שתף קטע נבחר

האחיות שובתות: "חדרי מיון הפכו לחדרי מלחמה"

בטענה כי באוצר לא מכבדים את ההבנות שהשיגו בעבר, שובתות האחיות בבתי החולים ובמרפאות החוץ. יו"ר הסתדרות האחיות: "מה שהאוצר הציע זה אפילו לא דמי חנוכה". באוצר טוענים כי השביתה לא חוקית ולא מוצדקת. המו"מ נמשך

"חדרי המיון הפכו לחדרי מלחמה. אם מקצוע האחיות לא יהפוך לאטרקטיבי יקרה כאן מה שקרה עם מכבי האש, אבל אנחנו לא יכולות יותר רק לכבות שריפות". כך הסבירה הבוקר (יום ב') אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות בישראל, בהתייחס לשביתת האחיות, שאף צפויות להפגין בצהריים מול בית החולים "אסף הרופא" בצריפין. לטענתן, לא מכבדים את ההבנות שהשיגו עם האוצר לפני מספר חודשים. 

  

שביתת האחיות: אילו שירותים לא תקבלו היום?

הסיפורים הכי חמים – לפני כולם – בפייסבוק של ynet

 

הפגנת האחיות ב"אסף הרופא" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הפגנת האחיות ב"אסף הרופא"(צילום: ירון ברנר)

 

השביתה נכנסה לתוקפה לאחר ניסיונות כושלים של הסתדרות האחיות ואנשי האוצר להגיע להסכמים בנוגע לשכר האחיות, שאמור על פי הסכם חתום להשתדרג ב-1 בינואר. בין דרישותיהן של האחיות היו התייחסות המדינה למקצוע האחות כבעל חשיבות לאומית.

 

כהן הסבירה, כי האחיות לא רצו לשבות אך הן עושות זאת בלית ברירה, "כי מי שלא מכבד הסכמים זה האוצר. הוא יושב איתנו כביכול למו"מ, אך ללא כל כוונה. רק כדי שיוכל לומר לשופט בית הדין שאכן ישב עמנו. לשבת סתם כדי לשבת אני יכולה גם בבית הסוהר, לא צריך את האוצר לשם כך". למרות השביתה, המשא ומתן בין הצדדים יימשך גם היום.  

 

בית החולים ברזילי באשקלון (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
בית החולים ברזילי באשקלון(צילום: אבי רוקח)
 

שביתה באיכילוב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שביתה באיכילוב(צילום: ירון ברנר)

 

לדבריה, בחודש מרס הממונה על השכר לשעבר באוצר התחייב כי בחודש ספטמבר יחל משא ומתן בין הצדדים על הסכם קיבוצי, שייכנס לתוקפו בתחילת השנה הבאה. אולם הדיונים נדחו בתואנות שונות. "בהתחלה אמרו לנו אחרי החגים, עכשיו באים ואומרים 'זה זמן בחירות' ולא מתייחסים לסיכומים. בינתיים החולים בפרוזדורים והאחיות מנוצלות. אבל אנו מפסיקות להיות פראייריות. יש להגיע להסכם שיהווה פתרון אמיתי וישים קץ לניצול של האחיות מחד גיסא ולפגיעה בחולים מאידך גיסא. אנו יוצאים לשביתה מפני שהסכמים יש לכבד", אמרה כהן בתוקף.

 

היא הסבירה עד כמה חמור המצב בבתי החולים, ומדוע פרצה השביתה: "למעשה האוצר לא רוצה לתת לנו כלום. הם שנים עושים לנו את זה והגיע הזמן שזה ייפסק, שהאוצר יעמוד במה שהוא סיכם". היא התריעה כי האחיות "לא מסוגלות לעבוד יותר בתנאים האלו", וציינה כי ישראל נמצאת במקום הלפני אחרון בכל מדינות ה-OECD במספר האחיות ל-1,000 איש, שעומד על 4.2 בישראל במקום על מספר כפול מזה כמקובל במדינות מתוקנות. "מה צריך עוד לקרות כדי שיקומו במדינת ישראל ויחליטו שלחולים מגיע טיפול כמו שצריך?" 

