. "נכון להיום רואים שיש בחברה הערבית התנגדויות להתנדבות בשירות הלאומי. יש כאלה שמתייחסים למתנדבים כבוגדים והם מאוימים. לפעמים אפילו תוקפים אותם".

 

מהנתונים עולה שבזמן שראשי הקהילה מתקוטטים ביניהם, בשטח המצב שונה. בני העדה מתנדבים ואין להם בעיה עם זה. "אני מתנדבת בבית ספר בכפר ומאוד מרוצה מהשירות הלאומי כי אני עוזרת לחברה שלי", אומרת ג'אנה, בת 19 מיישוב ליד נצרת. "כל האנשים שמתנגדים לא מבינים מה אנחנו תורמים. אני מוכנה גם לשרת בצה"ל, אם יזדמן לי, ולא משנה לי איפה, גם אם זה בשטח פלסטיני או אחר. בתחילת הדרך היו לי קשיים מצד כאלה שלא היו מרוצים שאני בשירות הלאומי, אבל הוכחתי את עצמי בכבוד".

 

צעירה נוצרייה אחרת סיפרה כי היא מתנדבת במוסד תרבותי ומרוצה מכך שהיא עוזרת לאחרים. "אני חושבת גם לשרת בצה"ל כי אני אזרחית ישראלית ורוצה לתרום למדינה", היא אומרת. "הופתעתי מאוד מכול הבלגן שהיה עקב האירוע בנצרת עילית. לכל אדם יש זכות לקבל החלטות וללכת בדרך שהוא בוחר. כל מה שראינו בימים האחרונים לא ישפיעו עליי".

 

מתנדבת אחרת ציינה כי לא תמיד הדברים עוברים חלק. לדבריה, היא קיבלה תחילה איומים מכל מיני גורמים. "התקשרו אליי ואיימו בגלל שאני בשירות הלאומי. זה גרם לי לרצות לעזוב הכול אבל ההורים שלי תמכו בי ונתנו לי כוח. זה גרם לי להמשיך בהתנדבות מבלי לפחד מכל האיומים האלה. לא ציפיתי שאנשי דת נוצרים יגיעו לרמה כזאת

בגלל אירוע, שממש לא חדש לנו. צריך להרגיע את הרוחות ולא להתעסק בלכלוכים".

 

מעיריית נצרת עילית נמסר בתגובה: "מדובר במופע תרבותי שהועלה כהוקרה והערכה לחיילים נוצרים שמשרתים בצה"ל ובשירות הלאומי-אזרחי, כמו כל האירועים שמתקיימים לחיילים דרוזים, מוסלמים וצ'רקסים. לא מדובר היה באירוע שמטרתו לגייס עוד נוצרים לצה"ל".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "לא נסכים שגורמים הפועלים לקידום הנושא יאוימו או יותקפו. נפעל להעניק את מלוא הסיוע והתמיכה לכל הגורמים המאוימים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנוצרים בדרך לבקו"ם?
צילום: ירון ברנר
ג'רבי. יש גם איומים
צילום: ששון תירם
מומלצים