שתף קטע נבחר

זכויות המלצרים: ידעתם שאסור לקנוס אתכם?

אתם עובדים כמלצרים ומקבלים רק טיפים? האם אתם זכאים לחופשות ולדמי הבראה? כמה כסף מגיע לכם על כך שהייתם ב"סטנד ביי"? המדריך המלא לאנשים מאחורי המגש והסינר

צעירים רבים שעובדים כמלצרים אינם יודעים דבר על זכויותיהם. אם אתם עוסקים בתחום או שוקלים להתחיל בו, מומלץ לכם להכיר היטב את זכויותיכם ואת חובות המעסיקים כלפיכם.

 

 

"ממון" גיבש תשובות לשאלות שכיחות של מלצרים בסיוע עורכי דין מתחום דיני העבודה. בשבוע הבא יציג המדור לבעלי העסקים המעסיקים מלצרים ועובדים בתחום ההסעדה מדריך שיפרט את זכויותיהם ואת חובותיהם.

 

האם מותר למעסיק לשלם לי בטיפים בלבד?

לא. תשר שנמסר ישירות למלצר בלי שעבר בקופת המסעדה אינו יכול להיחשב שכר עבודה, ובית הדין לעבודה כבר קבע כי טיפים אינם חלופה חוקית לשכר עבודה.

 

מי מקבל את הטיפ? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מי מקבל את הטיפ?(צילום: shutterstock)

 

עו"ד דגנית לפידור זינגר, מומחית בדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', מוסיפה כי "המעביד מחויב לשלם לעובדיו שכר מינימום, בכלל זה למלצרים. על כך אין עוררין. המחלוקת מתעוררת כשהמעביד מעוניין שהתשר יהיה חלק משכר העובד וייחשב חלק משכר המינימום. על פי הפסיקה, על המעביד לרשום את התשר בקופת המעסיק. במצב הזה לא מתעוררת בעיה מיוחדת של פיקוח על תשלום שכר מינימום. העובד יודע מהו הסכום שהתקבל כתשר ואם הוא זכאי להשלמת הסכום לשכר מינימום. כך גם אפשר שהתשר יעבור דרך קופת המעסיק באמצעות 'דלי' שבו נאספים התשרים מכל המלצרים, ובתנאי שהסכומים נרשמים בספרי המעסיק".

 

מסעדנים רבים סבורים כי מצאו שיטה להגדיל את רווחיהם באמצעות הקטנת הוצאות השכר: הם מודיעים למלצר כי הטיפ שקיבל מהלקוח הוא שכר עבודה, ולפיכך מתייתר הצורך לשלם לו גם שכר מינימום.

 

לדברי עו"ד לפידור זינגר, "בפסק דין נקבע כי טיפ שנמסר ישירות למלצר בלי שהוא עובר דרך קופת המעסיק ושהמלצר משלשל לכיסו, אינו יכול להיות שכר עבודה. זה תשלום שנתן הלקוח ולא המעסיק. דרך זו אף מטעה את הלקוחות, הסבורים כי ייעוד הכסף שהשאירו למלצר הוא תשר, ולא סיוע למסעדה בתשלום שכרו. לפיכך, אם התשר נמסר ישירות למלצר, על המעביד לשלם למלצר גם שכר שלא יפחת משכר המינימום".

 

זכות האיגוד

האם לי ולשאר המלצרים במסעדה מותר להתאגד?

"כן. זכותו של כל עובד להתארגן כגוף עם עובדים נוספים. עו"ד נעמי לנדאו, מומחית בדיני עבודה המייצגת עובדים וועדים, מציינת כי "למעשה, לפני כחודש וחצי הוקם איגוד המלצרים הראשון. מטרתו למנוע ניצול מלצרים בתנאי העסקתם".

 

אני מלצר מתלמד. אני זכאי לשכר?

"כמובן, גם אם עזב המלצר בתום ההתלמדות ולא המשיך במקום העבודה, הפסיק באמצע או נמצא לא מתאים. כך או כך, המלצר זכאי לקבל תשלום ממעסיקו על כל שעת עבודה בזמן ההתלמדות".

 

עו"ד לפידור זינגר מציינת כי קיים דפוס פעולה רווח בקרב לא מעט בעלי מסעדות, שמזמינים את המלצרים ליום התלמדות או לכמה משמרות בלי לשלם להם שכר עבודה בגין אותן שעות.

 

לדבריה, "אין כל סיבה, חוקית ומוסרית, כי מתלמד שטרח והעמיד את עצמו לטובת בית העסק לא יקבל שכר על השעות האלה. זה ניצול שעומד בניגוד לכתוב בפסיקה, שעל פיה עובד זכאי לקבל שכר גם על תקופת ההתלמדות שלו במקום עבודתו, וגם אם לאחר סיום ההתלמדות הוחלט שלא להמשיך ולהעסיק אותו. בית הדין הארצי לעבודה פסק כי המבחן הוא מבחן התועלת למעסיק. כשהמעסיק מפיק תועלת מעבודת העובד, גם אם התועלת מזערית, העובד זכאי לשכר. העובדה כי המעסיק מלמד את העובד מקצוע, אין בה לכשעצמה כדי לשלול מהמתלמד את מעמדו כעובד".

 

האם אני זכאי לפנסיה?

