שתף קטע נבחר

צילום: EPA

צווי 8 בארוחת שבת: "בדרך להחרפת המבצע"

הממשלה נתנה אור ירוק לגיוס של עד 75 אלף חיילי מילואים, שהחלו להתייצב בדרום בהתרעה של שעות אחדות. "מקווים לפעולה משמעותית שתשנה את המצב מיסודו", סיפרו ל-ynet לובשי המדים שנפרדו מקרוביהם כשברקע היערכות לכניסה קרקעית. הירי לעבר ישראל נמשך גם הלילה: רקטה יורטה מעל נתיבות. מוקדם יותר חיסל חיל האוויר שני מפקדי חמאס

"עמוד ענן " - היום הרביעי: הם נערכו לשבת שקטה עם המשפחה, הצעירים מביניהם היו בעיצומם של לימודים אקדמיים והמשוחררים הטריים כבר התחילו לדמיין את חופי הניכר – אבל צו אחד קטע את השגרה. אלפי מילואימניקים, חלק מ-75 אלף שהתירה הממשלה לזמן, נערכים הלילה (שבת) לאפשרות של כניסה קרקעית לרצועת עזה. בעוד שהצבא מגביר את היערכות הכוחות, הירי מרצועת עזה אינו פוסק. הלילה יירטה מערכת כיפת ברזל רקטה מעל נתיבות, לאחר שורת שיגורים לעבר אשדוד. מנגד, חיל האוויר הפציץ את מטה משרד הפנים של ממשלת חמאס בעזה, וכן חוסלו שני מפקדי שטח בכירים.

 

לכל הידיעות על מבצע "עמוד ענן "

הנחיות פיקוד העורף: איך להתגונן בזמן אזעקה?

 

בסמוך לישיבה הלילית של התשיעייה, מסר גורם מדיני כי "אנחנו הולכים להחרפה משמעותית של המבצע". ראש הממשלה ושריו הבכירים נתנו אמש אור ירוק להרחבת גיוס המילואים עד ל-75 אלף חיילים במקרה הצורך. אתמול שיגר צה"ל מסרונים ל-12 אלף מתושבי הרצועה, בהם נכתב: "התרחקו מפעילי חמאס, השלב הבא בפתח". כחלק מההכנות למבצע קרקעי ברצועה, פתחו בצה"ל את הימ"חים (יחידות מחסני החירום) של יחידות המילואים שגויסו ואמצעי לחימה רבים הועברו לכיוון עזה.

 

הרמטכ"ל והפיקוד הבכיר בתידרוך לילי       (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הרמטכ"ל והפיקוד הבכיר בתידרוך לילי (צילום: דובר צה"ל)

 (צילום:  EPA) (צילום:  EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום:  EPA) (צילום:  EPA)
(צילום: EPA)

 

עשרות מחיילי המילואים, רובם מחיל רגלים, התייצבו הלילה בנקודת כינוס באשדוד. לובשי המדים, רובם תושבי האזור החווים בבתיהם את ירי חמאס, עלו על אוטובוסים שלקחו אותם ליחידותיהם. "התקשרו לפני ארבע שעות ואמרו שצריך להגיע בלי יותר מדי הסברים, אז פשוט הגענו", סיפר אחד מהמילואימניקים ל-ynet.

 

חלקם הגיעו כבר על מדים עם תיקים שארזו במהירות באמצעות בני משפחה שהסיעו אותם לנקודת המפגש. הקרובים נפרדו בחיבוקים ובקריאות "שמור על עצמך". את אור דגן (27), לוחם בהנדסה קרבית במילואים מעוטף עזה, ליוותה חברתו נופר. "האמת שאני שמח, קראו כבר לכל החברים שלי וחיכית שיקראו לי", סיפר אור שלוש שעות בלבד אחרי שקיבל את הזימון להתייצב למילואים. "הוא הולך בשבילי ועבור המדינה", קטעה נופר את דבריו, "בימים האחרונים שמענו הרבה 'צבע אדום'. אין מה לעשות, אלו החיים שלנו וצריך להגן על עצמנו".

 

סער, תושב אשקלון, סיפר כי אינו נרגש מהזימון: "נולדנו בשביל זה. בתור תושב האזור אני מבין שאם יורים עלינו אנחנו צריכים לצאת. אנחנו יוצאים לכאן בחיוך. יש חשש אבל אנחנו יוצאים". לזימון שלו בצו 8 קדמו שלושה ימים של שיגור טילים על עירו, ולדבריו "כשכל הזמן אתה חוטף טילים אתה מבין שאין ברירה ואתה מתגייס. עוזבים הכל ובאים". את סער הצו תפס באמצע ארוחת ליל שבת: "קיבלתי את ההודעה באמצע הביס של העוף, אחרי שסיימתי לעבוד בשבע בערב. אני מבין שהמצב לא יכול להימשך ככה".


