שתף קטע נבחר

בדרך לביצה: מאבק על הרעבת התרנגולות

במשרד להגנת הסביבה וארגונים למען בע"ח טוענים כי משרד החקלאות המליץ לאשר לארבע שנים נוספות את המשך הרעבת תרנגולות כדי להגביר את תפוקת הביצים וזאת בניגוד להחלטת ממשלה להפסקת ההליך בתחילת 2013. "זו התעללות במיליוני תרנגולות". משרד החקלאות: "ההחלטה נותנת משקל לאספקת מוצר בסיסי כביצה לצד שמירה על רווחת המטילה"

על פי החלטת הממשלה, בתחילת החודש הבא אמורים היו לאסור את נוהל הרעבת התרנגולות המטילות כדי לגרום להן להטיל מספר רב יותר של ביצים.

 

לדברי המשרד להגנת הסביבה וארגונים למען בעלי חיים, משרד החקלאות מבקש להמשיך בנוהג של מניעת מזון מהתרנגולות למשך ארבע שנים נוספות.

 

  • מתוק ופרוותי: צפו בגור פנדה גדל מול המצלמה

 

בהליך המכונה "הנשרה כפוייה" מאושר על פי חוק למנוע מזון מהתרנגולות במשך תקופה של כעשרה ימים, במטרה לגרום להן להטיל ביצים במשך שנה נוספת.

 

ההרעבה גורמת להן להן לאבד את נוצותיהן ומשקל רב. לדברי ארגונים למען בעלי חיים, ההליך הנהוג מזה עשרות שנים גורם להן לסבל, רעב ולעלייה בתמותה.

 

תרנגולות מטילות בלול בצפון (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
תרנגולות מטילות בלול בצפון(צילום: אמיר לוי)

 

ישנם חילוקי דעות בשנים האחרונות בנושא רווחת המטילות בין משרדי הממשלה השונים, ארגונים חקלאיים, המועצה לענף הלול, מגדלי תרנגולות לרבייה וארגונים למען בעלי חיים, הנוגעים כלכליות המהלך לחקלאים, הפגיעה בחיות וההשפעה על מחיר הביצה לצרכן.

 

השר ארדן: "אין סיבה להתאכזר בבע"ח כדי להגדיל רווחים"

צוות משותף של משרד האוצר, הגנת הסביבה והחקלאות הוקם הקיץ לאחר שהונחה על ידי ועדת השרים לענייני חברה וכלכלה לבחון את האופן בו ניתן ליישם את ההחלטה על הפסקת ההרעבה בענף התרנגולות המטילות.

 

במהלך הדיונים התגלו חילוקי דעות בין נציגי המשרד להגנת הסביבה לנציגי משרד החקלאות והאוצר, אך למרות זאת המליצו שני המשרדים כי ייקבע תאריך יעד של ארבע שנים, ורק לאחריו ייאסר לבצע הנשרה לתרנגולות.

 

על פי ההמלצות, "תופסק ההנשרה במקביל ליישום של תהליך הדרגתי של לולי ההטלה והתקדמות הדרגתית מהירה בכל שנה להפסקת הליך ההנשרה, במידה שהוא לא ייושם".

 

במשרד להגנת הסביבה טוענים כי ההחלטה תגרום לסבל של שבעה מליון תרנגולות, למותן של רבות וכי משרד החקלאות בחר להתעלם מהערות נציג המשרד לדו"ח.

 

לאחרונה שלחה מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה מכתב למנכ"ל משרד החקלאות. היא מחתה על אופי התנהלות משרד החקלאות ועל כך שהוגש דו"ח "מוטה שלוקה בפגמים חמורים", ואי העברת מידע מבוקש לעיון משרדה.

 

בהודעה שפרסם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, נמסר כי "אין שום סיבה שבישראל ימשיכו להתאכזר בצורה מיותרת בבעלי חיים בחסות הממסד כדי להגדיל רווחים" וכי משרדו רואה בחומרה את החלטת משרד החקלאות להמשיך את הרעבת התרנגולות בניגוד להחלטת הממשלה.

 

גם בעמותת "אנונימוס למען זכויות בעלי חיים" הגיבו בזעם על הדו"ח של משרד החקלאות. 

 

"זו התעללות אכזרית ומיותרת ב-8 מיליון בעלי-חיים בשנה. כרגיל, משרד החקלאות חזור ומוכיח שלמרות שהוא מופקד על יישום חוק צער בעלי חיים - הוא הגורם שמוביל כבר 18 שנה את המאבק נגד יישומו.

 

במקרה הזה אפילו תוך צפצוף על החלטת הממשלה והמשך עשיית דין נפרד לתעשייה החקלאית. זו הוכחה נוספת לכך שמשרד החקלאות נכשל ביישום חוק צער בעלי-חיים, ויש להעביר את סמכויות האכיפה לידי המשרד להגנת הסביבה".

 


צילום: אמיר לוי

 

מ' החקלאות: "אספקת מוצר בסיסי לצד רווחת המטילה"

במשרד החקלאות טוענים מנגד כי הצוות המשותף למשרדי האוצר, הגנת הסביבה והחקלאות הגיע לידי הסכמה על כך כי "יש לבצע מעבר מדורג לממשק גידול ללא הנשרה, וכי מעבר מיידי וחד על פי ברירת המחדל בהחלטת הממשלה ב- 1.1.13 היינו בעייתי באספקט הצרכני - אספקת הביצים לצרכן, ובאספקט הטכני – אספקת הפרגיות לטובת המהלך".

 

במשרד החקלאות הדגישו כי הובאה בדו"ח עמדת המיעוט של נציגת המשרד להגנת הסביבה וציינו כי "הניסיון של המשרד להגנת הסביבה לכפות את דעת המיעוט שלו על כל שאר משרדי הממשלה באמצעות כלי התקשורת נלוזה ולא משנה את העובדה שהחלטות הוועדה התקבלו באופן דמוקרטי, בשקיפות מלאה, תוך שיתוף כלל הגורמים בענף והקשבה אליהם". 

 

במשרד סיכמו ואמרו כי החלופה שנבחרה "נותנת משקל הולם לכלל האינטרסים הציבוריים הרלוונטיים – אספקת מוצר בסיסי כביצה לצד שמירה על רווחת המטילה" והדגיש כי הצעת המשרד להגנת הסביבה "תביא למחסור אמיתי וממשי בביצים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר לוי
צילום: אמיר לוי
צילום: אמיר לוי
צילום: אמיר לוי
מומלצים