 

בשידור חי ב-ynet הבהירה כהן עוד, כי מה שהציעו אנשי האוצר לנציגיהן "זה אפילו לא דמי חנוכה. את המעות האלה הם יכולים לקחת לעצמם. הם יכולים להוציא צווי מניעה, אבל אנחנו, האחיות, הגענו לקצה גבול היכולת". היא קראה לציבור להביע הזדהות עם מאבקן: "כל אזרחי מדינת ישראל צריכים לדעת, כמו שיצאתם למחות על מחיר הקוטג', תצאו למחות על הבריאות שלכם, על המשפחות שלכם, מגיע להן לקבל טיפול כמו שצריך". 

 

האחיות הודיעו כי יעבדו במתכונת שבת בבתי החולים הציבוריים, ולא יגיעו למכונים ולמרפאות החוץ. שאול זכאי, יו"ר ועד האחיות של איכילוב, אמר כי בכוונתם להפסיק לקבל תיירות מרפא שבאה על חשבון מיטות פנויות לאזרחי ישראל. "המקצוע שלנו במשבר. המשבר הוא כה עמוק. יש מחסור אדיר באחיות, שבגללו יש עומס נורא על האחיות הנמצאות במערכת, דבר הפוגע באיכות הטיפול", לדברי זכאי.

 

שביתה ב"יוספטל", אילת (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
שביתה ב"יוספטל", אילת(צילום: מאיר אוחיון)

 (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
(צילום: מאיר אוחיון)
 

גם הוא למוד ניסיון מר בכל הנוגע למו"מ מול אנשי האוצר. "לנו יש נטייה להאמין שאחיות חדשות לא יגיעו למקצוע ללא שיפור משמעותי בתנאי ההעסקה והשכר. הנטל הקיים והחוסר במיטות יוצרים משבר. אחיות ותיקות קורסות תחת הנטל. ההסכם האחרון שנחתם בתחילת השנה נכנס לתוקפו באפריל ואמור היה לעודד אחיות להגיע לעבודה במחלקות הפנימיות ובמיון, אך הוא לא פתר את הבעיה".

 

בשיחה ששודרה באולפן ynet הסביר זכאי: כי האוצר חתם עמם הסכם שלפיו "בחודש ספטמבר יישבו וידברו איתנו. הגיע ספטמבר ולא דיברו איתנו. רק כשהתחילו האיומים בשביתה וההכרזה על סכסוך עבודה, פתאום הסכימו". הוא תמצת את נושא העימות: "כל הסיפור זה כסף. סדר העדיפויות של הממשלה הזאת לקוי. אזרחי ישראל זקוקים לשירות הזה, הרבה יותר מאשר שירותים אחרים".

 

ניתוחים בוטלו, מרפאות סגורות

גם בבית החולים "ברזילי" באשקלון עובדות האחיות במתכונת שבת, ולא נערכו ניתוחים שאינם דחופים. צוות האחיות במחלקות הצטמצם באופן משמעותי ובמרפאות האחיות לא עבדו כלל.

 

אסנת בן חמו, יושבת ראש ועד האחיות בבית החולים, אמרה כי הבעיה העיקרית היא מחסור בכוח אדם. "העבודה קשה והעומס רק הולך וגובר. אנחנו נמצאים כעת לפני החורף, אז מגיעים אצלנו לתפוסה של 180% ואנשי האוצר לא רואים בזה בעיה". היא אמרה כי בשיחות שערכו נציגי האוצר עם הסתדרות האחיות על תוספת שכר לא הגיעו להסכמים, "וקיבלנו הרגשה שמזלזלים בנו. יש הרגשה שלאף אחד לא אכפת, כאילו מישהו שם למעלה חושב שאנחנו יכולות לספוג ולספוג".

 

עוד סיפרה על הניסיונות למנוע את השביתה, "הדבר הקשה ביותר הוא לשבות ולבטל ניתוחים לאנשים שמחכים להם כבר שבועות, גם בגלל שנאלצנו לבטל ניתוחים בזמן מבצע 'עמוד ענן'. אנחנו רוצים לשפר את איכות הטיפול ושהאחיות ירצו לבוא למקצוע הזה, אבל במצב היום אין לנו ברירה אחרת".