 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 

מח"ט צנחנים בתדרוך לחיילי החטיבה  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מח"ט צנחנים בתדרוך לחיילי החטיבה (צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

בנקודת המפגש ראינו לוחמים ותיקים שרובם יוצאים בתחושת שליחות. "יוצאים בחשש, המשפחה שלי כולה גרה בעוטף עזה ואני מבין שצריך לשים סוף למצב הזה", אמר אור צלנר (24) תושב עין הבשור שסיפר כי הגיע בהתרעה של שלוש שעות בלבד. יחד עם זאת, הדגיש: "לא מתאים לי לסכן את עצמי בשביל כלום. אני מקווה לפעולה משמעותית שתשנה את המצב מיסודו".

 

לא כולם תמימי דעים: "זה מבצע בחירות"

ברחבה פגשנו את אבי, תושב אשקלון, שנפרד מבנו אותו ליווה עד האוטובוס. "זו תחושה קשה כי אתה שולח אותו אל הבלתי ידוע, אבל אין ברירה, זו המציאות וזו החובה שלנו", אמר אבי, "כשאני הייתי צעיר יותר עשיתי את אותו הדבר. מי שיאמר לך שאין דאגה וחשש כשהוא שולח את הבן - משקר, או שהוא מנסה להיות גיבור". לדברי אבי, "אנחנו מבינים שאין ברירה. אני שומע על חברים שהילדים חזרו להרטיב והמשפחות שלהם צברו טראומות. אי אפשר לחיות במציאות הקשה הזו".

 

עוד לילה במקלטים ביישובי הדרום         (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עוד לילה במקלטים ביישובי הדרום (צילום: רויטרס)

נזקי רקטה שהתפוצצה במועצת באר טוביה (צילום: AP) (צילום: AP)
נזקי רקטה שהתפוצצה במועצת באר טוביה(צילום: AP)

תקיפות חיל האוויר ברצועה   (צילום: AP) (צילום: AP)
תקיפות חיל האוויר ברצועה (צילום: AP)
 

היו גם קולות אחרים בקרב המתגייסים. לוחם ביחידה מובחרת, בן 27, הודה כי "זו תחושה מבאסת במיוחד". לוחם המילואים אמר כי איננו מאמין במבצע: "זה מבצע בחירות מיותר. אני לא מאמין בראש הממשלה ובשר הביטחון ולא סומך עליהם". לשאלה מדוע אם כך התייצב אחרי שקיבל את הזימון ענה: "היה עדיף לסבול עם חבר'ה מהמילואים שלי, מאשר לסבול בכלא צבאי עם אנשים שאני לא מכיר. כתושב אשקלון, התחושה היא נטו של בזבוז. אני לא מגן על המשפחה שלי אם אני בעזה. המשפחה שלי באשקלון".

 

מעט לפני כניסת השבת אתמול נשמעה אזעקה מפתיעה בירושלים.

כוחות הביטחון אישרו כי אותרה נפילה של רקטה אחת בגוש עציון - והתברר שהיא סמוכה יותר לכפר פלסטיני מאשר לבתי התנחלות. אין נפגעים או נזק. במשך כל הבוקר נשמעו אזעקות ונורו מטחי טילים ליישובי הדרום. בצהריים נשמעה בפעם השנייה אזעקה בתל-אביב ורקטה נפלה בשטח פתוח. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.

 

בעזה טוענים כי מתחילת מבצע "עמוד ענן" נהרגו בתקיפות צה"ל ברצועת עזה 28 פלסטינים, בהם 16 אזרחים. בנוסף, דיווח משרד הבריאות הפלסטיני כי כ-270 בני אדם נפצעו. צה"ל תקף בסך הכול כ-620 יעדי טרור ברצועת עזה. מתוך יותר מ-650 רקטות שנורו לישראל, כיפת ברזל יירטה יותר מ-200, מעל 100 מהן רק ביום שישי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוחמי מילואים נאספים
צילום: רויטרס
אור ונופר. "הולך בשבילי"
צילום: עידו בקר
סער. "סיים לאכול, והתייצב"
צילום: עידו בקר
קו הרקיע של עזה. 620 תקיפות ישראליות
צילום: AFP
הרמטכ"ל מתדרך חיילים
צילום: דובר צה"ל
מומלצים