שתף קטע נבחר

קרבי זה הכי אחותי. המארינס פותח דלת לנשים

עד לא מזמן הוא היה כוח קטן ומלוכד על טהרת המין הגברי, אך לא עוד. חיל הנחתים האמריקני משתתף בניסוי שבו משולבות עשרות נשים ביחידות קרביות. "אם אנחנו במהלך חילופי אש ואשה נורית, חיילי מארינס גברים כמוני ירצו לעצור ולעזור. זה הטבע שלנו לעזור לנשים", הביע לוחם לשעבר סקפטיות

ברנדי סובלט היא חיילת בחיל הנחתים האמריקני (המארינס) ועד לא מזמן שירתה הכי רחוק שרק אפשר מכל חזית מלחמה אפשרית - מאחורי שולחן עבודה במדבר בקליפורניה. אולם כעת היא נוטלת חלק בניסוי שעורך צבא ארצות הברית, שביום מן הימים עשוי להציב נשים ביחידות קרביות בדיוק כמו עמיתיהן הגברים.

 

עוד חדשות בעולם :

נמשך הכאוס במצרים: העליון הפסיק את פעילותו

"פעילות חשודה במאגרי הנשק הכימי של אסד"

מנהרה קרסה ביפן: "חתיכות בטון נפלו מהתקרה"

דיווח: "ארה"ב תציב עוד מאות מרגלים בעולם"

 

סובלט, תושבת ניו יורק, היא אחת מ-45 חיילות מארינס שבקיץ האחרון הוצבו ב-19 יחידות קרביות

שהיו על טהרת המין הגברי. בשנה החולפת הקצה משרד ההגנה האמריקני אלפי תפקידי לחימה לנשים כדי לשלב אותן באטיות ולאמוד את ההשפעה שתהיה לשינוי חברתי שכזה על יכולת הצבא להילחם במלחמות.

 

אין עוד יחידה בצבא האמריקני שתחוש בשינוי החברתי הזה כמו המארינס. הכוח הקטן והמלוכד הוא הכי "גברי" שיש מבין כל הכוחות המזוינים ומתגאה בכך שיש לו את הלוחמים הכי קשוחים ואגרסיביים. מבחינה היסטורית, חיל הנחתים רשם את שיעור ההרוגים הגבוה ביותר משום שהוא נחשב ל"חוד החנית" או לראשון שמגיב לסכסוכים. הוא גם היה בין יחידות הצבא האחרונות שפתחו את דלתותיהן לנשים והקים בשנת 1943 יחידת נשים ראשונה. כך עולה מנתוני "היד לנשים" בעיר וושינגטון.

 

צועדות לאטן לקו החזית. חיילות אמריקניות באפגניסטן (צילום: AP) (צילום: AP)
צועדות לאטן לקו החזית. חיילות אמריקניות באפגניסטן(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

  

אתגרים חדשים מול מסורות ישנות

אולם, הזמנים המשתנים מציבים אתגרים חדשים למסורות ישנות שרווחו במארינס.

 

הלוחמה המודרנית הציבה בעשור האחרון נשים בשדה הקרב כפי שמעולם לא נראה בעבר, אף על פי שבשנת 1994 הייתה בצבא מדיניות שאסרה להציב נשים ביחידות יבשה קרביות, שהשירות בהן נחשב מסוכן מדי.


החיל הראשון שמגיב לסכסוכים. חיילי מארינס בלבנון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החיל הראשון שמגיב לסכסוכים. חיילי מארינס בלבנון(צילום: רויטרס)

 

בזמן שהוא ניצב תחת לחץ גדול להעניק יותר הזדמנויות לנשים, הפנטגון ספג בשבוע שעבר מכה אחרי שכמה חיילות, בהן שתיים מהמארינס, הגישו נגדו תביעה באשמה שהמחסומים המגדריים חוסמים אותם בצורה לא חוקית מקידום למשרות שפתוחות בפני גברים.

 

יותר תפקידים קרביים לנשים

התביעות המשפטיות נגד הצבא נועדו להאיץ את צעידתו האטית לעבר הסרת האיסור להציב נשים ביחידות קרביות. לטענת התובעות, איסור זה מנע מנשים להתמודד על 238 אלף משרות בצבא האמריקני. גורמים במשרד ההגנה בוושינגטון אמרו כי באחרונה הם הפכו 14,500 משרות זמינות לנשים ושהם צריכים לפעול בצורה זהירה כדי להבטיח שהשינוי לא יפריע לפעולות מלחמתיות.

 

סובלט ו-44 נשים אחרות הן חלק מהשינוי השקט והאטי שעובר הצבא. נשים מהוות שבעה אחוזים מהכוח שמשרת בחיל הנחתים, זאת בהשוואה לשיעורן הגבוה יותר יחסית בקרב אנשי הצבא הפעילים - 14 אחוזים. לדברי סובלט, בחיל הנחתים התייחסו בתחילה בספקנות לנוכחותה ביחידה שעד לא מזמן הייתה על טהרת הגברים.

 

 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
(צילום: איי פי)

  

"הדרך שבה תיארתי את זה לחברים ולמשפחה הייתה שזה כאילו שהופעתי לעבודה בתחפושת", סיפרה קצינת הלוגיסטיקה בת ה-25 בשיחת טלפון מבסיסה המרוחק במדבר הקליפורני הנמצא מזרחית לעיר סן דייגו. "בהתחלה הם קצת בהו בי, אבל אחרי זמן מה זה לא היה כך עוד".

 

הנשים הגיעו, הגברים הסירו תמונות מהבסיס

סובלט סיפרה שהיא הייתה עצבנית משום שחשבה שלא תתקבל בברכה בגדוד ההנדסה הקרבית שבו הוצבה. שישה חודשים לאחר ההצבה ההיסטורית שלה ביחידה, היא אמרה שנהגו בה בצורה שוויונית.

 

"שמעתי, את יודעת, לחישות כמו 'היי, לפני שהגעת לכאן החלטנו להסיר אולי כמה תמונות ולנקות קצת את השפה שלנו', אבל מעבר לכך הם לא ממש אמרו לי משהו", אמרה סובלט, שתישאר בשנתיים הקרובות ביחידתה הנוכחית וצפויה לעבור באביב הקרוב לאפגניסטן ביחד עם עמיתיה ליחידה.

 

מפקד חיל הנחתים האמריקני, גנרל ג'יימס איימוס, סיפר כי הוא נפגש עם מפקדי 19 היחידות הקרביות שבהן הוצבו נשים ואמר להם ליצור אקלים פיקודי הולם. הצעדים הראשונים של הצבת נשים בחילות השריון, התותחנים וההנדסה וביחידות קרביות אחרות שהיו על טהרת הגברים היו מוצלחים, אולם לדברי איימוס נשים רבות עדיין חוששות להצטרף לחיל הרגלים.

 

חייל המארינס קרלוס לגונה, שעזב את החיל בשנת 2011, מסכים עם דבריו של איימוס. "הצעקות של נשים, יש להן השפעה פסיכולוגית על גברים", סיפר לגונה, שסובל מהפרעת דחק פוסט-טראומטית אחרי ששירת פעמיים בעיראק. "אם אנחנו נמצאים במהלך חילופי אש ואשה נורית או מאבדת את זרועהּ, חיילי מארינס גברים כמוני ירצו לעצור ולעזור. זה הטבע שלנו לעזור לנשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בהתחלה בהו בי". סובלט
צילום: AP
מפקד חיל הנחתים, גנרל איימוס
מומלצים