שתף קטע נבחר

ברק מבקש לגייס 30 אלף חיילי מילואים

מרחיבים את המערכה בדרום: אלף מילואימניקים כבר גויסו בצווים, ולאחר הירי לגוש דן מבקש משרד הביטחון עוד 30 אלף אנשי מילואים, לקראת אפשרות של מבצע קרקעי. בשעה אחת השמיד צה"ל 70 עמדות שיגור תת-קרקעיות. דיווח בעזה: מפקד גדודי חללי אל-אקצה ניצל מחיסול

ישראל ממשיכה בהכנות למבצע קרקעי אפשרי ברצועת עזה ומשרד הביטחון נערך להרחבת גיוס המילואים בעקבות החרפת המצב בדרום. בהנחיית שר הביטחון אהוד ברק ובגיבוי הדרג המדיני, היועץ המשפטי למערכת הביטחון, אחז בן ארי, הגיש הערב (יום ה') לממשלה בקשה לאישור גיוס של 30 אלף חיילי מילואים. בתוך כך, צה"ל החל לבצע הערב תקיפות נרחבות בצפון רצועת עזה.

 

עמוד ענן - עדכונים אחרונים

 

בתקיפה המאסיבית של צה"ל, הושמדו כ-70 עמדות שיגור תת-קרקעיות שנועדו לירי לטווח בינוני (עד 40 קילומטרים) לעבר יישובי ישראל - תוך שעה אחת בלבד. בתקיפות השתתפו מטוסי קרב וספינות טילים של חיל הים. בסך הכול, מתחילת המבצע הותקפו 320 יעדים. כיפת ברזל יירטה 130 רקטות ונמנו עד כה 306 נפילות של רקטות ופצצות מרגמה בשטח ישראל.

 

מקורות פלסטיניים ברצועת עזה דיווחו כי מפקד גדודי חללי אל-אקצה ברצועת עזה, סאלם ת'אבת, ניצל מחיסול אחרי שחיל האוויר תקף את ביתו. בנוסף, דיווחו בעזה כי צה"ל פגע בגנרטור שנמצא במחנה הפליטים שאטי, קרוב לביתו של ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה. דובר צה"ל, תת-אלוף יואב (פולי) מרדכי, אמר כי "אנחנו צפויים למתקפה נמשכת, נחרצת ונחושה ברצועת עזה". הוא העריך כי היכולת של ארגוני הטרור לשגר לגוש דן שולית מאוד.

 

 

הבקשה לאשר גיוס מילואים נרחב הוגשה לאחר שהערב נורו לראשונה מזה 21 שנה טילים על גוש דן, שלא גרמו לנפגעים או נזק. הג'יהאד האיסלמי לקח אחריות על הירי. מוקדם יותר היום נורו גם רקטות לאזור ראשון לציון. הערב התקיימה הערכת מצב בצבא ובה אושרו תוכניות להמשך המערכה. עד כה גויסו כ-1,000 חיילי מילואים בצווי 9 (צווים לבעלי תפקידים מיוחדים).  

 

חלק מהמילואימניקים שגויסו הגיעו למפקדות אוגדתיות במרכז המדינה כחלק מההכנות, והאחרים, בהם לוחמי מילואים התייצבו בעוטף עזה. עדיין לא החל גיוס המוני בצו 8 של גדודים או חטיבות שלמות, אבל בצבא משלימים את ההכנות והפקודות ברמת מפקדים וסגלים במילואים, לצד בעלי תפקידים מיוחדים, לאפשרות של מבצע קרקעי.   

 

בצה"ל אמרו היום כי הצבא "פועל וימשיך לפעול באינטנסיביות בעזה. היו מעל 200 תקיפות, לא נגד מוצבים ולא נגד תחנות משטרה, אלא נגד נקודות שיגור - והתוצאה היא פגיעה קשה בירי ארוך הטווח של החמאס והג'יהאד האיסלאמי". דובר צה"ל, תת אלוף יואב (פולי) מרדכי, ציין כי חטיבת הצנחנים וחטיבת גבעתי בדרך לעזה, וימתינו להוראות מהדרג המדיני. "אנחנו רואים את מנהיגי חמאס נסים על נפשם. עורף חזק זה החוסן של צה"ל להמשיך ולפעול", אמר. לאחר הירי לתל-אביב, אמר דובר צה"ל כי לא היו נפילות על הקרקע והבהיר: "צפוי לילה מאוד לא שקט בעזה". 

 

שר הביטחון ברק וראש הממשלה נתניהו. יורו על כניסה קרקעית? (צילום: getyimages) (צילום: getyimages)
שר הביטחון ברק וראש הממשלה נתניהו. יורו על כניסה קרקעית?(צילום: getyimages)

 

בינתיים, מתקיימות הכנות לוגיסטיות כדי להכשיר, במידת הצורך, את הגעתם של לוחמים וכלי רכב משוריינים לצורך כניסה לעזה, אם יוחלט על כך. חלק מהאימונים של גדודים סדירים בצה"ל הופסקו בעקבות ההסלמה, ומפקדיהם קיבלו הוראה להתכונן לאפשרות של ירידה מיידית לרצועת עזה.

 

הילה דמארי, תצפיתנית משוחררת מבאר שבע שהוקפצה יחד עם חברותיה, לא התלוננה על האפשרות שניתנה לה להגן על הבית. "קצת אקשן בחיים סוף סוף, זה בטח עדיף מלשבת במרחב המוגן", אמרה. "העבודה שלנו היא בעיקר בעת אזעקות".

 

"פעם לדרום אמריקה, פעם לעזה - מה שצריך"

דמארי, שבמסגרת תפקידה מאתרת נפילות של רקטות ומכווינה כוחות בשטח, הדגישה כי גם חברותיה מהמרכז באו למילואים עם מוטיבציה גבוהה. "כל מי שהייתה יכולה להגיע באה", אמרה. "כולם פה עם מורל גבוה, עד כמה שאפשר, משתדלים למצוא דברים חיוביים".

