שתף קטע נבחר

שכיר ועצמאי: הרגע האחרון להטבות מס בחיסכון

יום שני, 31 בדצמבר 2012, הוא היום האחרון ליהנות מהטבות מס מהפקדה למכשירי החיסכון הפנסיוני. שכירים או עצמאיים - איך גם אתם תוכלו ליהנות מההטבות? מדריך לחוסך

רגע לפני ששנת 2012 מסתיימת, יש לכם הזדמנות להרוויח לא מעט כסף עבור ההפקדות הפנסיוניות שלכם. גם השנה, אתם יכולים ליהנות מהטבות מס מהפקדותיכם לקרן השתלמות וקופת גמל, וזאת בתנאי שההפקדות יבוצעו עוד בטרם תחילת השנה החדשה.

 

 

חשוב לציין כי גם שכירים וגם עצמאיים זכאים לנצל את הטבות המס בגין ההפקדות שיבוצעו עד 31 בדצמבר 2012. מהרו, כי השעון מתקתק.

 

איך תדעו אלו הטבות מגיעות לכם? ממש בקלות. שיחת טלפון קצרה לסוכן הביטוח, ליועץ פנסיוני, לרואה חשבון או לחברה המנהלת את קופות גמל והשתלמות, תקרב אתכם לקבלת ההטבה מקופת המדינה.

 

קרנות משתלמות לעצמאיים

ציבור העצמאים יכול ליהנות מהטבות המס בעת הפקדה לקופת גמל ומהפקדה לקרן השתלמות. חלק מהעצמאים מפקידים מדי חודש לחיסכון הפנסיוני, אך עצמאים רבים בוחרים לעשות זאת רק בסוף השנה, כך שחשוב מאוד לבצע את ההפקדה ולא לפספס את המועד האחרון לכך.

 

כדי ליהנות ממלוא הטבת המס בגין הפקדה לקרן השתלמות - שהכספים המופקדים בה ניתנים למשיכה שש שנים לאחר פתיחתה - זכאי עצמאי להפקיד 7% מההכנסה השנתית הקובעת שלו, עד תקרת הכנסה שנתית של 255 אלף שקל בשנה (סכום מקסימאלי של 17,850 שקל). מתוך שיעור זה, 2.5% ראשונים אינם מוכרים בניכוי, אך נדרש להפקידם על מנת שיתרת ההפקדה (4.5%) תוכר כהוצאה.

 

בכל מקרה, עצמאים המפקידים לקרן השתלמות נהנים גם מפטור ממס רווח הון במשיכה כדין, כך שניתן לנצל את מלוא ההפקדה המוטבת (17,880 שקל), ללא קשר להכנסה וגם אם היא נמוכה מהתקרה (255,000 שקל).

 

יש לציין כי עצמאי שפותח קרן השתלמות חדשה ומפקיד לראשונה עד 31 בדצמבר, ומצהיר כי הוא מפקיד בגין הכנסתו השנתית, ייהנה מכך שהקרן תקבל ותק מתחילת השנה.

 

על העצמאי לזכור כי באפשרותו לפתוח קרן השתלמות חדשה להפקדות רק אם יציג אישור על היותו עצמאי, באמצעות תעודת עוסק מורשה או אישור על פתיחת תיק מרשויות המס. לפיכך, מומלץ להכין מראש את האישור ולצרפו לטופסי ההצטרפות לקרן.

 

זה המקום לציין שהכדאיות של קרן השתלמות הינה כפולה שכן בעוד במוצרי השקעה אחרים משלמים מס רווח הון שנע בין 15% עד 25% (תלוי במוצר), בקרנות ההשתלמות הכדאיות של הקרן, בכל הקשור להיבטי המס, הינה גם בעת ההפקדה לקרן וגם במועד משיכת הכספים.

 

הטבות גם בקופות הגמל

אפשרות נוספת להטבות סוף שנה לעצמאים בעלי הכנסה מעסק, מקורה בהפקדות לקופת גמל. כדי ליהנות ממלוא הטבת המס בגין הפקדה לקופת גמל, ניתן להפקיד עד 16% מהכנסתו השנתית המזכה של העצמאי, עד תקרת הכנסה של 204,000 שקל. 11% מתוכם מותרים בניכוי ו-5% מעניקים זיכוי בשיעור של 35% מההפקדה.

 

בהפקדה לקרן פנסיה חדשה מקיפה קיימת מגבלת הפקדה חודשית (נכון לשנת 2012) של 3,534 שקל בחודש (42,405 שקל בשנה) ולכן יש לוודא שאין חריגה ממגבלת ההפקדה במידה ובוצעו הפקדות לקרן במהלך השנה.

 

חשוב לציין כי עצמאי יכול להפקיד הן לקופת הגמל והן לקרן ההשתלמות גם מעבר לתקרה שמזכה במס, ובכך להגדיל את סכום החיסכון או קצבה במועד הפרישה.

 

שכירים - איפה הפקדתם את הבונוס?

במקרה של הטבות מס לשכירים, חשוב להבחין בין מי שמוגדר עמית מוטב לעמית שאינו מוטב. עמית מוטב מוגדר כיחיד שהפקיד לחיסכון הפנסיוני בשנת המס סכום של לפחות 16% מהשכר הממוצע במשק. בשנת 2012 מדובר ב-16,548 שקל בשנה.