כן, לאחר חצי שנה מתחילת העבודה, אם לא היה לך הסדר פנסיוני קודם. אם לעובד היה הסדר פנסיוני קודם, על המעסיק לבצע הפקדות לפנסיה לאחר שלושה חודשים.

 

מותר לקנוס אותי אם נשברה לי צלחת או כל חפץ אחר בזמן העבודה?

לא. לדברי עו"ד לנדאו, "החוק קובע שאסור לחייב מלצר על דברים שנשברו לא במתכוון, תוך כדי הפעילות השוטפת. כמו כן, חל איסור לדרוש ממלצר או מברמן שעובד עם הקופה להשלים כספים שחסרים בה".

 

הגעתם לעבודה? שישלמו לכם

מותר לי להיות "סטנד־ביי" במסעדה ללא תשלום?

לא, במשמרות הסטנד ביי המלצר מוזעק מהבית שכן יש ציפייה לעומס במסעדה. במקרה הזה, המלצר בא למסעדה ויכול להמתין זמן רב עד העומס הצפוי, שבו הוא יתחיל את המשמרת שלו. החוק קובע כי זמן ההמתנה הזה מוגדר כשעות עבודה שעליהן זכאים לתשלום מלא, שכן המלצר עומד לרשות המעסיק גם אם הוא רק ממתין.

 

אני זכאי לתשלומי נסיעות?

כן, כל העובדים זכאים להחזרי נסיעות על הוצאותיהם בבואם לעבודה מדי יום. סיימתם עבודה בלילה ואין תחבורה ציבורית? על המעסיק לשלם לכם על מונית או לדאוג להסעתכם הביתה בדרך אחרת.

 

אני קורע את עצמי כל המשמרת. מגיעה לי הפסקה לפי חוק?

כמובן. עו"ד לנדאו מסבירה כי לכל עובד מגיעה הפסקה של 45 דקות כל 6 שעות עבודה. 30 דקות מתוכן חייבות להיות רציפות. זכרו כי אתם זכאים בזמן הזה לצאת ממקום העבודה. אם המעסיק צריך אתכם, הוא חייב לשלם לכם על הזמן הזה, שכן הוא ייחשב חלק משעות העבודה.

 

אני זכאי לחופשות, דמי פיטורין ודמי הבראה?

כל עובד זכאי לדמי הבראה מדי שנה, מתום השנה הראשונה. כמו כן, זכאי כל עובד לקבל ימי חופשה לפי זכאותו בחוק. פיצויי הפיטורין יינתנו לעובד שפוטר או התפטר בנסיבות המזכות אותו בפיצויי פיטורין ובתנאי שהשלים שנת עבודה.

 

מותר לעבוד ללא תלוש שכר?

חד־משמעית לא. עו"ד לנדאו אומרת כי "לכל עובד הזכות והחובה לקבל תלוש שכר מסודר ממעסיקו. הוצאת התלוש, מטרתה בין היתר לפקח כי העובד מקבל את השכר והתנאים הקבועים בחוק. מלצר שעובד ללא תלוש מתפרנס משכר שחור, וזו עבירה על החוק, הן שלו והן של מעסיקו". בשל אופיו הגמיש, ענף המלצרות בישראל מצטייר אצל רבים כענף נפרד משוק העבודה וחוקיו. "בפועל, העסקה שלא לפי הוראות החוק אסורה ופוגענית, ובאה לידי ביטוי בפגיעה, בניצול ובהיעדר תנאי העסקה הוגנים וראויים, החושפים את המעסיק לתביעה, לקנסות מינהליים ולסנקציות פליליות", מציינת עו"ד לנדאו.

 

אין קיצורים

אם קוצרה המשמרת, המלצר זכאי לתשלום?

לא פעם נדרשים מלצרים לקצר את המשמרת מוקדם יותר מהשעה שבה היו אמורים לסיים אותה, והמעסיק לא משלם להם שכר על שעות אלה. התנהלות זו, מציינת עו"ד לפידור זינגר, אינה חוקית. "מעסיק חייב לשלם לעובד את כל שעות העבודה, אם העובד בא לעבודה, היה מוכן לבצע את העבודה בכל השעות שנקבעו לו, והמשמרת קוצרה ביוזמת המעסיק".

 

מה הדין במקרה של עבודה ביום המנוחה השבועי?

עו"ד לפידור זינגר מסבירה כי החוק רואה את יום המנוחה כ־36 שעות רצופות לפחות בשבוע, לפי דתו של העובד. באשר ליהודים — יום המנוחה השבועי מתחיל מכניסת השבת, כלומר ערב שישי ויום שבת. על כן, החוק קובע שמלצר זכאי לקבל תגמול על העסקה ביום מנוחה השבועי בשיעור 150% משכר שעת עבודתו הרגילה.

 

הפסקת שיבוץ — האם היא הפסקת עבודה?

מעת לעת, מעסיקים סוברים כי אם יפסיקו את שיבוץ העובד לא ייחשב הדבר פיטורים. אבל הפסקה חד־צדדית של שיבוץ העובד לעבודה היא פיטורים לכל דבר ועניין. מעביד המעוניין להפסיק את עבודת העובד נדרש לערוך לו שימוע כחוק.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שברת? לא שילמת
צילום: Shutterstock
עו"ד לנדאו: אסור לדרוש השלמת חוסרים בקופה
צילום: דן פרץ
עו"ד לפידור: גם מתלמד זכאי לשכר
צילום: דן פרץ
מומלצים