 

למרות המוטיבציה הגבוהה ותחושת השליחות של כל מי שהוקפץ לצדה, זיהתה דמארי בכל זאת שוני בין חיילי המילואים מהדרום לאלה הבאים מהמרכז. "בזמן אזעקה אי אפשר לפספס מי מהאזור ומי לא", אמרה בחיוך. "הבוקר למשל היינו בחמ"ל בבאר שבע והייתה אזעקה, 60-50 חיילים קפצו בבהלה מטורפת, הם היו בטירוף כמו בסרט וחיפשו מרחב מוגן. מי שמבאר שבע והאזור הלך לאט כשהוא יודע שיש לו זמן להיכנס למרחב. אנחנו קצת התרגלנו, זו מציאות עבורנו".

 

כוחות צה"ל בדרום (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
כוחות צה"ל בדרום(צילום: יואב זיתון)

חיילים בקריית מלאכי (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
חיילים בקריית מלאכי(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

שיגור רקטה לעבר ישראל. מציאות מוכרת עבור חלק מהמוקפצים (צילום: AP) (צילום: AP)
שיגור רקטה לעבר ישראל. מציאות מוכרת עבור חלק מהמוקפצים(צילום: AP)

 

פטריית עשן בעזה לאחר תקיפת צה"ל, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פטריית עשן בעזה לאחר תקיפת צה"ל, היום(צילום: AFP)
 

אייל גידו, תושב פתח תקווה שהשתחרר רק לפני שנה וחצי משירותו בצנחנים, אמור היה להתייצב הערב בתחנת הרכבת בתל אביב ומשם להמשיך דרומה. "ההרגשה ממש טובה", אמר בצהריים. "אני מאוד רוצה להשתתף בפעילות בעזה, חיכיתי לזה הרבה זמן. הירי על הדרום נהיה הרגל. אין פחד, הגיע הזמן לעשות מה שצריך לעשות ולהחזיר לתושבים האלה את החיים".

 

גידו, שמשרת במילואים כחלק ממחלקת צלפים, מספר כי ארבעה מחבריו למחלקה מתגוררים בדרום תחת איום הטילים. "ההרגשה היא שאנחנו הולכים בשביל עצמנו ובשביל החברים שלנו", אמר. "קבעו לי כבר לפני כמה חודשים מילואים ליום ראשון הקרוב, אבל נראה שאנחנו מתייצבים עוד לפני כן, אם צריך להיכנס פנימה ולעשות סדר, אנחנו מוכנים לזה. אתמול לפני שנה טסתי לטיול בן כמעט שנה בדרום אפריקה, דרום ומרכז אמריקה. פעם לחו"ל, פעם לעזה - מה שצריך".

 

צעיר נוסף שגויס והגיע לדרום סיפר שהגיע לקחת חלק במאמץ. "בינתיים עוד לא עושים הרבה, אבל נחכה לראות מה יהיה", אמר. "נראה שעוד ממתינים לראות איך המצב יתפתח ולאן הולכים מכאן. אבל זה מרגיש יותר טוב מאשר לשבת בבית במרכז ורק לצפות בטילים נופלים בחדשות". הוא הוסיף וסיכם: "זו פעם ראשונה שקוראים לי בצו 8, לא ציפיתי לזה, לא ברור כמה זמן נהיה כאן ומה מתכננים לנו, וגם יש מחסור באוכל וציוד, אבל אנחנו כאן בשביל לעשות כל שיוטל עלינו".

 

מלחמה או משמרת בבית חולים?

אך נראה שלא כולם קיבלו את הצווים בקלות. גיא שפירא, רופא מתל אביב, נקרא אתמול להתייצב בגדוד הסיור הבדואי שבו הוא משרת. "אני מהבועה התל אביבית וברור שזה לא מסתדר עם החיים שלי, אבל אני מאמין שצריך לעשות משהו עם המצב", אמר. "אני רק מקווה שהממשלה מתכננת גם פתרונות לטווח ארוך מעבר למבצע הזה, דבר שלא כל כך נראה כרגע".

 

חברתו של שפירא הייתה רחוקה מלהתלהב מכך שנקרא לדגל. "מדובר בקשר די טרי והיא ממש לא שמחה כשקראו לי", סיפר שפירא. "היא ניסתה לשכנע אותי לא ללכת, אבל אמרתי לה שזה מה שצריך לעשות ושאחזור תוך כמה ימים. גם אמא שלי די מודאגת ואני מאמין שהיא לא תישן יותר מדי בלילה".

 

נקודת האור מבחינתו היא הפטור שקיבל לתקופה הקרובה מהמשמרות הבלתי נגמרות שאותן היה אמור לעבור כמתמחה בבית חולים. "הייתי אמור לעשות בלילה משמרת שתימשך כמעט יממה, זו בהחלט התלבטות מה עדיף: המשמרת הזו או מלחמה".

 

חייל נוסף שגויס אמש הוא אביתר דוק, תושב אלקנה בן 23 שהחל רק לאחרונה את לימודיו האקדמיים, אשתו בהריון וחברו הטוב מתחתן. "איך אני מרגיש עם הגיוס הזה? על הפנים", אמר ל-ynet. "היום חבר קרוב מאוד שלי מתחתן, אני מפסיד לימודים ומשאיר את אשתי לבד בבית".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 15/11/2012 19:30

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביאל מגנזי, איתמר פליישמן ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חייל מילואים שהוקפץ בצו 8
צילום: אבי מועלם
החליט לגייס. ברק
צילום: הרצל יוסף
מומלצים