 

עמית מוטב זכאי להפקיד 16% משכרו הלא מבוטח, כלומר תשלומים שקיבל מהמעסיק אשר כנגדם לא היו הפקדות לפנסיה (דוגמת עמלות, בונוסים או שעות נוספות), עד תקרת שכר לא מבוטח של 102,000 שקל בשנה. ההפקדה בשיעור של 16% מתחלקת ל-11% שמותרים בניכוי (כלומר, החזר בגובה המס השולי) ו-5% זיכוי בשיעור של 35% מההפקדה.

 

במקרים מסוימים לא תינתן ההטבה של הניכוי (11%) במלואה או שלא תינתן בכלל, שכן זה תלוי בגובה השכר המבוטח של העובד (לדוגמא: לבעלי שכר מבוטח הגבוה מ- 34 אלף שקל בשנה לא תינתן הטבת הניכוי) ולכן כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בנושא.

 

בעל שליטה - הטבות בקרן ההשתלמות

שכיר בעל שליטה בחברת מעטים (חברה אשר בשליטתם של חמישה אנשים לכל היותר ואין לה עניין לציבור), הוא שכיר לכל דבר מבחינת שיעורי ההפקדה והטבות המס החלות עליו בהפקדה לקרן השתלמות. עם זאת, חלה הגבלה על החברה בסכום שיוכר כהוצאה.

 

תקרת השכר החודשי שהפקדה בגינה פטורה ממס רווח הון ושאין עליה זקיפת הכנסה, היא 15,712 שקל בחודש. לחברה מותרת בניכוי הוצאה של 4.5% מהשכר המבוטח, אם בעל השליטה יפקיד במקביל לחברה שיעור של 1.5% ויותר (שליש לפחות).

 

ניתן לבצע הפקדה של 7.5% עבור חלקו של המעביד ו-2.5% מחלקו של העובד, ולשמור על פטור ממס רווח הון ועל אי זקיפת הכנסה לבעל השליטה (כמו שכיר רגיל). במצב זה אמנם תוכר לחברה הוצאה בשיעור של 4.5%, אולם כשהמס השולי של בעל השליטה גבוה ממס החברות, כדאי לשקול אפשרות זאת.

 

בכל הקשור להפקדות לקופת גמל, במאי השנה פורסם תיקון לפקודת מס הכנסה (מס' 190 והוראת השעה) במסגרתו הוסרה מגבלת ההוצאה לחברה בגין הפקדה למרכיב התגמולים בקופת גמל לקצבה. המשמעות היא מתן אפשרות להגדלת החיסכון הפנסיוני וכן הגדלת הטבות המס לבעלי שליטה.

 

במסגרת התיקון, הוסרה מגבלת ההוצאה המותרת לחברה בגין הפקדה למרכיב התגמולים בקופה לקצבה (משלמת/לא משלמת) עבור בעל השליטה, כך שהוצאה תותר בהתאם לשיעורי ההפקדה כמו לכל שכיר במשק.

 

עבור הפקדת מעסיק ניתן להפקיד עד 7.5% משכר חודשי של ארבע פעמים שכר ממוצע במשק ( 34,476 שקל) ובעל השליטה לא יחוייב במס (זקיפת הכנסה), כאשר הפקדה בשיעור 7.5% כוללת גם את ההפרשה עבור ביטוח אובדן כושר עבודה. ניתן להפקיד על פי התיקון כבר משכר ינואר 2012 (ניתן לבצע השלמת הפקדות רטרואקטיבית).

 

חשוב לציין כי מגבלת ההוצאה המותרת בגין הפקדה למרכיב הפיצויים לא הוסרה ונותרה ללא שינוי: 11,950 שקל בשנה.

 

איך עושים את זה?

על מנת לבדוק מהו הסכום אותו ניתן להפקיד על מנת ליהנות מההטבה, יש לבדוק מה ההכנסה השנתית והאם בוצעו הפקדות לקרן השתלמות ולקופת גמל השנה, ואם כן, באיזה סכום. בהתאם, ניתן להפקיד סכומים נוספים.

 

בדו"ח השנתי שישלח אליכם בחודש מרץ, תקבלו אישור הפקדות לצרכי מס אותו יש להגיש לרשות המסים לצורך קבלת ההטבה.

 

עבור שכירים ישנם מעסיקים אשר דואגים לעדכן את ההפקדה במערכות השכר וההטבה נכנסת ישירות לתלוש המשכורת, ואילו עצמאים יוכלו לקבל את ההטבה במסגרת הדו"ח השנתי.

 

הכותב הוא מנהל מחלקת פיתוח מוצרים וחדשנות בפסגות בית השקעות

 

כל הנתונים המספריים לעיל נכונים לשנת 2012. ההפקדות הינן בכפוף לתקנון הקופה/הקרן וההסדר התחיקתי. האמור אינו מהווה ייעוץ מס ע"י יועץ מס. אין באמור לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני בידי יועץ/משווק פנסיוני בעל רישיון עפ“י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. חברת פסגות קופות גמל ופנסיה בע“מ עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ פנסיוני) ולה זיקה למוצרים הפנסיונים המנוהלים על ידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נצלו את ההזדמנות
צילום: Index Open
צילום: גיא חמוי
יניב קוניס
צילום: גיא חמוי
מומלצים