 

האחות מיכל שמש. מאבק ()
האחות מיכל שמש. מאבק

 

דוד מונטיפיורי, בן 80 שמאושפז ממוצאי שבת במחלקה פנימית א' של בית החולים סיפר: "איך אנשים לא רואים שצריך להציל את האחיות? הן עובדות מבוקר עד ערב, לא משנה מה קורה בחייהן הפרטיים, מה עובר על הילדים שלהן באותו יום. הן מתייצבות בכל רגע שצריך אותן לטובת החולים ומצילות חיי אדם. שטייניץ מוציא מיליונים על כל מיני דברים ולא מוציא שקל על הדבר החשוב ביותר, על חיי החולים". הוא סיפר כי למרות השביתה הטיפול בו לא נפגע, "כי גם כשהן שובתות ונמצאות פחות במחלקה הן עושות מעל ומעבר. אני מאוד מעריך אותן ואת כל מה שעושות בשבילי, חבל שמקבלי ההחלטות לא רואים את זה".

 

האוצר: הדיונים נדחו עקב הקדמת הבחירות

במשרד האוצר אמרו לאחר ההכרזה על השביתה: "גם לאחר משא ומתן שנמשך שש שעות וחצי, מתעקשת הסתדרות האחיות לפתוח בשביתה שאינה חוקית ואינה מוצדקת. להסתדרות האחיות הוצעו הצעות משמעותיות, אך לצערנו, נראה כי ההסתדרות החליטה לשבות בכל מקרה על גבם של החולים". עוד טענו באוצר כי ההסתדרות מחויבת להימנע מכל השבתה לפחות עד שיסתיים תוקפו של ההסכם הקיבוצי בסוף דצמבר 2012. "המעסיקים ימשיכו לקיים מגעים לפתרון הבעיות במערכת, מתוך הערכה רבה לציבור האחים והאחיות, אך תוך שמירה על קופת הציבור".

  

גורמים בכירים במשרד האוצר דחו את טענותיהן של האחיות על שלא נוהל עמן כל משא-ומתן, והסבירו כי "משא-ומתן כזה מתנהל כבר שלושה שבועות". לדבריהם, בשנה האחרונה ניתנו תמריצים ומענקים רבים לסטודנטים לסיעוד וכן לאחיות במחלקות פנימיות כדי לשפר את המצב בענף והזכירו כי השכר הממוצע של האחיות עומד על 15,500 שקל, כפול מהשכר הממוצע במשק.

 

עוד הבהירו, כי האחיות חתמו במרס האחרון על הסכם שכר שתוקפו יפוג בינואר 2013. להסכם נלוותה הבטחה מצד הממונה על השכר באוצר, שלפיה הדיונים על ההסכם הקיבוצי הבא של האחיות יחלו בספטמבר 2012. אך ההבטחה ניתנה על סמך ההנחה שהדיונים על התקציב יחלו בספטמבר 2012. כיוון שדיונים אלו נדחו בעקבות הקדמת הבחירות, סברו באוצר כי לא נכון להתחיל משא ומתן עם האחיות, לפני שברורה זהותה של הממשלה החדשה.  

 

באגף הממונה על השכר טוענים גם כי בשלב זה האחיות אינן מנהלות משא ומתן קונסטרוקטיבי. לטענתם, דרישות השכר של נציגי האחיות אינן הגיוניות וכוללות תוספת שכר כללית של יותר מ-15%. עוד טוענים, כי המאבק כולו נראה כמו הוכן חודשים מראש.

 

גורמים באוצר הסכימו כי ישנה בעיה עם אטרקטיביות של מקצוע האחיות ולא כל התקנים בבתי החולים מאוישים. עם זאת, הם טוענים כי ישנם אמצעים אחרים, מלבד תוספות שכר, להעלאת הביקוש לעיסוק במקצוע, בהם מונים, מענקים חד פעמיים, מימון שכר לימוד וסבסוד של שכר דירה בפריפריה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יכולות לכבות שריפות. אילנה כהן
צילום: אמיר לוי
איכילוב במתכונת שבת
צילום: ירון ברנר
איכילוב מושבת
צילום: ירון ברנר
מפגינות
צילום: ירון ברנר
ב"אסף הרופא"
צילום: ירון ברנר
"לא יכולות לכבות שריפות". האחיות מוחות
צילום: ירון ברנר
מומלצים