שתף קטע נבחר

שקט מדברי עם קולנוע איכותי

אייל שיראי, מפיק פסטיבל סרטים בערבה, בחר להביא מסך ענקי ללב המדבר כדי שתהיה אפשרות חדשה להתבונן בקולנוע איכותי. "השילוב בין השקט לצפייה בסרטים, זה מה שתפס אותי"

מפיק הקולנוע אייל שיראי וזוגתו טינקרבל, החליטו לפני שש שנים לצאת מהמירוץ המוכר לתושבי המרכז ולאנשי תעשיית הקולנוע בפרט, ובחרו לחיות ביישוב "צוקים" שבמדבר - ללא מכולת, מרפאה או קניון. לשם הביא שיראי גם מיזם חדש, "פסטיבל סרטים בערבה", שהוא למעשה שלוחה של פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה ומתקיים זאת השנה הראשונה. "השקט שיש פה, נותן לך אפשרות להתבונן", אומר שיראי. אותו שקט מדברי לצד ואדי צחיח ושמים עמוסי כוכבים, הם התפאורה של המסך הענק שעליו מוקרנים הסרטים לתושבי האזור, וגם לתושבים מחוץ לערבה שהגיעו למקום - מתחם "מדברא" הנדיר ביופיו - במיוחד.

 

איך נולד הרעיון לפסטיבל קולנוע באמצע המדבר?

 

"בחרנו להקרין סרטי איכות שצריך אורך נשימה לצפות בהם. פנינה בלייר, המנהלת האמנותית של פסטיבל הסרטים חיפה וגם של הפסטיבל הזה, הביאה את הרעיון להקרין מערבונים". אמש (ו') הוקרנו שני מערבוני ספגטי של הבמאי סרג'יו ליאונה, "הטוב, הרע והמכוער", ו"בעבור חופן דולרים". הערב (שבת) יוקרן המערבון הקלאסי "היו זמנים במערב". לצד אלו הוקרנו סרטים ישראליים מקוריים, וכן שני סרטי ילדים.

 

קלינט איסטווד מככב במסך של פסטיבל סרטים בערבה (צילום: ליהי אבידן) (צילום: ליהי אבידן)
קלינט איסטווד מככב במסך של פסטיבל סרטים בערבה(צילום: ליהי אבידן)

 

"הרעיון לעשות כאן במדבר פסטיבל סרטים, הגיע ממקום של צורך. הרגשתי שיש כאן צורך תרבותי. ובאמת אנשי האזור הצביעו ברגליים". על פני 150 קילומטרים חיים באזור הערבה התיכונה אלפים בודדים של אנשים. "אנשים מגיעים לצפות בסרט, ולמחרת בעוד אחד, מיישובים שנמצאים כ-80 קילומטרים מפה. זה לא דבר כל כך פשוט למצוא כאן בייביסיטר", מספר שיראי, "וגם כשאתה מגיע עם האוטו וחונה, זה לא ממש בחניון עם מעלית. אתה מגיע בלילה, הולך ברגל, אבל יש תחושה של הצלחה".

 

קולנוע תחת כיפת השמים. תחושה של הצלחה  (צילום: ליהי אבידן) (צילום: ליהי אבידן)
קולנוע תחת כיפת השמים. תחושה של הצלחה

 

גם מגוון מאנשי תעשיית הקולנוע בארץ הגיעו לפרגן לפסטיבל החדש, ביניהם: כתריאל שחורי, מנכ"ל קרן הקולנוע הישראלי, פנינה בלייר, המנהלת האמנותית של פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה,

הבמאים עמי לבנה ויבגני רומן שסרטיהם מוקרנים בפסטיבל, ניסים שרם, יו"ר דירקטוריון אתו"ס, דוד לפלר, מנכ"ל אתו"ס, והתסריטאי אורי סיוון שהנחה סדנת תסריטאות ייחודית לתסריטאים מתחילים. אחד מחמשת משתתפי הסדנה, זכה באירוח בביקתה במתחם "מדברא" למשך חודש שלם, במטרה שיוקדש לכתיבה.

 

"בארץ מפיקים חייבים לעשות סרטים, כדי להתפרנס, ורובם לא מתחברים לסרטים שהם עושים. גם אני הייתי שם, אתה עושה מה שיש בו כסף. הכוונה הראשונית של עשיית אמנות וקולנוע, לשם הדבר עצמו, הולכת לאיבוד. מתוך ההחלטה הזאת בחרתי לגור כאן, ומאז, פרט להפקת פסטיבלי הסרטים בחיפה ובערבה, עשיתי רק סרטים שאני אוהב בתקציבים מאוד נמוכים", מספר שיראי (ביניהם, "ד"ר פומרנץ" של אסי דיין שיצא לאקרנים לא מזמן, ו"שרקייה" שעוסק בחייו של צעיר בדואי שעומדים להרוס את הכפר בו הוא חיי ומוקרן אף הוא בפסטיבל).

 

ומה בתוכנית לשנה הבאה?

 

"צריך לתת לפסטיבל הראשון לשקוע ולחשוב, אבל החיבור בין הקולנוע לטבע, השקט הזה, הוא בהחלט המקום המתאים. היוצרים אומרים שלצפות בסרט שלהם בחוץ, זה יותר שקט ועמוק מבאולם קולנוע חשוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יפעת יוגב דדון
אייל שיראי. לצאת מהמירוץ אל המדבר
צילום: יפעת יוגב דדון
לאתר ההטבות
מומלצים